Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kat v domovech pro seniory byl už v celém Česku. Kde všude koronavirus zabíjel?

Autor: ČTK, sova - 
10. dubna 2020
14:25

Přinášíme výběr případů, kdy se potvrdila nákaza novým typem koronaviru v zařízeních pro seniory (v Alzheimercentru Ostrava bylo novým typem koronaviru nakaženo už 40 klientů a 17 zaměstnanců).

Oddělení následné péče Thomayerovy nemocnice v Praze

První případy nákazy na klinice geriatrie a následné péče se objevily 25. března. Tehdy bylo pozitivně testováno 13 seniorů, jeden nakažený, pětasedmdesátiletý muž, zemřel. Nákaza se v krčské nemocnici potvrdila také u tří sester. Podle informace z 1. dubna se na oddělení nakazilo 24 seniorů, pozitivně testováno bylo i osm zdravotních sester a jedna lékařka. Nakažení zaměstnanci jsou v domácí karanténě.

Pražská Thomayerova nemocnice Pražská Thomayerova nemocnice | Blesk:David Malik

Domov pro seniory v Litoměřicích

Ve čtvrtek 26. března se prokázala nákaza u jednoho z 75 obyvatel domova a jednoho zaměstnance. Následné testy, jejichž výsledky byly zveřejněny v úterý 31. března, ukázaly pozitivní výsledek u 52 klientů, dva z nich již zemřeli. Testy nákazu prokázaly i u 11 zaměstnanců. Domov zůstává v karanténě.

Domov pro seniory U trati v Litoměřicích. Domov pro seniory U trati v Litoměřicích. | ČTK/Ondřej Hájek

Domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu

Nákaza se v domově potvrdila v sobotu 28. března, testy byly pozitivní u deseti klientů a dvou zaměstnanců. Další testování potvrdilo koronavirus u všech klientů. Jedna seniorka, která měla i jiná vážná chronická onemocnění, zemřela v neděli 29. března. Hospitalizováni poté byli i další klienti, jeden z nich zemřel 4. dubna. Nákaza se objevila i u části personálu. Zařízení je v karanténě.

Domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu Domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu | Reprofoto ddhb.cz

Domov pro seniory v pražské Michli

Nákaza koronavirem byla v soukromém sociálním a ambulantním zdravotnickém zařízení potvrzena 26. března. V Michli se podle dřívějších informací nakazilo deset seniorů, dostali se do péče lékařů v Nemocnici na Bulovce a ve Všeobecné fakultní nemocnici. Podle dostupných údajů zemřelo celkem sedm klientů michelského domova a desítky jich jsou nakaženy.

V domově pro seniory v pražské Michli zemřelo na nákazu covid-19 k 6. dubnu 2020 už šest klientů domova. V domově pro seniory v pražské Michli zemřelo na nákazu covid-19 k 6. dubnu 2020 už šest klientů domova. | David Malík

Domov pro seniory v Praze-Chodově

Ze zařízení pocházel pětadevadesátiletý muž, který byl první obětí koronaviru v ČR, ohlášena byla v neděli 22. března. Následně byli testování všichni obyvatelé, informaci o prvních dvou nakažených oznámil domov 26. března. V pondělí 30. března se prokázalo deset nakažených klientů, všichni zůstávají v karanténě, někteří byli odvezeni do nemocnice.

Domov pro seniory Chodov. Domov pro seniory Chodov. | Blesk:David Malik

Domov pro seniory Iris v Ostravě

Nákaza se zde potvrdila 31. března u pracovnice přímé péče a o den později domov ohlásil, že byly pozitivně testovány tři klientky. Později se onemocnění prokázalo u dalších lidí, podle dnešních údajů má zařízení pozitivních 18 klientů a pět zaměstnanců. Jedna žena již zemřela.

Hasiči zahájili dekontaminaci domova důchodců Iris v Ostravě - Mariánských Horách. Pozitivní na koronavirus je tu jedna ze zaměstnankyň a tři seniorky. Hasiči zahájili dekontaminaci domova důchodců Iris v Ostravě - Mariánských Horách. Pozitivní na koronavirus je tu jedna ze zaměstnankyň a tři seniorky. | HZS Moravskoslezského kraje

Alzheimercentrum Ostrava

V pátek 3. dubna byla jedna z klientek centra převezena kvůli jiným zdravotním problémům do nemocnice, kde se u ní prokázala nákaza koronavirem. V zařízení pak zdravotníci odebrali vzorky od 77 klientů a 70 zaměstnanců. Nakaženo bylo už 40 klientů a 17 zaměstnanců. Jedna z nakažených klientek centra zemřela.

Alzheimercentrum v Ostravě Alzheimercentrum v Ostravě | Facebook @alzheimercentrumostrava

Domov pro seniory v Lukově na Zlínsku

V sobotu 4. dubna testy u dvou klientek zařízení prokázaly onemocnění covid-19, poté byly převezeny do Uherskohradišťské nemocnice, která je ve Zlínském kraji vyčleněna pro pacienty s touto nemocí. Následné testy u personálu a klientů v domově byly podle informací z pondělí 6. dubna zatím negativní. Domov má 200 klientů.

Domov pro seniory Lukov na Zlínsku Domov pro seniory Lukov na Zlínsku | DS Lukov

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa