Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyjednavač EU s Británií má koronavirus a tvrdí: Neklesám na mysli. A co Jourová?

Aktualizováno -
19. března 2020
13:05
Autor: ČTK - 
19. března 2020
12:30

Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU v rozhovorech o budoucí podobě vzájemných vztahů unie s Británií po brexitu, ve čtvrtek oznámil, že byl pozitivně testován na nový koronavirus. V prohlášení zveřejněném na twitteru dodal, že se cítí dobře a neklesá na mysli. Česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) pro Blesk Zprávy přiblížila, jak to teď v Bruselu vypadá.

„Chtěl bych vás informovat, že jsem byl pozitivně testován na #COVID19. Cítím se dobře, neklesám na mysli,“ napsal Barnier. Dodržovat prý bude všechny pokyny, a stejně se zachová také jeho tým. „Můj vzkaz všem, kdo jsou také zasažení nebo v izolaci: Společně se toho dostaneme,“ dodal dlouholetý francouzský a evropský politik a diplomat.

Podporu Barnierovi na twitteru bezprostředně vyjádřil předseda Evropské rady Charles Michel, který mu popřál brzké uzdravení.

Koronavirus ovlivní i brexit

Druhé kolo rozhovorů, které se původně mělo konat v Londýně tento týden, bylo kvůli epidemii koronaviru zrušeno už minulý čtvrtek. Plán na jednání prostřednictvím videokonference se dosud neuskutečnil.

Mnoho expertů nyní míní, že bude kvůli problémům způsobeným koronavirem nutné prodloužit přechodné období, ve kterém se Británie ocitla po odchodu z Evropské unie 31. ledna, připomněl bruselský server Politico.

Britská vláda nicméně zatím trvá na tom, že se bude držet plánovaného časového rozvrhu. Navzdory pandemii chce tak Londýn s Bruselem dohodu o budoucích vztazích po brexitu nadále dojednat do konce roku.

„Vše tady řešíme po skypu, samozřejmě nosím roušku a chráním sebe i své okolí. Kontakt s lidmi mám minimální, s rouškou a na bezpečnou vzdálenost,“ uvedla pro Blesk Zprávy eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Chevrolet ( 20. března 2020 07:25 )

Nikomu nic špatného nepřejí,ale tady těm DARMOŽROUTŮM jen to nejhorší. Pryč s EU a bude klid. Zbavit se miliony negramotu písečných negru a je o 50 % problémů méně.

saatanas ( 19. března 2020 13:47 )

A co šišloun čobolský, estebacka lůza bolševická 🥴 a co jeho zdejší ranní rozkuřovačky.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa