Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Hrad k čínskému tlaku na Kuberu dál mlčí. Němcová i Vystrčil chtějí pozadí dopisu vyšetřit

Autor: Jakub Veinlich - 
30. dubna 2020
05:05

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) trvá na vyjasnění okolností vzniku čínského dopisu pro Jaroslava Kuberu (†72). Pokud se od prezidenta Miloše Zemana nedočká odpovědi na zaslané dopisy, má prý v záloze další plány. Na prošetření trvá také například bývalá šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). O strachu z dopisu a podivném chování svého muže těsně před smrtí promluvila pro média v minulých dnech Věra Kuberová s dcerou. Hrad stále mlčí. Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce v Lánech jen řekl, že šéf Senátu a prezident měli dobrý vztah. K dopisu se ve čtvrtek vrátí sněmovní výbor. 

Jsou to zhruba tři měsíce od chvíle, kdy zemřel druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi, předseda Senátu Jaroslav Kubera. Ani po takové době ale jeho manželka nemá přesně jasno, co bylo příčinou náhlé smrti jejího muže.

„Lékař do dnešního dne, i když to už dvakrát urgoval, nedostal z patologie žádnou zprávu. Ani já žádnou nemám. S paní primářkou se pořád dohadujeme, ale odmítá nám cokoliv vydat. Takže já se domnívám, že to byl infarkt, ale vlastně nevím, na co manžel umřel,“ řekla nešťastná Kuberová pro MF Dnes s tím, že manželova smrt zřejmě objasněná nikdy nebude.

Video  Sobotka na Kuberovi vyzdvihl humor a nadhled, ne „jedovatý škleb“  - abl
Video se připravuje ...

Jaroslav Kubera zemřel jen několik dnů po recepci na čínské ambasádě, kde se setkal také s čínským velvyslancem, který měl na šéfa Senátu údajně tlačit, aby nejezdil na oficiální cestu na Tchaj-wan.

„Ve mně vyvstal takový strach na té recepci. Říkali jsme si, že nebudeme nic jíst, nic pít. Ale co mu dávali v té místnosti, kde byl sám, já nevím. Ale něco se tam dít muselo, protože pak se projevoval úplně nestandardně k jeho stylu života,“ popsala Kuberová.

Tlak na svou osobu cítil Kubera minimálně od 14. ledna letošního roku, kdy se s šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) účastnil na Hradě novoročního oběda s prezidentem Milošem Zemanem a také kancléřem Vratislavem Mynářem. Právě Mynář si měl podle Deníku N objednat u čínského velvyslanectví dopis, který měl zrazovat Kuberu od cesty na Tchaj-wan. Ten Čína považuje za svoji součást a ráda by nad ním měla kontrolu.

Vondráček: Dopis to nebyl

Blesk Zprávy proto kontaktovaly s dotazem i šéfa Sněmovny Vondráčka. Mohl by totiž vnést do celé situace jasno a říct, jak se vše u stolu seběhlo. „Možná to nevidíte jako zásadní, ale já ano. Není to dopis. To by byla situace úplně jiná. Vážnější,“ začal svou odpověď další z nejvyšších ústavních činitelů v zemi. Podle Vondráčka je rozdíl v tom, jak se tento dokument nazve. Potvrdil ale, že Kubera skutečně dostal dopis při novoročním obědě s prezidentem.

„Tenhle podklad nebo stanovisko ambasády nebo jak to nazvat, obdržel pan předseda Kubera na novoročním obědě. A nevybavuji si, že by se o něm nějak konkrétně pan prezident zmiňoval. Bavili jsme se víc v obecné rovině,“ dodal Vondráček v reakci pro Blesk Zprávy.

Němcová: Kubera je obětí

Někdejší šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová je přesvědčená, že dopis adresovaný Kuberovi je výhružný. Tedy tak, jak si to myslí i Věra Kuberová. Němcová proto věří, že se celá záležitost podaří vyšetřit.

„Jsem přesvědčená, že (Jaroslav Kubera) je obětí mocenských, politických a ekonomických zájmů Číny a jejich českých spojenců. Role prezidenta a jeho lidí (Mynář, Jindrák, Nejedlý, Tvrdík…) na vzniku výhružného čínského dopisu musí být vyšetřena,“  je přesvědčená o angažovanosti Hradu v celé záležitosti Němcová.

Dopisy z Hradu a Číny objevila Věra Kuberová v brašně svého muže až několik dní po jeho smrti.

Vystrčil stále nemá jasnou odpověď

Do celé věci se později vložil Kuberův nástupce v čele Senátu Miloš Vystrčil. Na Hrad psal trojici dopisů s žádostí o oficiální vyjádření.

„Posílal jsem celkem tři dopisy. Na první jsem dostal odpověď pouze lakonickou od spolupracovníků pana prezidenta, že vše probereme na schůzce ústavních činitelů. Na druhý dopis jsem pak dostal odpověď od pana kancléře Mynáře, s tím, že mi přiložil kopii tiskového prohlášení, na to jsem mu napsal třetí dopis s tím, že to, co mi pan kancléř napsal, nemohu považovat za relevantní odpověď,“ reagoval Vystrčil pro Blesk Zprávy.

Na odpověď na třetí dopis prý stále čeká. I když z Hradu stále nepřichází, Vystrčil se prý nevzdává. „Mám nějaký plán jak to řešit, uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet,“ dodal šéf Senátu, který prý vdově po Jaroslavu Kuberovi slíbil, že celému dopisu přijde na kloub.

„Určitě se na to pokusím zeptat pana prezidenta někde osobně, abych měl odpověď přímo od něj, ne přes další osobu, pak zkusím zjistit všechny okolnosti, které je možné zjistit, a popřípadě se k tomu ještě určitě nějak vyjádřím. Nemám žádné vyšetřovací možnosti, ani výkonné pravomoci. Bohužel musím vždy jen žádat,“ zmínil Vystrčil. A je mu líto, že v celé věci musí podle svých slov spoléhat vždy na druhé.

Sám už prý má plán, jak se potkat s prezidentem Milošem Zemanem a téma otevřít. „Zatím bych to ale nechtěl rozebírat,“ zmínil. Už v minulosti přitom nový šéf Senátu avizoval, že by se chtěl kvůli celé záležitosti, kterou teď otevřela i sama Věra Kuberová, potkat jak s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD), tak i s prezidentem Zemanem.

Cestu na Tchaj-wan, kvůli které celý spor vzniknul, v tu chvíli prý ale Vystrčil zatím neřeší. „Pořád platí to, že rozhodnutí je odložené, určitě se k tomu ale vrátím,“ dodal pro Blesk Zprávy Vystrčil.

Šéf Senátu věří, že se situace mohla posunout do tří týdnů, prý to ale neznamená, že by mohlo být vše vyřešené. „Záleží také na tom, jestli se ukáže, zda chce Hrad o celé věci komunikovat, nebo ne,“ řekl.

Ovčáček nic neřekne

V úterý prý přišla řeč na tuto kauzu také v Lánech, kde se konala další z pravidelných schůzek prezidenta Zemana s premiérem Andrejem Babišem. Šéf vlády po jednání neřekl, zda se dozvěděl podrobnosti o původu textu z čínské ambasády, několikrát ale v pár větách zdůraznil, že prezident a zesnulý šéf horní komory parlamentu měli spolu vřelý vztah. I proto, že se znali řadu let a řadu let také působili oba v politice.

„Vůbec nechápu, jestli se v mediálním prostoru objevují informace, kdy se někdo snaží zinscenovat špatný vztah mezi panem prezidentem a panem Kuberou. Myslím, že ten vztah byl velice přátelský, samozřejmě se špičkovali, znali se dlouho, byli dlouho v politice,“ prohlásil Babiš po schůzce s prezidentem.

Hrad opět jasné stanovisko nesdělil. Blesk Zprávy se prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáka ptaly, zda oba ústavní činitelé spolu řešili okolnosti okolo dopisu, a zda se prezident, nebo některý z jeho spolupracovníků spojil s paní Kuberovou kvůli této věci s vlastním vyjádřením a vysvětlením.

„Ke slovům pana premiéra se připojujeme a nebude nic dodávat,“ odpověděl Ovčáček.

Redaktor Blesk Zpráv se proto mluvčího ptal znovu s tím, že nechce znát reakci na slova pana premiéra, ale stanovisko a reakci prezidenta Zemana. „Odpovídám, že k vyjádření pana premiéra nedoplním jediné slovo. Řekl totiž to nejpodstatnější,“ poslal v další tiskové zprávě Ovčáček.

O případné soudní žalobě, na prezidenta, kvůli chybějícím odpovědím na své dopisy, prý nechce šéf Senátu Vystrčil nijak spekulovat. Stejně tak odmítá využít k získání informací z Pražského hradu zákon o svobodném přístupu k informacím. „To by pro mě nebylo důstojné. Já jsem zvyklý psát dopisy a dostávat na ně odpovědi,“ uzavřel téma Miloš Vystrčil pro Blesk Zprávy s tím, že mu celá situace není nijak příjemná. Nejen kvůli zesnulému Jaroslavu Kuberovi, ale především prý kvůli jeho rodině.

Kuberová váhá nad vyznamenáním

Miloš Zeman po Kuberově smrti avizoval, že chce bývalého šéfa Senátu ocenit v říjnu státním vyznamenáním. Věra Kuberová je přesvědčená, že by si takové ocenění její manžel zasloužil. Sama prý ale váhá, jestli chce metál pro svého muže, za kterého byla provdaná 52 let, přijmout právě od Miloše Zemana. 

Ve čtvrtek se k čínskému dopisu pro Jaroslava Kuberu vrátí také sněmovní zahraniční výbor. Ten si na své zasedání zval také hradního kancléře Vratislava Mynáře. Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana ale písemně účast odmítl.

panda82 ( 31. srpna 2020 09:01 )

Paní Kuberová by měla popsat celý život manžela, hlavně jak zničili město Teplice, kdo vydával povolení pobytu a kolik za to dostali

panda82 ( 31. srpna 2020 08:57 )

to nemůže figurovalo by tam její jméno, začalo to rohlíkama, pak státním autem zničeným jejím synem , ona si za státním majetkem, obohatila rodinu

gejzovic ( 30. dubna 2020 12:45 )

mam pocit ze v tom mel prsty Vostrcil pro takovy jsou penize na prvnim miste,to taky dokazuje vsenatu,skrcek mali postavou ale vysoko skace

gejzovic ( 30. dubna 2020 12:40 )

Snad dneska bude o jednu min

va45 ( 30. dubna 2020 12:02 )

To je o 1O1 čarodejnici co kradla rohlíky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa