Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Aerolinky Smartwings: Nikdy jsme neměly zájem o vstup státu. Ale o pomoc s úvěrem

Aktualizováno -
18. května 2020
15:40
Autor: kal, sova, ČTK - 
18. května 2020
14:45

Největší česká letecká společnost Smartwings přišla s důležitým prohlášením k tématu posledních dní - možnému vstupu státu do komplikované vlastnické struktury. „Nic takového od vedení společnosti nikdy nezaznělo,“ uvedl dopravce ve svém prohlášení. Skupina podle svých slov pouze žádá stát o úvěr, případně garanci za půjčku u komerční banky, a to kvůli situaci související s pandemií nemoci covid-19. Od počátku krize jde o jedinou variantu, zdůrazňuje akciová společnost. Vicepremiér Karel Havlíček i vicepremiérka Alena Schillerová (oba za ANO) zmiňovali nákup celé firmy státem.  Havlíček dnes ČTK řekl, že kapitálový vstup státu je až poslední variantou, poskytnutí pomoci prostřednictvím záruky či úvěru by mělo mít přednost.

„Skupina Smartwings Group chce uvést na pravou míru informace, které se v těchto dnech objevují v médiích,“ sdělila Blesk Zprávám mluvčí aerolinek Vladimíra Dufková. „Společnost Smartwings prohlašuje, že nemá a nikdy neměla zájem o vstup státu do společnosti Smartwings. Nic takového od vedení společnosti nikdy nezaznělo,“ dodala.

Smartwings podle prohlášení firmy žádá stát o úvěr nebo garanci za úvěr u komerční banky kvůli situaci s koronavirem, do které se nedostala vlastní vinou.

„Pro aerolinky je dnes velmi těžké získat půjčku“

„Od počátku koronavirové krize je vystavení garance státu vůči financujícím bankám jedinou variantou. Důvodem, proč se společnost, která do této doby byla zdravá a nikdy stát o pomoc nežádala, obrací na stát, je fakt, že pro aerolinky je dnes velmi těžké získat nové půjčky na bankovním trhu,“ zmínila Dufková.

„Programy jako COVID neumožňují participaci Smartwings na těchto programech z hlediska velikosti společnosti, poskytovaných garancí a částek poskytovaných těmito fondy. Společnost Smartwings žádá pouze to, co dnes poskytují aerolinkám ostatní státy a to nejen v EU,“ dodaly aerolinky.

„Vždy jsme jednali o tom, že nejlepší variantou je vyřešení situace stávajícími vlastníky, poté běžné nástroje podpory typu záruk a úvěrů. Kapitálový vstup je vždy až poslední varianta, ale my chceme být připraveni na všechny možnosti,“ sdělil dnes pro ČTK Havlíček.

Podle Havlíčka stát o pomoci letecké společnosti uvažuje proto, že firma má strategický význam pro státní i další letiště. „Je strategická s ohledem na to, že to je klíčový dopravce našich obyvatel a firem. Je to firma, která zde zaměstnává několik tisíc lidí a váže na sebe stovky dalších servisních institucí v oblasti leteckého průmyslu,“ uvedl ministr. Opozice takový postup kritizuje. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvedl, že Smartwings strategickou firmou rozhodně není.

Skupina Smartwings, do níž patří dopravci Smartwings a České aerolinie (ČSA), loni na svých linkách přepravila 8,2 milionu cestujících. Letecké společnosti po celém světě odstavily nyní z provozu většinu letadel, aby jim rychle neubývala hotovost. Řada zemí totiž rozšířila omezení v letecké dopravě, aby zpomalila šíření epidemie onemocnění způsobeného koronavirem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 18. května 2020 16:04 )

tak to vypadá, že Vás chtěl Andrej znárodnit dokonce proti vaši vůli. Říkal, že to bude totiž za korunu.
a ANO, velké společnosti mají sanovat banky a jak jsem psal, tak stát tak max. garanci v rámci úvěru, což by mělo Andrejovi i tak stači, pač takhle to může stejně částečně obejít, pač riskujeme tou garancí do budoucna i tak. Určitě by tady měl být zákon tohle definující na straně státu, stejně jako definující vstup státu do velkých firem za přesně vymezených podmínek. Jedná se o obrovské částky.

viho ( 18. května 2020 16:01 )

Vláda je složena z Babišových loutek. Ale co si prostý český lid zvolil, to má. Hlavička s Šílenou asi dělali PR akci, něco zveřejnili a čekali na mediální reakci. Média i politikové se proti koupi ohradili, tak teď Smartwings informaci jakože opravil, že o převzetí se nejedná. Smartwings je totiž neprůhledná akciovka a nikdo zvenku ani netuší, kdo ji vlastní a co se tam děje. Kdyby do ní totiž vstoupil stát, měli by občané právo na informace o její vlastnické struktuře, atd., a to čínští soudruzi v jejím pozadí asi nechtějí. Úvěr je ve skutečnosti ještě horší. Znamená to utopit miliardy v neprůhledné společnosti. Až se zklidní koronakrize, bude mít totiž Smartwings ještě další obrovský problém. Nahnat lidi do zprofanovaných Boeingů 737 Max. A pokud bude mít úvěr od státu, bude moci vydírat stát, že má do těch Maxů lidi nahnat, nebo o peníze přijde.

MAMKA2316 ( 18. května 2020 15:13 )

NIC JIM NEDAT !! PROČ MI NEZAPLATILI FAKTURY SPADL JSEM NA DRŽKU A NIKDO MI NEPOMOHL !!!! KDYŽ JEŠTĚ EXISTOVALY STÁTNÍ ČESKÉ AEROLINIE TO SE LÉTALO DESET ČÍSEL PŘED KOLENY !!! A ZE SMARTWINGS MÁTE ZARAŽENÉ KOLENA DO CESTUJÍCÍHO PŘED VÁMI !!!! PROČ BY MĚL STÁT POMÁHAT FIRMĚ KTERÁ TU ASI NEPLATÍ DANĚ ??? KDE JE REGISTROVANÁ V ISLANDU ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa