Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vitamin D k podpoře imunity: Vědci prozradili, kde je ho nejvíc a kde ani kapka!

Autor: Kristýna Beránková - 
22. května 2020
05:10

 Lžička rybího tuku. To byl recept na zdraví už za našich babiček. Češi se teď k němu v době koronavirové vrací. Jenže není ryba jako ryba. Která v sobě má doporučovaný vitamin D a kde ho není ani kapka?

Podpořit přirozeným způsobem obranyschopnost organismu je teď důležitější než kdy jindy. V souvislosti s onemocněním covid-19 se často mluví o nutnosti mít dostatek vitaminu D. A jako jeden ze zdrojů se uvádí i rybí tuk.

Podle vědců ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ale záleží na tom, z jaké ryby tuk je. „Chceme uvést na pravou míru hodnoty obsahu některých vitaminů a omega 3 mastných kyselin,“ zdůrazňují odborníci SZÚ. Obsah »déčka« je zdaleka nejvyšší v tuku z tresčích jater. Menší množství najdeme i v tom ze sardinek. Naopak v populárním tuku z lososa není.

Pro obranyschopnost je vitamin D klíčový. Přijímáme ho buď ve stravě, nebo se tvoří v kůži, pokud je vystavena slunci. Podílí se na tvorbě tzv. antimikrobiálních peptidů, které bojují s infekcí.

Obsah důležitých látek v rybách Obsah důležitých látek v rybách | zdroj dat SZÚ

Chrání cévy

Pokud si ale dopřejete místo tuku rybí maso, situace je docela jiná. Ve sto gramech lososa je více vitaminu D než ve sto gramech tresky. Všechny rybí tuky jsou ale dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, známých jako »hodné tuky«. Ty chrání cévy a srdíčko před poškozením, snižují riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice. V rybím mase najdeme i vitaminy A a E, v tuku přirozeně chybí. Do některých rybích tuků prodávaných jako potravinové doplňky mohou ale být vitaminy přidávány ve výrobě.

Dvakrát větší pravděpodobnost komplikací

Tým vedený vědci z americké Northwestern University analyzoval data pacientů s covid-19 z Číny, Francie, Německa, Itálie, Íránu, Jižní Koreje, Španělska, Švýcarska, Británie a USA. Zjistil při tom, že nemocní s vážným nedostatkem vitaminu D mají dvojnásobnou pravděpodobnost vážných komplikací. Lékaři však varují i před neuváženým nákupem potravinových doplňků. Vitaminem D se lze i předávkovat. V těle se ukládá v tukové tkáni, na rozdíl od vitaminu C ho organismus tak snadno nevyloučí. Mnohem lepší je podle odborníků přijímat ho prostřednictvím stravy.

18 procent Čechů přijímá dostatek vitaminu D. Zbytek ho má ve své stravě nedostatek. 18 procent Čechů přijímá dostatek vitaminu D. Zbytek ho má ve své stravě nedostatek. | Profimedia.cz

Tajemné zkratky »hodných tuků«

Omega 3 mastné kyseliny, neboli hodné tuky, si naše tělo neumí samo vytvořit. Proto je musíme přijímat buď ve stravě, nebo formou potravinových doplňků. A právě tam většinou bývají označovány zkratkami o třech písmenech. Patří mezi ně kyselina eikosapentaenová (EPA), dokosapentaenové kyseliny (DPA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina alfa-linolenová (ALA).

LuckaProchy ( 25. května 2020 20:41 )

Nejlepší je sluníčko (20 až 30 minut denně), škoda jen, že ho v našich oblastech tolik nemáme, jen přes léto a do zásoby si ho bohužel nenasyslíme. Pak nezbývá než vsadit na ty doplňky stravy. Je fakt, že není doplněk jako doplněk a chce to si něco nastudovat, protože výrobců je hodně. Ideálně vsadit na výrobce léčiv, kde je uvedené množství garantováno. Za mě je top biomin, ale určitě jsou i další. Oceňuji, že se o déčku teď hodně mluví, protože je to opravdu velmi potřebný vitamín a většina z nás ho má žalostně málo. Já jsem si nechávala hladinu měřit asi před dvěma lety, protože máme v rodině roztroušenou sklerózu a většina z nemocných ho má nedostatek. Tenkrát mi vyšly taky dost alarmující hodnoty, proto ho od té doby doplňuju.

offline ( 23. května 2020 00:03 )

Normální opálení bez spálení a je to zdarma a jako každý rok. Na rozdíl od cigaret a alkoholu je tělo na UV záření připravené a pokud někdo není vysloveně citlivý, šup na slunce!

PavelSki ( 22. května 2020 23:48 )

Jistě máte pravdu! Tak dáme raděj ty od Japonska přes Tichý ocenán, od Fukušimi až k Amíkům, tam ryby přímo "září" vitamíny.

otrusnik ( 22. května 2020 19:15 )

A ty mražené ryby , obalené ledem , plné zmražené vody a nebo chované v sádkách a krmených antibiotikami to asi nebude to pravé ořechové Omega 3 mastné kyseliny.

otrusnik ( 22. května 2020 19:11 )

Doplňek stravy Omega 3 v lékárnách jsou ale , který je prospěšný a který ne , to vám lékárníci neprozradí. Potřebují prodávat i za cenu nefunkčnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa