Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Desetina Čechů si v době krize měnila užívání léků na předpis bez lékařů, tvrdí průzkum

Autor: ČTK - 
3. června 2020
10:15

Téměř každý desátý uživatel léků na předpis v Česku si během koronavirové krize upravil bez konzultace s lékařem užívání těchto přípravků. Vyplývá to z průzkumu České asociace farmaceutických firem (ČAFF), který má ČTK k dispozici. Důvodem byla podle asociace obava z možného vystavení se nákaze v případě osobní návštěvy zdravotnického zařízení při získání receptů. Na druhé straně lékaři v době krize poskytovali poradenství po telefonu a pacientům se snažili předepisovat e-recepty, podotkl ČAFF.

„Každá změna v dávkování u léků na předpis nebo jejich úplné vysazení bez konzultace s lékařem představuje pro člověka riziko. Situace, kterou koronavirová krize přinesla, je mimořádná, je potřeba se z počátečního období poučit a zajistit, aby nedocházelo k samovolné změně předpisové medikace ani v takovýchto vypjatých situacích,“ řekl výkonný ředitel ČAFF Martin Mátl.

Více než šest procent respondentů průzkumu uvedlo, že si sami rozhodli množství léků na předpis, které užívají, snížit. Přes čtyři procenta dotázaných je pak vysadilo úplně. „Pokud bychom tento výsledek vztáhli pouze na skupinu, která užívá pravidelně léky na předpis - podle průzkumu dvě třetiny dospělých obyvatel ČR - vyšlo by nám, že téměř každý desátý pacient tak ohrozil v této době svůj zdravotní stav,“ uvedla asociace.

Z průzkumu dále vyplývá, že návštěvy lékařů omezila v době nouzového stavu téměř třetina Čechů. Z toho 44 procent nepovažovalo návštěvu v této době za nezbytnou, v 37 procentech návštěvu zrušil sám lékař. Až 15 procent lidí pak přiznává, že se báli lékaře v době pandemie navštívit. Více než polovina respondentů průzkumu uvedla, že doplnění stávajících zásob léků na předpis řešila pomocí e-receptů.

Lidé často odkádali návštěvy u lékařů

„Pokud bylo možné návštěvu lékaře odložit, tak jsme pacientům vyhověli nebo jsme návštěvu sami zrušili, či přeložili. I přesto trváme na tom, aby se lidé i v době pandemie nebáli v případě závažných akutních potíží lékaře po telefonickém objednání navštívit. I v ostatních případech je třeba s ním svůj zdravotní stav konzultovat alespoň po telefonu,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

ČAFF sdružuje všechny hlavní výrobce a dodavatele generických a biosimilarních léků v ČR a je členem evropské asociace farmaceutických firem Medicines for Europe. Takzvané biosimilars jsou moderní biologické preparáty obdobné generikům. Mezi členy asociace jsou například společnosti Zentiva, Teva nebo Krka.

Aktuální průzkum byl proveden s využitím platformy Ipsos Instant Research, sběr dat se uskutečnil on-line formou v květnu 2020. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 1042 respondentů v reprezentativním zastoupení podle věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa