„Jsem v naprosto zoufalé situaci, protože od listopadu mám zastavené všechny dávky sociální podpory, příspěvek na živobytí, přídavky na děti i příspěvek na bydlení,“ citoval ženu server Novinky.cz. Čtvrt roku si matka tří dětí (12, 10 a 9 let) vydělávala úklidem měsíčně sedm tisíc, neměla ale podepsanou dohodu. Zároveň byla vedená na Úřadu práce, kde ji někdo udal. ÚP ji proto kvůli práci načerno dle zákona vyřadil z evidence. „Jestliže dotyčný pobíral podporu v nezaměstnanosti, přestane mu ji ÚP ČR vyplácet,“ potvrdila serveru mluvčí ÚP Kateřina Beránková.

Situace je o to horší, že Simonino nejmladší dítě má zdravotní problémy a mělo by mít dietní stravu. „Na tu ale nemám peníze. Teď nemám na žádnou stravu, ani na nájem bytu,“ popsala matka, která je si své chyby vědoma. Bez financí je už od listopadu.

„Kdybych nedostala bezúročnou půjčku, příspěvek a potravinovou pomoc od Sdružení na ochranu ohrožených dětí (SOOD) a peníze jsem nepoužila na náklady na byt za listopad a prosinec, tak by nás vystěhovali,“ řekla matka a poděkovala tak Marii Vodičkové, která sdružení vede. Od otce dětí se Simona pomoci prý nedočká - je to totiž bezdomovec a na děti neplatí. Pomoci se jí snaží rodiče, ti na tom ale finančně také nejsou nejlépe. 

Život mezi bezdomovci?

Ačkoliv se do svízelné situace matka dostala vlastní vinou, je podle Vodičkové nelogické, že se celá situace neřešila spíš v trestněprávní rovině - matka by dostala podmínku a dávky, na něž podle zákona neměla nárok, by mohla splácet. „Nemělo by to ale končit hmotnou likvidací celé rodiny, kdy nejen přijde o bydlení, ale i o všechny prostředky na obživu. Mají se ty děti půl roku živit nějakými odpadky a žít mezi bezdomovci?“ řekla serveru.

Snaha přivydělat si je u matky samoživitelky se třemi dětmi podle ní zcela pochopitelná. Simoně teď hrozí, že skončí na ulici a její děti v ústavu, do věci se ovšem hodlá vložit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Příběh paní Simony se mě jako matky hluboce dotkl. Samozřejmě nad její životní situací nehodlám mávnout rukou. Své chyby lituje. Celou věc nechám prošetřit, v pondělí maminku vyhledáme a nabídneme jí pomoc. Rodina musí zůstat spolu!“ uvedla v reakci na twitteru.