Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj proti koronaviru na jihu Moravy: Tisíce roušek pro sociální služby a stovky posil

Autor: jn - 
16. března 2020
10:26

Jihomoravský kraj zajistil 8 500 roušek pro sociální služby. Zároveň vyčlení 320 dalších zaměstnanců jako posily pro práci v terénu.

„V pondělí ráno byla doručena zásilka na vedení kraje, které ji okamžitě předává mezi zaměstnance. Roušky obdrží poskytovatelé primárně pro tisíc terénních pracovníků, tisíc navíc dostane Brno pro zajištění práce s rizikovými skupinami," řekl náměstek hejtmana Marek Šlapal (ČSSD).

S okamžitou platností vznikl také systém podpory sociálních služeb, jenž dává poskytovatelům sociálních služeb za úkol maximálně využívat pracovní síly zaměstnanců.

Úředníci budou pomáhat v ulicích

Jihomoravský kraj v rámci tohoto programu je schopen zajistit až dalších 320 svých zaměstnanců z dočasně uzavřených sociálních služeb, jejichž primárním úkolem bude práce v terénu.

„Jedná se o zaměstnance z center denních služeb, sociálně terapeutických dílen, odborných sociálních poradenství nebo nízkoprahových denních center pro děti a mládež, kteří budou převedeni do služeb, kde je to v těchto dnech nejvíce potřebné, tedy do služeb pečovatelských, osobních asistencí nebo do pobytových,“ vypočítal Šlapal.

Studenti sociálních oborů budou v aktivní záloze

Kapacita pracovníků v sociálních službách i tak nemusí být v nejbližších týdnech dostačující. Proto vzniká databáze studentů sociálních oborů, kteří jsou ochotni dobrovolně pomáhat lidem v nouzi.

Jde o dobrovolníky, kteří studují na středních, vyšších odborných a vysokých školách v sociálních oborech. Jde o záložníky, kteří budou v případě potřeby k dispozici jak pro kraj, tak pro obce. Jejich hlavní využití bude v práci se seniory, což je nejrizikovější skupina,“ řekl Šlapal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa