Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dojemné video pražských záchranářů! Předvedli tak trochu jiný „koronavirový tanec“: Díky, že nám pomáháte

Autor: pom - 
18. května 2020
16:55

Koronavirová krize zrodila řadu hrdinů, kteří s nemocí bez ustání a s nejvyšším nasazením bojovali v první linii. Patří mezi ně zdravotníci, policisté, ale i prodavačky a řada dalších profesí. Vedle nich se ale také objevilo nemálo těch, kteří právě těm v první linii podali pomocnou ruku – ať už tím, že pro ně šili roušky, vyráběli dezinfekci, nebo jim třeba rozdávali kávu či rozváželi obědy, aby jim alespoň trochu ulevili. Právě těm se teď rozhodli poděkovat pražští záchranáři zcela neotřelým způsobem. Vymysleli, předvedli a natočili pro ně jako poděkování tak trochu jiný, dojemný koronavirový tanec! Podívejte se na video.

S veselými koronavirovými tanečky, v nichž složky Integrovaného záchranného systému hravým a vtipným způsobem ukazují, jak si mýt ruce a co dělat, abychom se vyhnuli nákaze, se s nástupem pandemie roztrhl pytel. Inspirovat se nechali i pražští záchranáři, kteří ale výzvu povýšili na další level. „Chtěli jsme vytvořit ,opravdový' tanec (původní nápady byly latina, tango,…) s prvky ,coronadance' (nesahej si na obličej, myj si ruce,…) a říkali si, že by bylo skvělé, aby to mělo opravdu hloubku a že bychom tím mohli vyjádřit poděkování veřejnosti a všem podporovatelům,“ vysvětluje mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová, jak unikátní nápad vznikl. „Říkali jsme si, že podle citátu, který pronesla Ruth Saint Denis: ,Tanec je komunikace mezi tělem a duší. Vyjadřuje to, na co slova nestačí', bychom to mohli posunout ještě dál,“ doplňuje Poštová.

Domluvila se proto se záchranářem Pavlem, který pochází z Tábora, kde shodou okolností učí taneční, a dispečerkou Kačkou, která je také zkušená tanečnice, a pustili se do práce. „Oba dva spolu trénovali zhruba dva měsíce, přičemž Pavel má plný úvazek jako záchranář a  Katka skoro plný jako dispečerka, navíc bydlí za Prahou a má spolu s manželem dvě děti,“ popsala Poštová s tím, že Katka s Pavlem cvičili i třikrát týdně a dohromady natančili zhruba 30 hodin.  

Výsledný klip, v němž Katka s Pavlem, oba oděni v záchranářských uniformách, ladně tančí na píseň Christiny Perri Thousand Years, se natáčel na stanovišti pražských záchranářů u Pražského hradu a zabralo to zhruba šest hodin. „Další zpracování videa, postprodukční věci – střih, časování, hudba, zabraly okolo 25 hodin čistého času,“ uvedla mluvčí.

Neuvěřitelná vlna ochoty si pomáhat

„Je nám jasné, že kdyby to pro nás dělala nějaká profi firma, tak by to jistě vypadalo jinak, ale chtěli jsme to zvládnout všechno sami a tím ještě vyjádřit to, jak moc si podpory vážíme. Takže celé video od A do Z je pouze a jenom tvorbou zaměstnanců záchranky,“ upřesnila. Videoklip pak záchranáři sdíleli na svém facebooku a přidali dlouhý výčet všech, kteří jim v době koronavirové krize z dobroty srdce pomáhají. 

„V době, kdy by mohl každý myslet hlavně na sebe, jsme zažili neuvěřitelnou vlnu ochoty navzájem si pomáhat. Mnozí z nás pracují u záchranky desítky let a nic podobného nepamatují. Děkujeme za všechny dary, ať už to bylo jídlo a pití nebo ochranné pomůcky. Pomohly nám. Snad ještě důležitější pro nás bylo vědomí, že na nás myslíte a držíte nám palce. Když chodci mávají projíždějícím sanitkám, v bistrech vás zvou na kávu nebo vám ,jen' tak někdo poděkuje na ulici za to, co děláte, je to síla, která vás žene dopředu. Každý zdravotník chce, aby byla jeho práce užitečná, a když cítí, že si to ostatní uvědomují, je to obrovské zadostiučinění. To si už budeme pamatovat navždycky,“ napsali k videu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa