Vitamin D k podpoře imunity: Vědci prozradili, kde je ho nejvíc a kde ani kapka!
Lžička rybího tuku. To byl recept na zdraví už za našich babiček. Češi se teď k němu v době koronavirové vrací. Jenže není ryba jako ryba. Která v sobě má doporučovaný vitamin D a kde ho není ani kapka?
Podpořit přirozeným způsobem obranyschopnost organismu je teď důležitější než kdy jindy. V souvislosti s onemocněním covid-19 se často mluví o nutnosti mít dostatek vitaminu D. A jako jeden ze zdrojů se uvádí i rybí tuk.
Podle vědců ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ale záleží na tom, z jaké ryby tuk je. „Chceme uvést na pravou míru hodnoty obsahu některých vitaminů a omega 3 mastných kyselin,“ zdůrazňují odborníci SZÚ. Obsah »déčka« je zdaleka nejvyšší v tuku z tresčích jater. Menší množství najdeme i v tom ze sardinek. Naopak v populárním tuku z lososa není.
Pro obranyschopnost je vitamin D klíčový. Přijímáme ho buď ve stravě, nebo se tvoří v kůži, pokud je vystavena slunci. Podílí se na tvorbě tzv. antimikrobiálních peptidů, které bojují s infekcí.
Chrání cévy
Pokud si ale dopřejete místo tuku rybí maso, situace je docela jiná. Ve sto gramech lososa je více vitaminu D než ve sto gramech tresky. Všechny rybí tuky jsou ale dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, známých jako »hodné tuky«. Ty chrání cévy a srdíčko před poškozením, snižují riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice. V rybím mase najdeme i vitaminy A a E, v tuku přirozeně chybí. Do některých rybích tuků prodávaných jako potravinové doplňky mohou ale být vitaminy přidávány ve výrobě.
Dvakrát větší pravděpodobnost komplikací
Tým vedený vědci z americké Northwestern University analyzoval data pacientů s covid-19 z Číny, Francie, Německa, Itálie, Íránu, Jižní Koreje, Španělska, Švýcarska, Británie a USA. Zjistil při tom, že nemocní s vážným nedostatkem vitaminu D mají dvojnásobnou pravděpodobnost vážných komplikací. Lékaři však varují i před neuváženým nákupem potravinových doplňků. Vitaminem D se lze i předávkovat. V těle se ukládá v tukové tkáni, na rozdíl od vitaminu C ho organismus tak snadno nevyloučí. Mnohem lepší je podle odborníků přijímat ho prostřednictvím stravy.
Tajemné zkratky »hodných tuků«
Omega 3 mastné kyseliny, neboli hodné tuky, si naše tělo neumí samo vytvořit. Proto je musíme přijímat buď ve stravě, nebo formou potravinových doplňků. A právě tam většinou bývají označovány zkratkami o třech písmenech. Patří mezi ně kyselina eikosapentaenová (EPA), dokosapentaenové kyseliny (DPA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina alfa-linolenová (ALA).
Nejlepší je sluníčko (20 až 30 minut denně), škoda jen, že ho v našich oblastech tolik nemáme, jen přes léto a do zásoby si ho bohužel nenasyslíme. Pak nezbývá než vsadit na ty doplňky stravy. Je fakt, že není doplněk jako doplněk a chce to si něco nastudovat, protože výrobců je hodně. Ideálně vsadit na výrobce léčiv, kde je uvedené množství garantováno. Za mě je top biomin, ale určitě jsou i další. Oceňuji, že se o déčku teď hodně mluví, protože je to opravdu velmi potřebný vitamín a většina z nás ho má žalostně málo. Já jsem si nechávala hladinu měřit asi před dvěma lety, protože máme v rodině roztroušenou sklerózu a většina z nemocných ho má nedostatek. Tenkrát mi vyšly taky dost alarmující hodnoty, proto ho od té doby doplňuju.