Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další tři mrtví senioři s koronavirem v Česku: Muž zemřel v Hradci, dvě ženy v Praze

Aktualizováno -
26. března 2020
19:30
Autor: ČTK, for - 
26. března 2020
16:25

Bilance obětí nového koronaviru ve čtvrtek narostla o další tři oběti seniorského věku. Zemřel pacient (†80) ve FN Hradec Králové, uvedla Česká televize, podle které měl vážnou onkologicko-hematologickou diagnózu. Před několika dny k tomu byl pozitivně testován na COVID-19. A zemřely také dvě devadesátileté pacientky VFN v Praze, zjistily Blesk Zprávy v návaznosti na údaje ministerstva zdravotnictví. Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula upřesnil, že šlo o ženy z domova pro seniory v Praze-Michli. Počet mrtvých se zvýšil na devět.

Koronavirem se v Česku nakazilo již 1925 osob. Úspěšně se z nákazy zatím zotavilo deset lidí. Ke čtvrtku pak zahynulo devět osob. Zesnulí pacienti trpěli přidruženými onemocněními nebo se jednalo o seniory, jako tomu je i v případě z Hradce a Prahy.

„Jednalo se dvě devadesátileté dámy (roč. 1927 a 1928), které nezemřely bezprostředně na koronavirus, byť ho na závěr života získaly. Ležely u nás na Klinice tuberkulózy a respiračních nemocí, měly vzhledem ke svému věku řadu chorob a obstrukční plicní poruchu. Bezprostřední příčinou smrti u nich nebyl koronavirus,“ uvedla tisková mluvčí Všeobecné Fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

„Netušíme, kde se nakazily. Když k nám byly převezené, tak na tom nebyly dobře z hlediska fungování plic. Na klinice ležely krátce, obě jsme hospitalizovali až ke konci února,“ řekla pro Blesk Zprávy mluvčí a vyloučila, že by zemřelé pacientky mohly jakkoliv nakazit zdravotnický personál nebo další pacienty. Již od počátku totiž nemocnice na klinice přijala bezpečnostní opatření, aby se epidemie nešířila. Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula řekl, že šlo o ženy z domova pro seniory v Praze-Michli.

V Hradci probíhá epidemilogické šetření

„K zemřelému nebudeme nic bližšího sdělovat. Zaměstnankyně FN Hradec Králové je v domácí izolaci, onemocnění má u ní lehký průběh. Na oddělení pokračuje epidemiologické šetření, které má prokázat, jak se tam nemoc objevila,“ řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Z dřívějšího vyjádření FN vyplynulo, že epidemiologické šetření se týká oddělení hematologické kliniky, ze kterého zhruba 30 zdravotníků a pracovníků šlo do karantény.

Ve FN Hradec Králové je na infekční klinice v izolaci pět pacientů s potvrzeným onemocněním COVID-19. Jedna ze zaměstnankyň FN je s potvrzeným onemocněním koronavirem v domácí karanténě, pracuje na oddělení, kde se nákaza u několika pacientů objevila, řekli zástupci nemocnice.

Jeden muž zemřel v havířovské nemocnici (vlevo ilustrační foto). Jeden muž zemřel v havířovské nemocnici (vlevo ilustrační foto). | Archiv Blesku, Reuters

Fakultní nemocnice v pondělí v souvislosti s případy na hematologii rozhodla o zřízení několika desítek zvláštních lůžek pro pacienty s podezřením na COVID-19. Na těchto takzvaných observačních lůžkách pacienti budou, než se onemocnění potvrdí či vyloučí. Pak budou přeloženi buď na infekční kliniku, nebo na odpovídající klinické pracoviště. Infekční klinika disponuje až 100 lůžky.

Vojtěch: Na nákazu v domovech seniorů si musíme dát velký pozor

„Toto je samozřejmě velmi senzitivní, protože je to nejohroženější skupina,“ okomentoval problém s koronavirem v domovech pro seniory na ČT ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Těžko říci, kdo pochybil. My jsme udělali plošná opatření týkající se zákazu návštěv, to bylo jedno z prvních opatření, které ministerstvo zdravotnictví učinilo. Samozřejmě, personál musí nyní - jako my všichni ostatní - nosit roušku, aby nenakazil klienty daných zařízení,“ zmínil Vojtěch, aby hned dodal: „Ale přesto přesevšechno se stalo to, že se tam infekce dostala. Důležité je učinit veškerá opatření tak, aby lidé byli izolováni a nákaza se tu nešířila. To právě v těchto hodinách hygienici řeší, dezinfikují se prostory, které byly infikovovány, resp. byl tam nakažený pacient.“

Ministr zároveň varoval: „Je to něco, na co si musíme dát velmi velký pozor. A samozřejmě i poskytovatelé služeb.“ Zaměstnanec s příznaky onemocnění by neměl chodit do práce, zdůraznil.

lunatic ( 26. března 2020 21:28 )

Nerozumím - u koho paniku? Jim je to již přeci jedno,ne?

lunatic ( 26. března 2020 21:24 )

Jak se ukazuje,tak ani zvýšení penzí není rozhodně všelékem

fido2 ( 26. března 2020 20:05 )

To je hnus, pendleři budou vozit virus přes hranice, ta Merklová je hnusná mrch­a...­.zdra­votní­ci se budou starat o její virulenty.

Anifa ( 26. března 2020 19:10 )

Bezprostřední příčinou smrti u nich nebyl koronavirus,“ uvedla tisková mluvčí Všeobecné Fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.Tak proč je počítáte mezi oběti? Vyvoláváte paniku

y1xcvbnm ( 26. března 2020 18:58 )

Horší je že Merkelová zavolá Babišovi a ten hned změni rozhodnutí co vymyslel asi Prymula , vědec, a pendleří jezdí dál sem atam utírat do německa pr de le a roznášet coronovir tady u nás, nádherné!!! Udělala na něj bububu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa