Pokud je váš stav akutní, doba zahájení ošetření se může protáhnout až na čtyři hodiny. V naléhavém stavu si počkáte na lékaře až 90 minut. S nestabilními životními funkcemi to bude trvat do 10 minut, ošetření ihned se vám dostane v případě, že vám životní funkce selhaly.

To stojí na ceduli v čekárně na Centrálním příjmu interních klinik a lékařské pohotovostní služby (CPIK/LPS). Na facebooku ji sdílel Michal Voska spolu s videem z čekárny, příspěvek vzbudil pohoršení. „Čekám tu už sedm hodin,“ je na záběrech slyšet ženský hlas. „Já šest,“ říká muž sedící na jedné z židlí v čekárně. 

Podle mluvčí nemocnice Terezy Romanové je pracoviště v kategorii akutních dospělých pacientů nejzatíženější v celé Praze. V roce 2018 ošetřilo celkem 22 480 nemocných. Systém ve FNKV funguje tak, že třídicí sestra či lékař pacientům čekajícím na ošetření přiřazují prioritu od jedné do pěti podle závažnosti zdravotního stavu, právě na ně odkazuje cedule v čekárně.

Video
Video se připravuje ...

Čekárna 10. ledna 2020 zhruba v 19:15 Michal Voska

„Pracovníci se snaží organizovat práci tak, aby byl každý pacient ošetřen co nejdříve a aby doba čekání na vyšetření nepřesáhla limit uvedený u každé priority. Nejedná se tedy o orientační dobu čekání, ale o limit, který by neměl být překročen,“ řekla Blesk.cz Romanová.

O 10 tisíc pacientů víc

Pro těžké případy je na Vinohradech určen CPIK, ve špičce, tedy ve všední večery a o víkendech, podle Romanové funguje ještě ordinace LPS, která pečuje o lehčí případy. Nedávno tam otevřeli druhou takovou. Nápor pacientů se totiž letos v lednu ještě zvýšil - z rozhodnutí zastupitelstva Prahy 10 se totiž k 31. prosinci zavřela pohotovost pro děti a dospělé v Malešicích. Tam lékaři ošetřili ročně zhruba 10 tisíc lidí, kteří teď s problémy míří nejčastěji právě do Vinohrad.

Podle Romanové jsou počty lidí přicházejících na urgentí příjmy do nemocnic obecně vysoké. „Mnoho pacientů by podle našich zkušeností mohlo vyhledat svého praktického lékaře a místo toho jdou rovnou do nemocnice, protože mají k nemocnici důvěru nebo je pro ně dostupnější. Je to celosvětový jev, který pak vede k čekání,“ dodala.

Fotogalerie
6 fotografií