Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

89 milionů vadných respirátorů zadrželi v Číně. Bill Gates se jí kvůli kritice zastal

Autor: tsv, ČTK - 
27. dubna 2020
15:37

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates se v rozhovoru pro CNN zastal Číny. Podle miliardáře není vhodná doba zemi kritizovat, v jejím počátečním neúspěchu ji přirovnal k USA. Čína čelí kritice kvůli řadě věcí – především údajnému zatajování informací a zkreslování počtu nakažených i mrtvých. Dle kritiků by pandemie šla zvládnout lépe. Pozornost však budí i nákup ochranných prostředků z Číny. A to i kvůli informaci o tom, že tam zadrželi na 89 milionů vadných respirátorů.

Čína byla nařknuta z utajování epidemie na počátku jejího rozšiřování, světu dle kritiků také představovala nepřesné počty nakažených a mrtvých. Jeden z nejbohatších lidí světa  Bill Gates však s kritikou Číny nesouhlasí.

„Čína udělala na začátku mnoho věcí správně, tak jako jakákoli země, ve které se virus poprvé objeví. Mohou se podívat zpět a říct, co jim uniklo. Některé země odpověděly velice rychle a brzy započaly testování a vyhnuly se té nesmírné ekonomické ráně. Je smutné, že i Spojené státy, od kterých byste čekali, že toto všechno na začátku udělají dobře, obzvlášť selhaly. Ale teď není doba na to, aby se o tom mluvilo,“ řekl Gates v rozhovoru pro CNN.

„Nyní je doba na to, abychom využili úžasné vědy, kterou máme, toho, že jsme v tom všichni spolu, napravili testování a zdravotnickou péči, získali vakcínu a minimalizovali ty příšerné aspekty naší situace, ty biliony dolarů a mnoho dalších věcí, které si z ekonomického pohledu neumíme ani správně vyčíslit. Toto je rozptýlení. Myslím, že se řeklo mnoho nekorektního a neférového a na tuto diskuzi ani není správná doba,“ dodal.

Obrali svět o čas i biliony dolarů, vytýkají Číně

Proti Číně se však ke Gatesově nelibosti vyjadřuje mnoho amerických politiků. Americký senátor Josh Hawley uvedl na twitteru: „Čína zakryla počátky této pandemie, umlčela lékaře, zfalšovala statistiky a obrala svět o čas, který mohl zachránit tisíce životů, biliony dolarů,“ napsal.

K Hawleymu se přidává mnoho jiných amerických politiků. Fanoušci Donalda Trumpa využívají pandemii a celostátní nenávist vůči Číně jako příležitost k posílení jeho kampaně. Kritizují prezidentského kandidáta Joe Bidena za údajné vazby na Čínu.

Zastal se i WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO), která spadá pod Organizaci spojených národů, je nyní silně kritizována za to, že Čínu od počátku hájila. Zmiňována je hlavně čínská studie, která tvrdila, že koronavirus nelze přenést z člověka na člověka, což zdravotnická organizace před světovým vypuknutím pandemie potvrzovala. Americký prezident Donald Trump se proto rozhodl agenturu přestat financovat, dokud se záležitost neprošetří.

Bill Gates považuje Trumpovo rozhodnutí za chybu. Organizace se zastal a tvrdil, že jediná země, kterou je WHO ovlivňována, jsou Spojené státy.

„Když se podíváme zpět v čase, vidíme věci, které mohla WHO udělat lépe, stejně jako každý, kdo v této situaci figuruje. WHO má silné spojení s jednou zemí – a tou zemí jsou Spojené státy,“ pronesl při rozhovoru Gates. Dodal, že neexistuje žádná organizace OSN, která by byla na nějaký stát napojená více, než je WHO na agenturu CDC (Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, instituce operující v USA).

Vyšetřete nezávisle původ viru, žádají Australané

Čínské ministerstvo zahraničí nedávno označilo za politické manévrování požadavek Austrálie nezávisle vyšetřit původ koronaviru. V reakci na kritiku amerického ministra zahraničí Mikea Pompea rovněž ujistilo, že v Číně v současnosti nejsou otevřeny žádné tzv. mokré trhy s živými zvířaty. Právě ty mohly být podle expertů zdrojem nákazy, z níž se vyvinula celosvětová pandemie.

Čína kromě toho oznámila, že poskytne dodatečných 30 milionů dolarů (téměř 767 milionů korun) právě WHO na podporu boje proti covid-19. Peking uvedl, že už v březnu věnoval WHO 20 milionů dolarů.

Čína vyhrožuje Australanům

Čína zároveň pohrozila Australanům, kteří požadují prošetření, že k nim přestanou jezdit čínští turisté. „Dlouhodobě si myslím, že pokud se bude nálada dále zhoršovat, začnou si lidé říkat: ‚Proč bychom měli jezdit do země, která je tak nepřátelská vůči Číně?‘ Turisté by mohli začít mít pochybnosti,“ řekl serveru The Australian Financial Review čínský ambasador Cheng Jingye a dodal: „Rodiče by si také mohli říkat, zdali je Austrálie, kterou považují za nepřátelskou, nejlepší místo, kam poslat své děti.“ 

Pohrozil také, že by čínští konzumenti vína a hovězího masa mohli z Austrálie přestat tyto suroviny dovážet. O australských klíčových vývozech uhlí, železné rudy a plynu se ambasador nezmínil. „Uchylování se k podezřívání, vznášení obvinění nebo rozpor v této krizové době by mohly akorát podrazit nohy světovému úsilí v boji proti pandemii,“ dodal Cheng Jingye.

Čína zabavila 89 milionů nekvalitních respirátorů

Pozornost budí však nejen původ koronaviru a rostoucí počet nemocných a mrtvých po celém světě, ale také obchod s čínskými ochrannými pomůckami. Čínská vláda přitom dnes oznámila, že od propuknutí pandemie zabavila více než 89 milionů respirátorů vyrobených místními firmami, které svou kvalitou neodpovídaly normám. Informovala o tom agentura AFP, podle níž se úřady po stížnostech některých zemí nyní snaží rozptýlit obavy o kvalitu čínského zboží. Zatím není jasné, jaká část zabavených respirátorů byla určena na export.

Kromě respirátorů bylo zadrženo také 418 000 kusů ochranného oblečení a neúčinných dezinfekčních prostředků; celková hodnota zabaveného materiálu dosáhla 7,6 milionu jüanů (26,9 milionu Kč), sdělila podle AFP v neděli mluvčí čínského ministerstva průmyslu a obchodu.

Vzhledem k současné pandemii je poptávka po ochranných pomůckách z Číny ve světě obrovská, řada zemí už si ale na vadné produkty z Číny stěžovala. Nizozemsko, Španělsko a další státy v poslední době stáhly z nemocnic statisíce nekvalitních čínských ochranných pomůcek.

Kritiky zazněly i v Česku, které nakoupilo od Číny ochranné prostředky za miliardy korun, ať už se jednalo o rychlotesty na koronavirus, či tuny roušek, respirátorů a dalšího materiálu.

Podle oficiálních statistik se nyní v Číně vyrobí denně více než 116 milionů respirátorů. Vláda zavedla tento měsíc přísnější pravidla pro ochranné pomůcky určené na export, tak aby splňovaly mezinárodní normy. Exportní firmy musejí předkládat písemné prohlášení, že jejich produkty splňují bezpečnostní pravidla, která platí v zemi, kam vývoz směřuje. Od soboty platí stejné opatření i pro roušky, které nejsou určeny pro lékaře.

e.lesanova ( 27. dubna 2020 18:42 )

Nějak se to oponentům "zapouzdřilo"...že za "vše" může Čína, Rusko nebo Babiš už NEFRČÍ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa