Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smutné Velikonoce? Odborníci řekli, jak se kvůli koronaviru změní ceny potravin a alkoholu

  • Autor: Tomáš Belica - 
    1. 4. 2020
    06:30

    Velikonoce nebudeme letos určitě slavit tak, jak jsme zvyklí. Jednou z mála radostí, které Čechům zbudou, je stůl přeplněný dobrotami. Jak jsme zjišťovali, ušetřit bychom tentokrát mohli na vajíčkách. Tradiční sklenička něčeho ostřejšího se ale prodraží!

    Na Velikonoce se ale letos podle odborníků nebude tolik nakupovat i kvůli tomu, že lidé si v panice nedávno udělali zásoby. A také sehraje svoji roli fakt, že nyní ze strachu z nákazy mohutně nakupují v e-shopech. Nebudou tedy přihazovat do košíků zbytečné a neplánované potraviny, čemuž se v kamenných obchodech neubrání.

    Jak se meziročně změnily ceny velikonočních surovin

    Jak se meziročně změnily ceny velikonočních surovin? Jak se meziročně změnily ceny velikonočních surovin? | Infografika Blesk

  • 1.Vepřové: Zdražení

     

    Dočasné cenové »zmrazení«, ale možná také zlevnění předpovídá u většiny velikonočních položek agrární analytik Petr Havel. Jenže to se nedá čekat u masa, a zejména ne vepřového. To zdražovalo po celý loňský rok a například kilo krkovice stálo v únoru průměrných 140 korun. Ještě dráž vyšla podle údajů ČSÚ vepřová kýta bez kosti, kilo za 148,98 koruny. Podle Havla je to dáno pokračující vysokou poptávkou po vepřovém v Číně způsobenou africkým morem prasat. A pakliže se teď obchodníci drží s cenami při zemi, analytik očekává, že po odeznění koronavirové krize bude zdražování – a to nejen u masa – pokračovat.

  • 2.Ovoce a zelenina: Možné zdražení i nedostatek

    Na rozdíl od předchozích let byla loňská úroda dobrá, takže ceny ovoce i zeleniny by se dramaticky měnit neměly. „Celá EU se potýká spíše s přebytkem potravinářské produkce než s nedostatkem,“ říká analytik Havel. Jenže rajčata, papriky a mnoho dalších zdrojů vitaminů dovážíme z evropských zemí, které se s epidemií koronaviru těžce potýkají. Například italským či španělským farmářům začíná nová sezona, jenže kvůli nařízené karanténě jim chybí stovky tisíc sezonních pracovníků. Dá se tak čekat, že některé plodiny k nám letos vůbec nedorazí. A když už ano, tak nám pak jejich ceny spíš vyrazí dech.

  • 3.Alkohol: Zdraží ještě víc

    Ke svátkům jara patří tradičně sklenička něčeho ostřejšího. Zatímco loni touto dobou stál litr tuzemáku průměrných 247 korun, letos v únoru si za něj Češi připlatili skoro 9 korun. Tedy více než 3 procenta. A lahev vodky podražila o 6 procent.

    Do statistik se přitom ještě nepromítlo letošní zvýšení spotřební daně. To pravé zdražování se tak začíná projevovat nyní, po doprodání zásob. „Hlavním důvodem je zásadní zvýšení spotřební daně u lihovin o 13 procent, všichni prodejci se předtím snažili navýšit zásoby,“ potvrzuje Vladimír Darebník, šéf Unie výrobců a dovozců lihovin ČR.

    Jenže alkohol by mohl také kvůli koronaviru ještě více zdražit. Z lihu se totiž vyrábí i dezinfekce a o ni je teď enormní zájem. Pokud by její výroba rostla, agrární analytik Petr Havel předvídá, že alkohol by během měsíce mohl zdražit až o 20 procent!

    Podle Darebníka je zatím lihu na trhu dostatek. Připouští však, že kdyby se nouzový stav prodlužoval a stát nařídil přesměrovat toky lihu právě do dezinfekce, na dostupnost alkoholu, a tudíž i jeho ceny by to mělo vliv. Naopak u piva – které teď kvůli vládním nařízením popíjíme doma – by se drama odehrávat nemělo.

  • 4.Pomlázky, beránci, cukrovinky: Beze změn

    Přestože čokoládové králíky či velikonoční beránky už dnes obchodníci nabízejí, jejich hlavní starostí podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je prý zajištění dodávek běžných potravin. „Poptávka po klasickém »velikonočním zboží« bude tedy pravděpodobně nižší,“ tvrdí.

    I proto na rozdíl od loňských Velikonoc, kdy například beránky zdražila špatná úroda obilovin a pomlázky zase dražší lidská práce, nejsou podle Prouzy cenové výkyvy pravděpodobné.

  • 5.Vejce: Možné zlevnění

    Zatímco loni v dubnu stálo vajíčko v průměru přes 3 koruny, cena v průběhu roku postupně klesala a podle posledních údajů Českého statistického úřadu jsme v únoru za balení 10 kusů platili v průměru 29,77 Kč. Ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund tvrdí, že si obchodníci v tomto období netroufnou ceny jakkoliv šponovat. Lidé se totiž kvůli nejistotě bojí utrácet, a tak je menší poptávka. Kdo by navíc kupoval vejce pro koledníky, když ti budou mít kvůli »koronavirovým« nařízením nejspíše utrum?! „Budou to určitě jedny z nejchudších Velikonoc od 90. let, prodejci budou rádi, když něco prodají. U cen vajec očekávám spíše pokles nebo stagnaci,“ říká ekonom.

  • 6.Nafta a benzin: Výrazně levnější

    Návštěvy příbuzných, svátky na chalupách a chatách, tradiční velikonoční hemžení letos zmaří striktní opatření kvůli koronaviru. Je to pech – za rekordně nízké ceny benzinu a nafty by se cestovalo jedna radost.

    Benzin je nejlevnější za téměř čtyři roky, nafta za 2,5 roku. Ceny ropy totiž srazila jednak nízká poptávka kvůli pandemii, ale i hádky mezi producentskými zeměmi. Podle údajů společnosti CCS se v minulém týdnu prodával litr Naturalu 95 za průměrných 28,83 koruny za litr, litr nafty za 28,60 Kč.

    Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu předpokládá, že pohonné hmoty dál ještě o korunu zlevní. A souvisí s tím i klesající poptávka, protože prostě nikam moc nejezdíme. „Jen pro představu – loni touto dobou denní spotřeba benzinu činila 6 milionů litrů a nafty 16 milionů,“ říká Loula.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villon ( 1. dubna 2020 22:45 )

Pivečko zlevnilo a zbitek neni potřeba. Pár rohliků, dvě kolečka salámu, deset pivek a pak něco na zub. Rumíček a vodečka.
Lihoše nemusim ale v tomhle bysme si rozumněly

Thyronx ( 1. dubna 2020 21:43 )

Vy si yedy hodně fandíte v Čechách a já jsem ten poslední který by vám to přál.
Tady zjevně NIKDO netuší kde je koruna, kde je Wuro a kde ty měny budou koncem roku.A už vlbec nikdo netuší kde bude ekonomika Česja a Evropy. Kde bude Unie.
Kde Itálie a Španěksko. Jen ti dva rozcupujou Unii na kousky.A až Česko dostane zlomek toho co do Unie hodí, pak bude docela veselo.

pindal ( 1. dubna 2020 20:53 )

A navíc,těm kteří pracují a něco pro nás vytváří,s veškerým úsilím,tak těm,úpně legálně všelijací idioti,za podpory,nebo úplné nevědomosti našeho státu posílají na jejich stáda vlky a všelijací "ochránci přírody" ztěžují lidem život.Paradox je,že ne těm,kteří vykořisťují přírodu,ale těm,kteří se snaží na ni s rozumem hospodařit.

pindal ( 1. dubna 2020 20:34 )

Ceny nejvíc zdražují prodejci,něco je špatně.Ti co to vyrobí to prodávají relativně levně,ale prodejci to zdraží třeba o 200-300 procent.Ne všichni,protože většina prodejců to nakupuje už od překupníků.To je divný systém,pracuje jenom minimum lidí a ti ostatní se přiživují,ale jediným čím oplývají je sebevědomí.Když budete sebevědomý,"blbci" vás uživěj.

msml20 ( 1. dubna 2020 19:59 )

. Je to obyčejný tlučhuba, hlavičku jak trpaslíček ze zahrádky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa