Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Absurdní a zvrácený“, odmítl Orbán koronavirový plán pomoci EU: Víc peněz dává bohatým

Autor: ČTK - 
29. května 2020
15:40

Za absurdní a zvrácený považuje konzervativní maďarský premiér Viktor Orbán záměr Evropské komise, která chce v rámci obnovy evropských ekonomik poskytnout členským zemím Unie 750 miliard eur (přes dvacet bilionů korun). Orbán v pátek v rozhovoru pro maďarský rozhlas řekl, že plán Komise by znamenal financování bohatých z peněz chudých. Představitelé Polska, kterému má z balíku připadnout třetí největší suma, jsou naopak spokojeni.

„Nový systém rozdělení, jaký nám představili, je absurdním a zvráceným řešením, protože dává více peněz bohatým než chudým,“ cituje Orbána server Politico. „Vyplácet bohaté z peněz chudých není, myslím si, velmi dobrý nápad,“ uvedl také.

Evropská komise navrhuje, že 750 miliard rozdělí mezi členské země ve formě grantů a úvěrů. Největšími příjemci mají být Itálie a Španělsko, tedy země nejpostiženější pandemií covidu-19 jak ze zdravotního, tak ekonomického hlediska. Připadnout jim má 313 miliard eur přímých plateb a úvěrů, což je více než třetina celkového objemu pomoci. Třetí největší částku, 63,8 miliardy eur, má dostat Polsko.

Poláci pomoc EK vítají, Babiš má výhrady

Polský premiér Mateusz Morawiecki při čtvrtečním briefingu s prezidentem Andrzejem Dudou plán Komise označil za „velký finanční impuls, který Evropě, a především Polsku, přinese takovou perspektivu hospodářského růstu, jakou jsme dosud neviděli“. Televize TVN24 na svých internetových stránkách připomíná, že ještě koncem března Morawiecki, politik za euroskeptickou stranu Právo a spravedlnost, v polském parlamentu Evropskou unii v souvislosti s krizí kolem koronaviru kritizoval za to, že „nedala ještě ani cent“, a proto jsou v těžkých dobách „nejdůležitější národní státy“.

Česko má z unijního fondu obnovy dostat téměř 20 miliard eur, Maďarsko bude mít nárok na 15 miliard eur. Také český premiér Andrej Babiš má k navrhovanému rozdělení peněz výhrady a ve čtvrtek uvedl, že bude usilovat o dosavadní podíl toku unijních peněz do slabších ekonomik mladších členských zemí. Pro nastartování růstu sedmadvacítky jsou podle něho klíčové investice a nezpomalené tempo sbližování.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis dnes v polském listu Rzeczpospolita připomněl, že poskytnutí unijních peněz bude podmíněno dodržováním principů demokracie a právního státu v jednotlivých členských zemích. „Tady není nic nového, toho se držíme,“ zdůraznil.

Brusel národní konzervativce, vládnoucí jak v Budapešti, tak ve Varšavě, dlouhodobě kritizuje kvůli porušování principů platných v demokratickém státu. Evropská komise v současnosti s oběma zeměmi vede řízení kvůli porušování společných hodnot.

Lucio1 ( 29. května 2020 18:13 )

Kam se na to hrabe bývalá SSSR, tohle bude průšvih o kterém se nám nezdá..

krapotkin ( 29. května 2020 17:22 )

Od kdy je diktatura Německa a Francie vzorem demokracie EU, jejíž principy máme dodržovat ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa