Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Penzisté s koronavirem zůstanou v Česku v domovech pro seniory. Jinde není místo

Autor: Sabina Dračková - 
28. března 2020
05:00

Seniorů nakažených koronavirem přibývá. Česko se obává, aby nedopadlo jako Španělsko, kde čísla nakažených důchodců rapidně rostou. Problémové jsou u nás hlavně domovy seniorů. Právě z pražských domovů pro seniory pocházeli už tři lidé, kteří koronaviru podlehli. Nákaza se rozšířila i mezi většinu jedné části oddělení LDN Thomayerovy nemocnice. Ministerstvo proto nově přidává několik nařízení, mezi nimi je větrání, kontroly, pravidelné měření teploty a to i u zaměstnanců sociálních zařízení. Všechny domovy také budou muset vyčlenit 10 procent své kapacity na takzvanou covidzónu, kde se budou izolovat senioři s příznaky a s nákazou. Do nemocnic mají zamířit jen ti ve vážném stavu.

Nová opatření v pátek vydalo ministerstvo zdravotnictví kvůli šíření koronaviru mezi seniory. Ti jsou zároveň nejohroženější skupinou. V kombinaci s jinými onemocněními je pro ně Covid-19 způsobený novým koronavirem smrtící.

Ošetřovatelé v domovech budou nově muset ráno a večer všem klientům měřit bezkontaktními teploměry teplotu. Kompletní zákaz platí na jakékoli společné aktivity, a to včetně stravování. Více kontrolovat svůj zdravotní stav musí také zaměstnanci. Každý, kdo bude mít teplotu nad 37,5 stupně, musí zamířit do izolace a tam čekat na testy a jejich výsledky.

Covidzónu, tedy zónu pro izolované klienty, musí teď nově zřídit všechny domovy. Vyčlenit mají 10 procent kapacity. Lidé v Covidzóně mají mít vlastní sprchy, toalety i nádobí. Starat se o ně má jiný personál než ten, který se stará o negativní a bezpříznakové klienty. „Je velmi důležité dodržovat tato izolační opatření případně do doby, než bude ten pacient otestován,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Léčebna dlouhodobě nemocných na Pelhřimovsku už například vydala prohlášení, že nemá kapacity na to, aby u nich byli pacienti izolovaní. „Není to o tom, že chceme, aby nové kapacity vytvořili, ale spíše o reorganizaci té péče a vytvoření té noncovidzóny a covidzóny,“ řekl ministr. Pokud je více pozitivních, můžou být spolu na pokoji, dodal.

Uvažuje se o kontejnerových nemocnicích

Pokud opatření nebude stačit a nakažených, kteří nebudou moci zůstat v domovech důchodců, bude víc, přikročí vláda k dalšímu kroku. „My uvažujeme o vytvoření kapacit při nemocnicích, protože pokud vyčleníme nějaký objekt, tak tam nebude personál a nebudou tam podmínky pro hospitalizaci těchto lidí,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„My jsme uvažovali o možnostech kontejnerových nemocnic, které tady máme v nabídce,“ prozradil epidemiolog. Takové kontejnerové nemocnice by byly v areálech nemocnic nebo hned vedle, aby v nich mohl fungovat personál nemocnice. 

Nařízení oznámilo ministerstvo zdravotnictví v návaznosti na události posledních dní, kdy si koronavirus v Česku začal žádat oběti. Těch je v tuto chvíli devět. Mezi nimi jsou totiž zejména senioři, tři jsou z pražských domovů pro seniory. Opatření ministerstvo konzultovalo s Asociací poskytovatelů sociálních služeb.

„Nejsem si úplně jistý, jestli tam jsou všechna tato opatření dodržována. Zatím to bylo ve fázi nějakých doporučení a toto bude skutečně povinnost,“ řekl ministr. Stále také platí striktní zákaz návštěv. K lidem v domovech nemůžou ani dobrovolníci. Může k nim pouze nezbytný personál.

Hospitalizovat jen důchodce s vážným průběhem

Pokud klient nemá závažný stav, nemá ležet v nemocnici, ale zůstat v domově právě v covidzóně. „Našim zájmem je, aby zůstal v těch zařízeních, kde je standardně klientem, kde je ubytován, kde jsou mu poskytovány služby, aby vlastně byl hospitalizován v nemocnicích,“ řekl ministr.

V nemocnici mají být pouze pacienti, kteří mají závažný průběh nemoci, tedy například ti, kteří potřebují umělou plicní ventilaci. „Pokud jsou pozitivní, ale ten klinický průběh je mírný, jsou to ty mírné příznaky, tak je nutné, aby zůstali v těch zařízeních pobytových sociálních služeb,“ upřesnil Vojtěch.

„Nám se v poslední době stalo, že z těchto domů k nám jsou posílání pacienti, kteří nemají velké problémy, ale ty domovy chtějí, abychom tyto pacienty hospitalizovali,“ nastínil Ředitel pražské Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš s tím, že nemocnice je sice na nápor připravená, ale poté ještě pokračoval: „Pokud tento stav bude dál trvat, tak to bude velmi problematická záležitost, protože ta nemocnice naše bude za chvilku zcela zahlcená těmito pacienty.“

Vir přenáší i personál, testů je málo

Jako řešení by se mohlo zdát otestovat veškeré důchodce ve společném bydlení v domovech. To ale není možné, podle ministra na to není kapacita.

Objevují se i případy, kdy se z domova důchodců nákaza dostane do nemocnice, i když by nemusela. To, když je potřeba nějakého staršího pacienta hospitalizovat. „Pacienti z domova důchodců sem byli posláni, kdy už se tam objevil pozitivní případ. Bez jakýchokoli dalších opatření nám tady přistáli další. To já považuju teda za - nevím jak to říct slušně - jako chybu no,“ řekl nespokojeně v pátek ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl.

Testovat by chtěli všechny, kteří mají být v nemocnici hospitalizovaní, jenže testů na to není dost. Šéf VFN také přiznal, že i mezi jejich personálem je několik případů koronaviru. Mezi nemocnými jsou i lékaři.

„Pochopitelně trasujeme, kdo s nimi byl v kontaktu,“ řekl ředitel s tím, že se snaží personál testovat. „Snažíme se dát lidi do karantény, aby nebyli ohroženi, ale zároveň musíme nějak zachovat ten provoz,“ dodal.

Částečně jsou v karanténě pro jistotu podle ředitele Davida Feltla i další lidé z personálu Všeobecné fakultní nemocnice. „I proto tak enormně tlačíme na rychlou a velkou kapacitu testování, abychom oddělili lidi, kteří opravdu potřebují být doma, protože jsou pozitivní, a lidi, kteří jsou negativní a nemají příznaky a můžou dál normálně pracovat a pomáhat pacientům, kteří to potřebují,“ dodal ředitel VFN Feltl.

25 lidí s Covidem na jedné LDN

Právě v pražské Thomayerově nemocnici přitom nejspíš nákazu rozšířily zdravotní sestry. „Byla tam učiněna opatření, ale podle mých informací personál měl samozřejmě ochranné prostředky,“ řekl Vojtěch ve čtvrtek.

V Thomayerově nemocnici jsou čtyři části oddělení LDN, pacienti jednoho z nich jsou nakaženi téměř všichni. „U té geriatrie máme z těch 28 pacientů nakaženo dneska, co víme, 25 pacientů, z toho dvě sestry,“ řekl ředitel nemocnice Zdeněk Beneš. Později počet sester narostl na šest.

„Příčina té nákazy není úplně zcela jasná, nicméně máme velké podezření, že tam došlo ke komunitnímu nakažení,“ dodal s tím, že hygiena i vedení nemocnice kontrolovalo dodržení hygienických opatření a nezjistili žádné pochybení.

„Sestry měly všechny ošetřovací pomůcky,“ upřesnil. Žádný z nakažených pacientů v pátek neměl teplotu ani nekašlal.

Chybí stále roušky?

Jsou ale domovy důchodců, které mají stále nedostatek materiálu. Ten fasují nárazově a v malém množství. „Dostala jsem respirátory, které by mi pro personál vystačily na dva dny. Raději jsem je dala pečovatelkám, které za seniory jezdí domů, i když se to nesmí, a měla bych je dát personálu, u pečovatelek a sestřiček pochůzkářek vnímám větší riziko,“ popisuje, jak se s nedostatkem popral jeden z pražských domovů důchodců jeho vedoucí, která si nepřála být jmenována, ale Blesk Zprávy její totožnost znají. 

Pečovatelskou službu tam mají jen na to nejnutnější. Sestry tak chodí seniorům pomáhat alespoň se stravováním či hygienou. Po Praze se často dopravují městskou hromadnou dopravou a za den stihnou pomoci seniorům u nich doma hned na několika místech. I proto jejich šéfka rozhodla, že dostanou respirátory, které dostala pro personál domova.

Na stížnosti s nedostatkem respirátorů zareagoval v pátek večer ministr Vojtěch. Ministerstvo zdravotnictví pošle domovům seniorů 200 tisíc respirátorů.

Jinde je situace s nedostatkem roušek a respirátorů v těchto dnech mírně lepší než dříve. „Před týdnem touto dobou bych byl pesimističtější, než jsem teď. Je to o něco málo lepší, vždycky jsou takové vlny toho, co zrovna chybí. Pár nějakých položek nám teď chybí, třeba operační pláště. Ale doobjednali jsme je. V tuhle chvíli máme pomůcek, že bych se toho úplně nebál,“ popsal například ředitel VFN Feltl.

Zároveň ale dodal, že jemu a stejně tak celé republice chybí materiál na velkoplošné testování pacientů i personálu. Vinohradská nemocnice hlásí nedostatek textilních roušek, zato šéf Thomayerovy nemocnice na tiskové konferenci po boku ministra Vojtěcha řekl, že pokaždé když si zažádají, tak dostanou, co potřebují. Zásobování nyní řeší ministerstvo vnitra, resort zdravotnictví může podle Vojtěcha poskytnout své kapacity.

„Máme dostatečný počet ochranných pomůcek, a také přesně stanovené postupy pro zaměstnance, jak se mají v době pandemie chovat a chránit. Zabránit ale přenosu na 100% samozřejmě nejde. Řešením je podle nás co největší možná míra testování, na což se v tuto chvíli zaměřujeme,“ sdělilo na dotaz Blesk Zprávám ministerstvo práce a sociálních věcí, které některé domovy důchodců také zřizuje. 

zmroote ( 28. března 2020 12:31 )

Jak jinde není místo? To myslíte vážně?
Takže je s mírným průběhem necháte v domovech důchodců, kde není žádné pořádné zdravotnické vybavení, do okamžiku než nakazí ostatní a jejich stav se definitivně zhorší? Teprve pak je vezmete umřít do nemocnice? Tomu říkám péče o nejohroženější skupinu. Klobouk dolů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa