Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gates nás chce očipovat a viru se zbavíte česnekem: Pandemii provází dezinformace

Autor: mj - 
3. června 2020
19:35

Parní lázně prý ničí virus, digitální tetování nás bude ovládat a česnek je všemocný lék. Zdravotnická krize spojená s koronavirem napomáhá šíření hoaxů v Africe a politici při tom hrají velkou roli.

Polopravdy, lži a překroucené informace si nacházejí cestu k stále většímu počtu lidí, zatímco v Africe řádí pandemie koronaviru, jak tvrdí španělský deník El País. Studie zveřejněná organizací Save the Children, která byla publikována v pondělí, uvádí toto zjištění na základě tisíců rozhovorů po celém světadíle. Dokument říká, že dezinformace a nedostatek informací přispívají vytváření škodlivých hoaxů.

Bill Gates nestojí za žádným spiknutím

Už na začátku současné krize zveřejnil guvernér Nairobi Mike Kondo virální video s Billem Gatesem. Podle politika měl zakladatel Microsoftu vědět o koronaviru už v roce 2015. Jisté však je, že Gates byl pouze správně a včas informován, protože četl zprávy od odborníků a vědců z celého světa, kteří sledovali přenos patogenů mezi zvířaty a lidmi, tak jak to bylo už v minulosti dokázáno u SARS nebo HIV. Mike Kondo naopak občanům ve své zemi radil jíst zázvor, který je měl ochránit před nákazou.

Vědkyně Zarine Kharazianová z Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab (DFRLab) říká, že „ve všeobecnosti se dá říct, že tento typ informací se šíří v rámci komunit, když nějaká slavná osobnost nebo dokonce zdroj z médií takové informace veřejně propaguje.“

Miliony lidí, kteří sdíleli konspirační teorie o Gatesovi a jeho plánu kontrolovat lidstvo pomocí čipů nebo digitálních tetování, podlehly falešným informacím. „Společným znakem konspiračních teorií, které dokážou překonat hranice a jazykové i kulturní bariéry, je, že pracují s nedůvěrou vůči institucím a elitám,“ doplňuje Kharazianová.

Sociální média a lži

V Nigérii zase bývalý ministr Femi Fani-Kayode sdílel příspěvky, které tvrdily, že Bill Gates je součástí tajné světové skupiny, která chce pomocí koronaviru a technologií 5G ovládnout svět.

Problém je v tom, že pokud takovéto dezinformace šíří někdo z vyšších pozic, dodává jim na vážnosti. Madagaskarský prezident Andry Rajoelina představil covidorganics, lék založený na rostlinné bázi, který měl být zaručeným prostředkem v boji proti viru. Vývoj léků zabral madagaskarským vědcům jenom měsíc, i když normálně se léčiva vyvíjejí dokonce i roky.

V Tanzanii prezident John Magufuli ujišťoval občany, že se mohou vyléčit z koronaviru stejně jako jeho syn – léčebnou metodou byla tentokrát parní lázeň a vdechování páry s vůní citronu a zázvoru. V Zambii si až 69 % lidí myslí, že nákaze zabrání pravidelným čištěním zubů a 43 % je přesvědčeno, že je ochrání pití alkoholu.

Maikem Emmanuela Kimahová, moderátorka jednoho kamerunského rádia, si povzdechla: „Lidi si vymýšlejí nové mýty o koronaviru téměř každý den. Například, že virus se dá zničit pálivým jídlem nebo konzumací česneku, což ale vůbec není pravda.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa