Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V boji s koronavirem bude českým lékařům pomáhat další lék. Do studie se zapojí desítky lidí

Autor: ČTK - 
22. dubna 2020
00:15

Česká republika bude mezi pěti evropskými zeměmi zapojenými do klinické studie farmaceutické firmy Sanofi, která bude zkoumat bezpečnosti a účinnost hydroxychlorochinu na léčbu nemoci covid-19. Celkem do ní bude zapojeno 300 pacientů, v ČR několik desítek. Firma o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. Léky s hydroxychlorochinem jsou podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) mezi čtyřmi hlavními směry vývoje léku, všechny jsou ale zatím experimentální.

Zapojené do studie budou čtyři pražské nemocnice, Nemocnice Na Bulovce, Thomayerova nemocnice, Všeobecná fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, a na Moravě Fakultní nemocnice Ostrava a Nemocnice Prostějov.

Jde o otevřenou studii srovnávající hydroxychlorochin se standardní léčbou, řekl ředitel oddělení klinických hodnocení Sanofi ČR a Střední Evropa Martin Rek. Studie podle něj bude trvat několik týdnů a výsledky budou ve druhé polovině letošního roku.

Lék dostali pacienti z Ústřední vojenské nemocnice

Sanofi je jedním z výrobců léků s hydroxychlorochinem. Ministerstvo zdravotnictví povolilo začátkem března dovoz tohoto léku od firmy Teva, který není v Česku schválený. Pochází z jiného státu Evropské unie. Běžně se s ním léčí malárie, lupus nebo revmatoidní artritida podobně jako s dalším lékem plaquenil se stejnou účinnou látkou, který je registrovaný i v Česku a nemocnice ho pro pacienty s covid-19 používají.

Léky s hydroxychlorochinem nasazují také lékaři v USA a velká studie s pacienty začala ve Francii. V Česku ho na začátku dubna začala osmi pacientům podávat Ústřední vojenská nemocnice.

Na cestě je také faripiravir z Japonska

Státní ústav pro kontrolu léčiv popsal také několik dalších léků, nadějná jsou podle něj některá antivirotika, například na HIV nebo chřipku, biologická léčiva, krevní plazma vyléčených nebo lék dříve vyvíjený na ebolu remdesivir.

Ten v Česku dostal zatím jediný pacient, který leží v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Jeho stav se během léčby výrazně zlepšil, podle lékařů ale není možné jednoznačně říci, že lék zabral.

Česko také čeká na dodávku léku favipiravir, který se v Japonsku používá na chřipku a je dalším z nadějných experimentálních přípravků na léčbu covid-19. Připravuje se také používání krevní plazmy od lidí, kteří už nemoc prodělali, na léčení lidí ve vážné stavu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa