Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Brufen zhoršuje průběh koronaviru,“ tvrdil ministr. WHO: Paracetamol je lepší

Aktualizováno -
18. března 2020
09:39
Autor: Darina Jíchová - 
16. března 2020
14:20

Jaké mají volně prodejné léky účinek na koronavirus? To zajímá snad každého, odborníci se ale nemůžou shodnout. Například francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran, renomovaný neurolog, vyzval lidi, aby se vyvarovali užívání ibuprofenu a kortizonu a sáhli raději po paracetamolu. Látky ibuprofen a kortizon by prý mohly koronavirus zhoršit, proti tomu však vystoupila řada světových odborníků včetně České lékařské komory. Nicméně otázkou ibuprofenu se zabývá rovněž Světová zdravotnická organizace (WHO), v úterý 17. března vyzvala lidi, abyupřednostňovali paracetamol před ibuprofenem. 

„Problematiku zkoumáme, než budeme znát jasné výsledky vlivu látky ibuprofen na koronavirus, doporučujeme lidem, aby při samoléčbě raději brali léky s paracetamolem,“ prohlásil mluvčí WHO Christian Lindmeier. Doplnil, že samozřejmě ibuprofen je možné dál užívat, pokud jej pacientům doporučil proškolený odborník.

Debatu kolem ibuprofenu oteřelo o víkendu Véranovo tvrzení, které sdílel na svém twitteru. Ministrovu výzvu přinesla všechna francouzská a většina světových médií. Ministr varoval před protizánětlivými léky, vycházel ze článku publikovaném v odborném časopisu The Lancet.

„Užívání protizánětlivých léků s látkami jako ibuprofen nebo kortizon by mohlo vést ke zhoršení koronavirové infekce. Pokud máte horečku, berte radši paracetamol. Jestli už jste si vzali protizánětlivé léky, obraťte se na svého lékaře,“ uvedl Véran.

Přední farmakolog Jean-Louis Montastruc doplnil, že „protizánětlivé léky mohou zvýšit risk při léčbě horečky a infekce“, další francouzští odborníci zase vysvětlili, že tento druh léčiv může u pacientů s infekčním onemocněním oslabit jejich imunitní systém.

Oficiální vědecký výzkum chybí

Nicméně pro taková tvrzení neexistují žádné odborné studie, přestože se na sociálních sítích objevilo několik lékařských článků, v nichž odborníci nad touto možností uvažují, zatím nebyl proveden žádný oficiální výzkum.

Stanice iRozhlas.cz citovala například názory primářky infekčního oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové nebo epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Prymula: Neověřené domněnky 

„Jsme velmi opatrní v přijímání takových hypotéz. Zatím nejsou provedené žádné studie na velké skupině lidí, není jasné, jestli se to váže k dávce léku, k době, jak dlouho ten člověk lék užíval,“ řekla pro iRozhlas.cz Roháčová.

„Jde o neověřené domněnky. Určitě by bylo špatně, kdyby si to lidé vyložili tak, že třeba přestanou brát léky, které jsou pro ně životně důležité,“ přidal se Prymula.

Česká lékárnická komora a Státní ústav pro kontrolu léčiv rovnou celé prohlášení francouzského ministra zdravotnictví označily za „fake news“. „České státní úřady ani výrobci informaci o tom, že by ibuprofen zhoršoval průběh nemoci Covid-19, neposkytli,“ píše Česká lékárnická komora na svém facebooku.

„Volba léku při nachlazení je vysoce individuální. Ibuprofen je kontraindikován u mnoha pacientů, například s vředovou chorobou nebo užívající léky na ředění krve. Jiné kontraindikace platí pro užívání paracetamolu (pacienti s jaterními potížemi, cirhózou, alkoholici aj.). Další kontraindikace mají léky s obsahem acetylosalicylové kyseliny nebo diklofenaku,“ vysvětlili.

„O tom, jaký lék je pro vás vhodný, se poraďte se svým lékárníkem. Není pravda, že ibuprofen (například Ibalgin, Brufen, Nurofen aj.) zhoršuje průběh Covid-19,“ následně Česká lékárnická komora vyzvala o maximální sdílení jejich příspěvku.

Video  Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejvíc uchránit?  - Ministerstvo zdravotnictví
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa