Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Domácí násilí poroste, varuje advokátka! Kam v karanténě utéct?

Autor: Tereza Hodáliková - 
1. dubna 2020
21:12

Den po dni, nekonečné hodiny. Spolu, bez možnosti úniku, navíc ve všeobecné atmosféře strachu, nervozity a paniky. Karanténa kvůli hrozbě koronaviru se může v mnohých rodinách změnit v soukromé peklo. Podle advokátky a Ombudsmanky Blesku JUDr. Lucie Hrdé je dokázáno, že při krizových událostech vzrůstá počet útoků v rámci domácího násilí.

Existuje nějaká rovnice mezi nařízenou karanténou a domácím násilím? Lidé jsou daleko více doma, jsou vynervovaní, nervózní...

Bohužel existuje. V minulosti již bylo zjištěno, že při krizových událostech vzrůstá počet útoků v rámci domácího násilí.

Můžete uvést konkrétní případ?

Například při posledním mistrovství světa ve fotbale ve Velké Británii zaznamenali podstatný nárůst. Násilníci byli ve stresu, jestli jejich týmy vyhrají a jestli jim dobře dopadnou sázky. A svůj stres a případné frustrace si vybíjeli na svých obětech. V situaci, ve které se nacházíme, tedy v podstatném omezení svobody pohybu, může dojít k něčemu podobnému. Lidé jsou nervózní, »zamčení« doma, koncentrovaní na malém prostoru. Navíc pro oběti, pro které byla práce a styk s rodinou určitým únikem od domácího násilníka, je taková situace pastí, ze které nevidí únik.

JUDr. Lucie Hrdá v redakci Blesku. JUDr. Lucie Hrdá v redakci Blesku. | Tonda Tran

Zaznamenala jste nyní zvýšenou agresivitu? Nárůst domácího násilí?

Očekávám nárůst během příštích týdnů, až dojde ke kumulaci všech negativních dopadů uzavření lidí v domácnostech. Domácí násilí jako takové je v populaci velmi časté, a pokud se nám zdá, že »narůstá«, tak to není pravda – jedná se o nárůst oznamovaných napadení. Oběti se totiž přestávají bát věc nahlašovat, pokud se o domácím násilí víc mluví. Oběti pak vědí, že mají šanci odejít a že domácí násilí není »jejich vina«.

Jak se má oběť domácího násilí zachovat v případě, že dojde k útoku a nemá šanci odejít z domu?

Volat tísňovou linku 158 je dobré vždy, tedy i dnes. Policie ani soudy nemají omezení pro zásadní úkony, které směřují k ochraně obyvatel, a tedy i k zásahům proti domácímu násilí. Pachatele mohou policie i soudy stále vykázat. Není možné trvat na tom, že oběť musí zůstat v bytě s pachatelem domácího násilí, který jí ubližuje a ohrožuje na životě a zdraví, jen proto, že je ČR v karanténě. Pachatel může odejít jinam.

Kam, když je státem nařízená karanténa?

Například ke svým příbuzným, do jiného bytu...

Má oběť domácího násilí možnost obrátit se s prosbou o pomoc třeba na někoho online?

Většina poraden pro oběti domácího násilí, se kterými jsem v kontaktu, omezila svůj provoz kvůli pandemické situaci tak, že sice zrušila osobní porady, ale telefonické linky a e-mailové poradny fungují.

Vyplatí se v této situaci pořizovat důkazy?

Důkazy o napadení a násilí je dobré pořizovat si kdykoliv. Může se jednat o nahrávky telefonem, videa (tady pozor, pokud pachatel vidí, že si ho oběť natáčí, může jí telefon sebrat a zničit, takže se nedovolá pomoci, nebo se ještě více rozvzteklit a ublížit jí ještě hůře), rozbité věci, roztrhané oblečení, fotografi e zranění, lékařské zprávy. Obecně platí, že v trestním právu lze jako důkaz použít cokoliv.

Yvona Pecák Fasurová Yvona Pecák Fasurová |  Karel Kopáč, Magdalenium, scom

Jak poznat agresora?

Tuto otázku položil Blesk psycholožce Yvoně Pecák Fasurové, která už dvacet let pracuje pro organizaci Magdalenium, pomáhající obětem domácího násilí. „Domácího agresora nelze charakterizovat jako jeden určitý typ osobnosti. Spíše mívají rizikové vlastnosti,“ tvrdí psycholožka.

Jak předejít konfliktu?

„V oblasti domácí negativní situace může být spouštěčem konfliktu vše, co překročí toleranci násilné osoby. Konfliktu nelze zamezit určitým způsobem chování oběti, protože za provokaci může být označeno cokoliv – jakékoliv podezření, nevyhovění požadavku, nespokojenost s určitými praktikami, jako je hospodaření s financemi, vedení domácnosti, výchova dětí, chování oběti na pracovišti apod. Práh tolerance násilné osoby je velmi nízký, takže agresivní reakci může vyvolat i nepatrný podnět,“ říká Yvona Pecák Fasurová.

Rizikové vlastnosti agresora

● Často jsou nespokojení, nejistí, tyto osoby mnohdy prožívají i stavy úzkosti.

● Charakterizuje je nižší sebehodnocení (vystupují však velmi sebevědomě).

● Zvýšeně reagují vztekem a hůře se ovládají.

● Ve vztahu se chovají s důrazem na svoji dominantní roli, mají potřebu mocenské převahy a vždypřítomné kontroly.

● Velmi příznačným znakem je extrémní citlivost na každý náznak možného oslabení jejich autority. Proto projevují snahu o sociální izolaci oběti, potřebují její přizpůsobení a podřízení.

● Násilné osoby nemívají náhled na svoje ohrožující chování.

● Agresivní osoby jsou přesvědčené o oprávněnosti svého jednání. 

Ilustrační fotky  organizace  Magdalenium jsou  děsivé, ovšem  skutečnost bývá  mnohem horší. Ilustrační fotky organizace Magdalenium jsou děsivé, ovšem skutečnost bývá mnohem horší. |  Karel Kopáč, Magdalenium, scom

Kde hledat pomoc?

První kontakt může být kamarádka, kamarád, příbuzný. Nebo lékař či jiný zdravotník, sociální pracovnice. „Důležité však je následné vyhledání odborné pomoci, aby mohl nastat soulad mezi psychologickou, právní a sociální pomocí dlouhodobého charakteru, tyto služby poskytují organizace, které se zabývají pomocí obětem domácího násilí,“ radí ředitelka organizace Magdalenium Lenka Hýbnerová. 

Na jaké organizace se obracet?

Magdalenium, z.s.

Rosa

Acorus

Bílý kruh bezpečí

Persefona

Video  Pomoc pro týrané seniory: Advokát zdarma může tyrana dostat do i vazby   - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa