Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Míša a Juraj se vzali během pandemie: Polibek přes roušku, rozestupy a přípitek přes web

Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
10. dubna 2020
05:03

Michaela (40) a Juraj (42) z Bratislavy se měli v březnu brát. Slovensko ale, stejně jako Česko, zavedlo řadu opatření, a tak jim byl obřad zrušen. Když jim byl nabídnut jiný termín na jiném místě, neváhali. Obřad pod širým nebem pojali po svém. Nechyběly roušky, rozestupy svědků a rodičů, bílé ochranné obleky, rukavice, nevěsta si upravila květinu, kterou si koupila v hypermarketu. Místo podání rukou na sebe svatebčané kývali. Novomanželé chtěli ukázat, že i v těžké době pandemie mohou lidé prožívat štěstí.

Jak řekla Michaela Blesk Zprávám, svatba měla být v březnu a neměla být velká.

„Jsme spolu už deset let. Měli jsme mít svatbu v obřadní síni a pak jsme plánovali oběd s nejbližší rodinou. Dál jsme to chtěli zapít s přáteli. Na svatbu jsem si chtěla vzít nějaké společenské šaty a Juraj by měl samozřejmě oblek,“ popisuje Michaela.

Jenže pak Slovensko vyhlásilo nouzový stav. Stejně jako u nás se např. uzavřely školy i řada prodejen, či se zakázalo pořádání hromadných sportovních, kulturních a společenských akcí.

Michaele a Jurajovi tedy obřad zrušili. Naštěstí neměl pár žádné rezervace, výdaje měl jen na svatební oznámení, které ale ani nestihl poslat. „Pak nám zavolali z úřadu, že znovu oddávají, pod širým nebem u gotické věže v sadu Janka Krále. Okamžitě jsme termín vzali,“ řekla Michaela.

Svatba s rouškami a rozestupy

Snoubenci museli samozřejmě dodržet všechna opatření, a tak se rozhodli pojmout svatbu po svém. Oba měli na sobě bílé obleky, které připomínaly zdravotnické ochranné obleky.

„Ty obleky jsme měli ještě z Halloweenu před pár lety. Přišlo nám to tématické, abychom je využili v tomto čase, oba jsme se shodli, že netradiční svatba bude nyní to pravé a pro nás i typické. Kytičku jsem si koupila v Lidlu a ozdobila ji stužkou a korálky,“ směje se nevěsta.

Snoubenci měli samozřejmě roušky a gumové rukavice. Ale každý jen jednu, aby si mohli nasadit prstýnky.

„Lokalita byla ještě krásnější než obřadní síň. Sice to byla taková rychlovka bez hudby, ale my jsme byli spokojeni. Počasí nám vyšlo, měli jsme tam dva svědky, rodiče a přišlo i pár kamarádů. Samozřejmě všichni v rouškách a s patřičnými odstupy,“ přibližuje svatební chvíli Michaela.

Oba si podle jejích slov nebudou pamatovat datum jen kvůli pandemii, ale také díky tomu, že 4. dubna slaví Bratislava den osvobození.

Michaela a Juraj z Bratislavy se vzali během pandemie koronaviru. Michaela a Juraj z Bratislavy se vzali během pandemie koronaviru. |  Katarina Jankechova

Přípitek přes internet

A byl první novomanželský polibek? „Byl. Nejdřív přes roušku, ale pak jeden rebelský bez roušky,“ přiznává Míša.

Svatebčané páru nepřáli podáním ruky. Jen na sebe kývali. Problém nastal jen při společném focení, kdy samozřejmě všichni museli stále držet rozestupy a nevešli se do záběru.

„Po obřadu jsme jeli domů a připíjeli jsme si s ostatními přes internet,“ dodala Michaela. Oba chtěli svou svatbou ukázat, že i v těžkých dobách se může dít něco pozitivního.

Zákaz vycházení na Slovensku

Michaela přijala manželovo jméno, ale na změnu občanského průkazu si bude muset ještě počkat. I na líbánky. „Teď maximálně můžeme do obýváku, do kuchyně a zase zpátky,“ usmívá se šťastná novomanželka. 

Slovensko nyní čeká po čas Velikonoc faktický zákaz vycházení. Slováci budou moci jezdit do zaměstnání, k výkonu podnikatelských aktivit, k nákupům, k ošetření do zdravotnických zařízení, na pohřeb blízké osoby nebo do přírody v rámci okresu svého bydliště. Jiný pohyb bude zakázán. Na dodržování zákazu budou dohlížet policejní hlídky.

„Až tohle všechno skončí, oslavíme nejen svatbu, ale všechny ostatní neoslavené příležitosti, hlavně oslavíme návrat do normálního stavu,“ vyslovuje Michaela přání nás všech.

Video se připravuje ...
Další videa