Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vakcína bude do září, slíbila farmaceutická společnost. Její experti o tom pochybují

Autor: Darina Jíchová - 
25. května 2020
22:50

Pokud „půjde všechno podle plánu“, do září bude připravená účinná vakcína proti koronaviru způsobujícímu nemoc covid-19. Domnívá se to aspoň šéf britské farmaceutické společnosti AstraZeneca Pascal Soriot. Jeho prohlášení ovšem zpochybnil hlavní expert vývoje vakcíny, ten jejich projektu dává 50 procentní šanci na úspěch, informoval deník Daily Mail.

Britové na vývoji vakcíny pracují už od ledna, kdy koronavirus naplno zasáhl Čínu, odkud se pak rozšířil do celého světa. Podle Soriota by vakcína měla být hotová do září a na podzim volně přístupná pro Brity, dodal, že vláda si od nich vyžádala 100 milionů dávek.

Vědec: Vůbec nemusíme být úspěšní

Lídr vývoje vakcíny Soriotova slova zpochybnil, uvedl, že vůbec nemusí být úspěšní, a to protože by koronavirus mohl zmizet dřív, než budou ukončeny klinické testy vakcíny.

AstraZeneca spolupracuje s předními odborníky z Oxfordské univerzity, lídr týmu expertů sdělil reportérům listu The Sunday Telegraph, že momentálně dává projektu 50 procentní šanci na úspěšné dokončení, a to i přestože klinické testování začalo už minulý měsíc.

Obavy vysvětlil tím, že jak pandemie opadá, ubývá nakažených, a pro vědce je tak složitější pozorovat, zda je vakcína skutečně účinná.

Pracovní název vakcíny byl ChAdOx1, nově je látka známá jako AZD1222, společnost AstraZeneca má na její produkci smlouvu nejen s britskou vládou, ale také s americkou. Do Spojených států by měla po dokončení testování dodat 400 milionů dávek. Britské ministerstvo zdravotnictví je připravené „zaplatit co nejdříve“, pokud budou testy účinné.

Vědci si zpočátku věřili na 80 procent

Soriot ujistil veřejnost, že vakcínu jako první dostanou Britové. „Ano, máme závazky vůči britské vládě, mají naši první zakázku. Nepochybuju o tom, že počátkem září budeme schopni dodat dohodnutý počet dávek,“ prohlásil Soriot. „Nicméně abychom byli schopni dostát našemu slovu, musí být vakcína skutečně účinná. Snažíme se testovat co nejrychleji, než koronavirus zmizí,“ poznamenal.

Testování je momentálně na hranici druhé a třetí fáze, objasnil oxfordský profesor Adrian Hill. Zvyšuje se počet testovaných na více než 10 tisíc osob a rozšiřuje se jejich okruh, nově jsou zahrnuti senioři i děti. „Na začátku našeho projektu jsme uvedli, že do září by mohla být vakcína připravená, tehdy to bylo na 80 procent jisté,“ sdělil tisku Hill.

„Potřebujeme, aby pandemii ještě nějakou dobu vydržela“

„Nyní je ta pravděpodobnost menší, asi 50 procent. Dostali jsme se do dost bizarní situace, protože teď vlastně potřebujeme, aby pandemie ještě nějakou dobu vydržela. S tím, jak ubývá případů, máme i menší pravděpodobnost na úspěch,“ zdůraznil Hill.

V současnosti je ve světě více než 5,4 milionů potvrzených případů, koronavirus si vyžádal 345 tisíc obětí. Konkrétně Británie k pondělí 25. května hlásí 260 tisíc nakažených a 36 tisíc mrtvých, v zemi strmě stoupá i počet uzdravených, podle statistik se podařilo vyléčit 1151 pacientů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa