Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Až čtvrtina hospod znovu neotevře, tvrdí průzkum! Pivo se musí zlikvidovat, říká sládek

Autor: Tomáš Koníček - 
21. dubna 2020
10:35

Zajít si na jedno, dvě, tři… orosená? Pivaři v Česku musejí vydržet ještě měsíc, respektive do 25. května, kdy se otevřou zahrádky. I když, kdo ví jestli. Čtvrtina hospod a restaurací uvažuje, že už neotevře.

Každý den navíc, kdy je zavřeno, představuje pro hospodské už ne velký, ale obrovský problém. Zvlášť v době, kdy začíná sezona zahrádek a kdy lidé vyrazí na pivo častěji. Z průzkumu mezi podnikateli v pohostinství podle Dataservisu vyplývá, že 25 procent zařízení po »koronakrizi« neotevře.

„Ti ostatní přijdou až o 40 procent celoroční tržby. Nejde jen o období, kdy lidé chodí na zahrádky, budou se rozjíždět pomaleji. Podnikatelé jsou každým dnem ve větší a větší krizi,“ říká Václav Berka (63), bývalý vrchní sládek plzeňského Prazdroje. Zachránit je prý může jen stát. „Uvidíme, jak na to bude reagovat a jak jim ještě pomůže,“ říká v rozhovoru pro Blesk Berka.

Co pro národ pivařů znamená hospoda?

Není to jen místo, kam se chodí na pivo nebo jídlo. Je to místo, kde si lidé popovídají a vyměňují názory. Je to obrovská sociální síť. Člověk tam probere sport, politiku, ale třeba i sežene řemeslníky. Je pro nás ohromě důležitá.

Zahrádky mohou hospody otevřít 25. května, vnitřní prostory až od 8. června. Zaplní se hned lidmi?

Určitě. Kamarádi mi už říkali, že by si rádi dali čepované pivo. Do 25. května je daleko, ale uteče to a je potřeba se na to připravit.

Je reálné, že čtvrtina hospod neotevře?

Štamgasti do vesnických hospod zase přijdou. Záleží však, jestli hospodští přežijí toto mezidobí. Řada z nich nyní bojuje o přežití. Čekají na konkrétní způsob pomoci od státu a budou se rozhodovat. Zavřeno jich má přes devadesát procent, ostatní se snaží přivydělat si prodejem přes okno nebo rozvozem. Problém mají hlavně tam, kde jsou založeni na turistickém ruchu. Když budou zavřené hranice, musí najít způsob, jak k sobě pozvat českého klienta.

Hospody mají zásoby piva v sudech. Jak dlouho vydrží?

Přibližně od tří do šesti měsíců. I u nás pivo zůstalo, a my jsme navíc udělali vstřícný krok, že když sudům, které jsou v hospodách, dojde trvanlivost, tak je vyměníme.

Co se s prošlým pivem dělá, když se neprodá. Nemohlo by se alespoň před koncem uplynutí trvanlivosti rozdat?

Rozdat pivo není jednoduché. Je to alkoholický nápoj a jako takový musí být zdaněn. Co se týče nealkoholického piva, to prostřednictvím šéfkuchařů rozdáváme společně s jídlem, které vaří.

Takže se pivo vylije?

Bude se muset ekologicky zlikvidovat. Vylít ho není úplně jednoduché, protože je to biologický materiál, obsahuje třeba kvasinky. Ekologicky zlikvidovat znamená například přes čističku odpadních vod.

Koupit si pivo lze z okénka a jen do kelímku. Při pití se lidé nesmí sdružovat. Koupit si pivo lze z okénka a jen do kelímku. Při pití se lidé nesmí sdružovat. | ČTK/V. Šimánek

Co by pomohlo ze strany vlády?

Hospody už vědí, kdy se vrátí k provozu, ale zatím chybí pravidla, jak budou fungovat, až otevřou. Co se týče pivovaru, my jsme na tom tak, že jedeme na 60 až 70 procent. Rádi bychom uvítali třeba to, aby se nemusela platit spotřební daň za vrácené pivo. (Ministerstvo financí to v pondělí navrhlo. Sněmovna by měla rozhodnout v úterý, pozn. red.)

Jaký dopad má koronavirus na pivovary?

„Více než devadesát procent restaurací a hospod má zavřeno, takže je zastavený prodej sudového piva, a poznamená to i tržby. Sice nám naplno jedou lahvové a plechovkové linky, ale ten rozdíl to nevyrovná.

V jaké situaci jsou minipivovary? Údajně by jich podle Dataservisu mohlo skončit až 40 procent.

U nich se jedná hlavně o sudové nebo tankové pivo. Mají často své vlastní hospody. Teď se otevřely farmářské trhy. Tam by pro ně teď mohl být prostor.

Zachraňte tu svoji

Jak pomoci restauracím, hospodám nebo minipivovarům? Tyto informace najdete například na stránkách Zachraňpivo.cz nebo Zachraňhospodu.cz. Milovníci piva si mohou zakoupit vouchery do oblíbených hospod. Jejich majitelé tak dostanou peníze dopředu, aby zvládli splatit například nájmy nebo mzdy. Až bude otevřeno, zákazníci vouchery postupně propijí.

„Sám jsem si jich několik koupil. Ale pozor. Je potřeba, aby se k té konzumaci přistoupilo rozumně. Abychom ty hospody paradoxně nezabili, je potřeba uplatnění rozložit do delšího období,“ říká Václav Berka.

Video  Prymula: Ostrý start chytré karantény bude 1. května.  - Red
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa