Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidé zatajují karanténu i nákazu: Bojí se vyloučení ze společnosti, přiznala psycholožka

Autor: ida, neo - 
3. dubna 2020
16:28

Lidé, kteří pracují v první linii, jsou nejvíce ohroženou skupinou a riskují nákazu. V poslední době jsou ovšem vystaveni dalšímu, a o to zákeřnějšímu problému – lidskému lhaní. Lidé jednoduše neřeknou, že jsou kvůli kontaktu s nemocným v karanténě, nebo jsou dokonce sami nakaženi.

Někomu to může přijít nepochopitelné. Proč to ti lidé dělají? To si neuvědomují, co způsobí? Plzeňská koučka Jana Janečkové Tichá tvrdí, že v současné době lžou ze tří důvodů. „Buď mají strach, nebo jim to vůbec nedojde, protože se ocitli v nějaké stresové situaci. Třeba v ohrožení vlastního zdraví. A třetí důvod už je více děsivý – lžou cíleně, se záměrem napáchat škodu, zviditelnit se a podobně.“

Psychologové: Zatajování ze strachu

Jednou z nejtěžších a zároveň nejnebezpečnějších věcí na koronaviru je hrozba virtuálního i skutečného odsuzování, pronásledování, někdy až lynčování těch, kteří jsou nakažení.

„Strach a zkušenost s tím, že nemocné odsuzují nejen lidé na sociálních sítích, ale i někteří z okruhu jejich známých či lidí, s kterými musí být v kontaktu, značně zvyšuje pravděpodobnost, že se určitá část nakažených pokusí svůj zdravotní stav utajit,“ vysvětluje psycholožka Petra Štarková a dodává: „Tím ale vzniká potenciální riziko jednak další nákazy, dále také zhoršení zdravotního stavu nakažených a mimo jiné i stavu psychického. V nejzávažnějších případech může dojít i k pokusům o sebevraždu.“

Psycholožka Radana Rovena Štěpánková také sdělila  svůj pohled na věc: „Setkávám se s tím, že lidé mezi sebou mají tendenci uvádět, že se s lidmi nestýkají, nebo udávají menší počet, než je realita. Za tím vším je strach z vyloučení ze společnosti. V současné době se Covid-19 stal symbolem smrti a vyloučení.“

Podle Štěpánkové je lidská potřeba sounáležitosti a bytí spolu daná. „A lidé cítí, že když přiznají realitu, že kvůli možnosti nákazy budou vyloučeni ze společnosti. A může s nimi být jednáno jako s prašivými. Přirozený instinkt přežití tedy velí, aby mlžili či lhali. Bojí se, že kdyby řekli pravdu, bude s nimi zacházeno nedůstojně,“ uzavírá psycholožka.

Psycholožka Radana Rovena Štěpánková promluvila o strachu přiznat pravdu o nákaze. Psycholožka Radana Rovena Štěpánková promluvila o strachu přiznat pravdu o nákaze. | Blesk.cz

Jak problém odstranit?

„Je velmi důležité, stejně jako je to pravidlem u jiných chorob, neobviňovat nikoho za to, že se koronavirem nakazil. Naopak, je v zájmu zdraví nás všech se k lidem s touto nemocí chovat korektně a nabídnout jim největší možnou pomoc,“ doporučuje psycholožka Štarková.

Skutečné případy

V těchto dnech došlo k několika případům, kdy museli profesionálové z první linie do karantény kvůli lži nebo zatajování.

V prachatické nemocnici muselo karanténu podstoupit 5 lékařů a dalších 32 zaměstnanců. Jen proto, že dvě pacientky, kamarádky z jedné obce, které se setkaly s pozitivně testovanou osobou, to zdravotníkům zatajily. A u obou se nákaza potvrdila.

V Praze Košířích ve středu v noci přišli policisté při převozu dvou podezřelých k možnému kontaktu s osobami, které byly pravděpodobně nakažené. Měly cestovatelskou anamnézu a střídaly se u nich horečky. Léčily se doma. Policistům ovšem vše zapřely. Šéf policistů oba podezřelé propustil domů. Co je se zasahujícími policisty, není jasné.

Německo přijímá pacienty ve vážném stavu z jiných zemí. Do Drážďan přivezli nemocné z Francie. Německo přijímá pacienty ve vážném stavu z jiných zemí. Do Drážďan přivezli nemocné z Francie. | Reuters

Do karantény se musela odebrat minulý týden i posádka Rychlé záchranné služby z Plzeňska. A to kvůli tomu, že pacient, ke kterému jeli, jim zatajil, že je v karanténě. Záchranáři proto varují:

„Pokud při volání na 155/112 dispečera/ku neupozorníte na to, že jste v karanténě nebo jste byli na odběrech, máte kontakt s někým, kdo se pohyboval v zahraničí, nebo s někým, kdo je již nemocný, pokud zatajíte to, že máte teplotu, suchý kašel a potíže s dýcháním, ohrožujete nás! A může se stát, že příště nebude mít kdo přijet.“

I tohle děsí...

Nakažená rodina, žijící v jedné z donedávna uzavřených obcí na Olomoucku, je vystavena šikaně obyvatel vesnice. „Zasloužíš kulku do hlavy,“ napsal na sociální síť otce jeden ze »sousedů«. 

Policie zadržela muže, který údajně vyhrožoval zabitím členovi Ústředního krizového štábu a jeho rodině. Muž podle policie poslal víc než 30 e-mailů.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

bronislava ( 4. dubna 2020 14:02 )

panebože, nemáte to popletené v hlavě vy?
Přece v dnešní době, kdy všichni cestujeme, se může nakazit kdokoliv a kdekoliv..Copak ti lidé to dělali úmyslně?
A copak je to první pandemie, která proběhla v této zemi?

krat5 ( 3. dubna 2020 17:11 )

máte pravdu, je to trestný čin

krat5 ( 3. dubna 2020 17:10 )

Paní psycholožka to má pěkně popletené v hlavě, zapomněla napsat, jak se cítí lidé, kteří od těchto magorů nemoc chytli a s následky budou možná bojovat celý život.

gejzovic ( 3. dubna 2020 16:47 )

Oni vedi proc

Maximilian ( 3. dubna 2020 16:44 )

Není šíření nákazy trestným činem,tedy práci pro policii a státní zástupce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa