Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolest, slzy a pot! Čeští zdravotníci i hasiči popsali hodiny v pekelném vedru a smrtelném nebezpečí

Autor: VaB - 
11. dubna 2020
05:02

V Česku je krásně, svítí sluníčko a dělá se teplo. Čeští občané ale musejí být doma – kvůli koronaviru!  A stěžují si, třeba na to, že jim je vedro a nikam se nemohou jít zchladit. Jak jsou na tom ale lékaři a lidé z IZS?

Teplo, někde dokonce až vedro, ale lidé by stejně neměli chodit ven. Jsou tedy doma a naříkají. V domovech bez klimatizace se dělá teplo a stěžují si, že se nemohou jít nikam zchladit. Všechna koupaliště a aquaparky jsou totiž uzavřené. 

Bolest je už konstantní

Zdravotníci, policisté a hasiči řeší jiné problémy. Aby se nenakazili nemocí covid-19, musí nosit ochranné prostředky. Mezi ně spadají ochranné obleky, respirátory, brýle, rukavice a štíty. To vše během teplého jarního počasí. 

V odběrovém stanu jako ve skleníku

Vojtěch pracuje jako lékař v odběrovém stanu, kde lidem odebírá vzorky na koronavirus. „Ve stanu máme jeden oblek na čtyři hodiny. Z nošení ochranných brýlí a respirátoru mám bolestivé otoky, bolí mě hlava. Respirátor tlačí na obličej, aby fungoval, hromadí se v něm ale oxid uhličitý," uvedl mladý lékař.

V odběrovém stanu je podle Vojtěcha vedro jako ve skleníku. „Přes den obsloužíme přes 500 lidí. Nemůžeme se dotknout obličeje, tečou nám nudle z nosu do respirátoru. Pálí mě z toho oči, tečou mi slzy a ty mi pak natečou do respirátoru. Nemůžeme se ani vysmrkat,“ popsal každodenní realitu zdravotníků. 

Hasiči mají horko v popisu práce

Velitel družstva pražských hasičů pro Blesk uvedl, jak hasiči snáší zásahy v ochranných oblecích v teplém počasí. „Ve velmi teplém počasí, obzvláště pak v letních měsících, je práce v zásahovém obleku samozřejmě náročnější a hrozí riziko přehřátí organismu. Tomu se snažíme předcházet střídáním hasičů, odpočinkem a dodržováním pitného režimu. Čím vyšší venkovní teplota, tím se krátí doba těžké manuální práce,“ uvedl velitel.

Kvůli koronaviru hasiči používají jednorázové chemické obleky, k tomu mají filtrační masku. „Pod tento oblek se klasický zásahový oblek nepoužívá, pouze funkční prádlo, což je znatelně pohodlnější. Délka činnosti v takovém obleku závisí na druhu manuální práce. Ale při lehké nebo střední zátěži není problém v takovém obleku pracovat i více jak hodinu,“ dodal velitel.

V lehkém jednorázovém chemickém obleku naštěstí nehrozí, že by někdo zkolaboval. „V zásahovém oděvu to samozřejmě hrozí, při náročných zásazích může dojít k přehřátí, ale tomu se snažíme předcházet,“ zakončil. 

bcase ( 11. dubna 2020 22:17 )

Jasne, osmistupnove, zavist?

PavelSki ( 11. dubna 2020 19:42 )

Samozřejmě velký obdiv a dík zdravotníkům,

ale to je zase článek

"Češi nespokojení, že nemohou se schadit do aqua parku, že se doma přehřívaj. Kurňa, je 15-20°C, teprve vypnuli topení a ne všade,
kdo chodil zač. dubna ven se koupat? Ve vnitřních je teplo jak doma.

Kvůli obdivu zdravotníkům nemusej dělat novináři z lidí BL_CE.

Greinfild ( 11. dubna 2020 17:55 )

Tak tady nepindej a nažen je tam dylino

e.lesanova ( 11. dubna 2020 17:35 )

Nahnat tam na den senátory, aby si srovnali, co musí pro svůj plat udělat jiní a senátorští vyžírkové jen hrabou u koryt právě na úkor zdravotníků atd. Měsíčně "jejich" milion dát lidem v 1.linii...tak raději natočí stupidní video, že "děkují"

Pohybovenadany ( 11. dubna 2020 17:03 )

Koksovno , a taky jste tam pivo chlastali při práci !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa