Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Peter (54) přežil koronavirus, z nemocnice si odnesl trauma. Promluvil o halucinacích

Autor: Darina Jíchová - 
23. dubna 2020
10:29

Peter Julian (54) z anglického města Sale je jedním ze 640 šťastlivců, kterým se podařilo porazit koronavirus způsobující nemoc covid-19. Brit si vede deník, do kterého si zapsal i průběh svého boje se zákeřným virem, promluvil i o tom, jak ho nákaza poznamenala. Otec tří dětí uvedl, že je samozřejmě neskonale šťastný, že se uzdravil, ale že z nemocnice odešel s posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Julian svůj příběh a deník sdílel s deníkem Manchester Evening News.

„Halucinace a paranoia, to jsou věci spojené s koronavirem, o kterých nikdo moc nemluví,“ uvedl Julian, který přiznal, že během svého pobytu na jednotce intenzivní péče ho pronásledovaly „děsivé halucinace a noční můry“.

Takhle Juliana vítali sousedé:

„Jedním z klasických příznaků je dušnost, nikdo ale neřekne, že je to, jako když lapáte po dechu, zatímco vás někdo dusí polštářem,“ Julian uvedl, že většina pacientů má PTSD. Brit na sobě první příznaky začal pociťovat na přelomu března a dubna, ale myslel si, že se jedná o obyčejnou chřipku. Trápila ho především dušnost, došlo to tak daleko, že když jeho manželka Carol 2. dubna volala záchranku, Julian už nemohl ani mluvit.

Julian: Koronavirus zabíjí bez ohledu na věk a pohlaví

Připojený na ventilátoru na JIPce strávil muž 8 dní. „Musel jsem se znovu naučit dýchat, v nemocnici jsem byl celkem 17 dní a to, co jsem tam viděl, mě traumatizovalo. Ta nemoc si nevybírá, zabíjí bez ohledu na věk a pohlaví. Za tu dobu, co jsem byl na lůžku, lidé umírali všude kolem mě, jen pár metrů ode mě,“ svěřil se Julian.

„Deník jsem zveřejnil, protože chci, aby lidé věděli, jaké to je. Nejde jen o nemoc samotnou, ale i noční můry a paranoiu, kterými si prošli snad všichni pacienti,“ řekl Julian tisku. Považuje se za celkem zdravého člověka, za posledních 10 let využil jen 3 dny nemocenské. Denně doma cvičí a o víkendech jezdí na kole.

Brit myslel na smrt

Z nemocnice Juliana propustili v sobotu 18. dubna, doma ho potleskem uvítali všichni sousedé. „Moje hlavní zpráva o nemoci covid-19, kterou jsem sotva přežil? Příručky od NHS (pozn. red. britský zdravotnický systém), novinové články a slova politiků vás mohou přivést k vědomí, že vás nákaza neohrožuje, to je ale omyl,“ prohlásil Julian, připustil, že v nemocnici pomýšlel na smrt.

Video  Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covid-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům  - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN
Video se připravuje ...

„Nepopírám, že jsem to mnohokrát chtěl prostě vzdát a připojit se k tátovi. Myšlenky na smrt mi vlastně poskytovaly útěchu, ale po mém boku stála legie zdravotníků a dovolte mi, abych vám řekl a potvrdil, že to jsou skuteční hrdinové. Udrželi mě a nespočet dalších naživu, zároveň nasazují životy a to jen za nějakých 342 korun na hodinu,“ doplnil Julian.

„Naši zdravotníci se snaží stoicky a neúnavně pokračovat ve své práci, což je inspirující a skvělé, ale nedá se to udržet. Koronavirus tu s námi bude nejméně rok,“ Julian se obává, že lékaři a sestry nevydrží tlak spojený s pandemií. „Koronavirus je depresivní, celá nálada kolem pandemie je depresivní, ale pořád můžeme něco dělat,“ vyzval Brit.

Hlavní je pozitivní přístup

„Přestaňte kouřit, dejte se do formy, zhubněte, pokud je to třeba. A hlavně si udržujte pozitivní přístup k věci. Je třeba si uvědomit, že na jednu stranu tohle není žádná obyčejná chřipka, na druhou stranu se ale není třeba bát, že nás to všechny zabije,“ poradil Julian. Za posledních pár dní v Británii vzrostl počet uzdravených pacientů na 640, nakažených je podle bilancí 130 tisíc, nemoci v zemi podlehlo na 17 tisíc osob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud