Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Alergici v ohrožení: Jsou náchylnější k nákaze, varuje lékařka. Na co si dát pozor?

Autor: ula - 
7. dubna 2020
05:00

Zima už skončila a podle předpovědi nás čekají slunné dny a teploty nad 20 stupňů. Je to ale počasí, které ne všechny těší. Alergiky čeká náročné období s jarními pyly. Podle alergoimunoložky Ivy Pončákové jsou pacienti s alergiemi nyní víc ohroženi novým typem koronaviru. Projevy alergie se sice nedají zaměnit s příznaky covidu-19, ale překrvená sliznice v nose je ideální vstupní branou pro vir. Na co by si alergici měli dávat pozor?

V České republice roste kolem tří tisíc druhů rostlin, přičemž řádově stovky z nich vytvářejí pylová zrna, která jsou potenciálně schopna vyvolat alergickou reakci. Ve skutečnosti jsou častější příčinou alergických reakcí pylová zrna pouze několika málo desítek rodů rostlin. Pylová sezona se v naší zemi v posledních desetiletích neustále prodlužuje. Většinou trvá od února či března do září až října, například lísky a olše při přechodném oteplení někdy rozkvetou již v polovině ledna.

Nejčastější projevy alergie jsou vodnatá rýma, slzení očí, kašel, kýchání atd. Neléčená alergie může vést až k životu ohrožujícímu astmatu.

Příznaky alergie versus koronavirus

Podle MUDr. Ivy Pončákové, alergoimunoložky z Nemocnice Na Homolce, nemá alergie a koronavirus stejné příznaky, snad jen kromě bolestí hlavy a zvýšené únavy.

„U alergie dochází k výskytu klasických příznaků, jako je nosní obstrukce, svědění nosu, očí a uší, sekrece z nosu, kýchání, pálení svědění v krku po předchozím kontaktu s pacientovi známým alergenem,“ řekla Blesk Zprávám Pončáková a pokračuje: „U koronavirového onemocnění chybí tento faktor kontaktu s alergenem, je zde jiná epidemiologická anamnéza, projevuje se kromě rýmy (povětšinou částečnou či úplnou ztrátou čichu) také kašlem, horečkou, bolestmi svalů a kloubů, což jsou příznaky, které se v případě alergie nevyskytují.“

Alergici v ohrožení

Podle imunoložky jsou ale alergici v době pandemie ohroženi více než kdy dříve.

„V rámci projevů alergie se předpokládá o něco větší riziko nákazy jakýmkoliv virem, neboť překrvená sliznice v nose a na jiných místech obličeje je optimální vstupní branou pro uchycení se viru na sliznici a jeho proniknutí do organismu a kromě toho v době alergických obtíží mají alergičtí pacienti tendenci neustále se dotýkat obličejové části, ať už kvůli tomu, aby se vysmrkali, kýchli či poškrábali svědící nos či oči, čímž je riziko ‚zavlečení viru na sliznici ještě větší,‘“ říká lékařka.

Lék na alergii?

Alergici by si tedy měli v tomto období dávat větší pozor a rozhodně by neměli projevy alergie zanedbávat. Projevy tlumí antihistaminika. Na rozdíl od covidu-19 ale na alergii existuje lék.

„V léčbě alergie hraje největší roli, kromě antihistaminik, specifická alergenová imunoterapie,“ zdůrazňuje MUDr. Iva Pončáková a doplňuje, že tato léčba se používá ve formě injekcí nebo ve formě kapiček či tablet a je doporučena jak u alergie na časné (jarní) stromy, tak i na trávy a plevele. V současné době je v Česku k dispozici tabletová forma roztočové a trávové alergenové imunoterapie.

Prevence je základ

K preventivním opatřením pylového alergika patří například: 

  • zavírat okna v odpoledních a večerních hodinách,
  • větrat nad ránem, kdy je koncentrace pylových zrn ve vzduchu nejmenší,
  • převlékat se po příchodu domů z venku již v předsíni a věci uschovat,
  • umývat si pravidelně vlasy,
  • nesušit prádlo venku,
  • nesekat trávu,
  • pobývat venku spíše brzy ráno a po dešti,
  • chránit si oči brýlemi,
  • při jízdě autem nevětrat oknem,
  • v této době mohou samozřejmě pomoci i roušky.

Video se připravuje ...
Další videa