Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Orbán „přitáhl šrouby“. Vláda v Maďarsku získala za nouzového stavu mimořádné pravomoci

Autor: ČTK - 
31. března 2020
08:45

Maďarský parlament v pondělí podle očekávání schválil kontroverzní zákon, který vládě umožňuje řídit zemi v době nouzového stavu pomocí dekretů a dává jí větší kontrolu nad novináři. Počet lidí nakažených koronavirem v Maďarsku vzrostl na 447, 15 z nich nákaze podlehlo. Na základě dat vládního portálu o tom informovala agentura MTI. Podobný plán má pro Česko ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Parlament dnes hlasy 137 poslanců proti 53 stvrdil zákon, který dává kabinetu premiéra Viktora Orbána mimořádné pravomoci. Nutnost přijetí opatření, která kontroverzní normativní akt obsahuje, vláda zdůvodňuje nutností operativně čelit právě nynější pandemii spojené s koronavirem.

Kritici už od zveřejnění návrhu poukazovali na nebezpečí časové neomezenosti mimořádných pravomocí. Zneužitelná je podle nich také možnost uvěznit novináře až na pět let za údajné záměrné šíření nepravdivých nebo poplašných zpráv o koronaviru.

Parlament EU je z rozhodnutí znepokojen

Orbánova vláda je dlouhodobě kritizována za potlačování kritiky a plurality a zákon by mohl poskytnout prostor pro umlčení nepohodlných novinářů. Evropská komise už minulý týden oznámila, že bude vývoj monitorovat a znepokojení nad maďarskými plány dal najevo i výbor pro občanské svobody Evropského parlamentu.

„Nemůžete dát vládě zcela neomezený mandát,“ upozornila například podle listu The Guardian spolupředsedkyně maďarského helsinského výboru Márta Pardaviová. „Zákon by vytvořil časově neohraničený a nekontrolovatelný nouzový stav a poskytl vládě Viktora Orbána prostor pro omezování lidských práv,“ řekl David Vig z organizace Amnesty International.

Americký miliardář a filantrop maďarsko-židovského původu George Soros dnes oznámil, že jeho Open Society Foundations (OSF) věnuje milion eur (přes 27 milionů korun) na boj s koronavirem v Maďarsku, informovala agentura Reuters.

plebejec ( 31. března 2020 14:22 )

plebejec ( 31. března 2020 14:22 )

plebejec ( 31. března 2020 14:21 )

plebejec ( 31. března 2020 14:20 )

Bravo Orbán!!! Prestituti už dlouho koledovali dostat do držky. A to naprosto stejně platí pro CZa SK.Protože jsou to právě oni, kteří tvoř dusno ve společnosti, šíří hoaxy napsané EU a Sorosem. Přesně podle hesla "čím huř, tím líp" Prestituti byli vždy spodina společnosti,...kdo více zaplatí, toho glorifikují.Je zbytečné se rozepisovat, Lug, vox i šláfenberk napsali plnou pravdu. Zbývá jen souhlasit. Z Orbána je teď štvavá zveř", protože so dovolil odporovat EUSANATO a neleze jim do pr***ele. Koronavirus potvrdil jeho slova a varování, že se v případě krizí a nebezpečí se na EU nedá spolehnout.On musí bojovat nejen s impotentní EU, ale i s domácí destruktívní opozicí, která je v scenářech nepokoju naprosto stejná se soukmenovci v CZ. I díky Orbánovi zatím u nás nemáme problémy s migrací, terorizmem a rozširováním ruzných nemocí. Koronavirus nám bohatě stačí. Ještě zlikvidovat vyžírky presstituty a neziskovky, uzavřít hranice, ven ze žumpy EU...a bude pokoj.Orbán je politik světového formátu,...ne tlučhuba, slibotechna a lezopr**lník, kteří mají plnou hubu demokrace, humanizmu a lidských práv, ale v době "válečného stavu" skutek utek.

lug70 ( 31. března 2020 10:17 )

U Orbána nemám obavy, že by jednal proti zájmům své země a národa a taky to mnohokrát dokázal. Pomocí dekretů se ale bude moci vypořádat se špinavci, kteří v cizím žoldu by chtěli zneužít současný pandemický stav k rozvratu nebo ve prospěch svých zahraničních sponzorů. Však víte, jací bývají novináři bezpáteřní a prodejný póvl, neštítící se jakékoliv podlosti, dokonce i ve špinění vlastní země a národa. To vidíte i u nás na příkladech Procházkové, Fridrichové, Šafra nebo tady Nováka. A co teprve Sorosovi neziskovčíci, to je ještě horší verbež škodičů a donášečů. Orbánovi je třeba fandit a vzít si z něj příklad. Je to jeden z mála evropských a možná i světových státníků, který neslouží globalistickým agendám a ideologiím, ale čistě své zemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa