Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Panika je nakažlivá, chováme se jako stádo, varuje psycholožka! A radí, čeho se vyvarovat

Psycholožka Laura Janáčková radí, jak se vyhnout panice.
Psycholožka Laura Janáčková radí, jak se vyhnout panice.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ida - 
17. března 2020
11:32

Také jste podlehli všem těm videím, která se objevují na internetu? Těm, kde jsou vyobrazeny fronty v obchodech, prázdné regály, nával před testovacími stany? Tak pozor! Může to zhoršit vaše duševní i fyzické zdraví. A vyvolat nakažlivou paniku.

Co to vlastně panika je?

Jde o aktuální stav, kdy člověk jedná pod vlivem emocí. Jeho chování je často nekoordinované, méně kontrolované rozumovými schopnostmi, může mít tendence k extrémním reakcím,“ vysvětluje psychiatrička a psychoterapeutka MUDr. Katarína Adamcová. „Panika právě v současné situaci hrozby onemocněním koronavirem je u některých jedinců pochopitelná. Především proto, že se ocitáme v zajetí někdy protichůdných a nepravdivých informací,“ potvrzuje doc. PhDr. Laura Janáčková a dodává: „Podobně jako u zvířat pozorujeme stádní chování, podobné je to nyní i u lidí. Panika je nakažlivá!“

Jak se bránit 

Čím víc času trávíte sledováním negativních informací, tím se vaše míra paniky a stresu bude zvyšovat a hrozí vám větší riziko přechodu do silné paniky. Nezapomeňte, že výrazný a trvalý stres ovlivňuje imunitní systém, a tím zvyšuje riziko nákazy nebo horšího zvládnutí případné infekce.

„V současné době bych doporučovala zajímat se o aktuální situaci a dodržovat vydaná doporučení, nicméně netrávit vyhledáváním informací většinu dne. Například si vyhledat informace jedenkrát, maximálně dvakrát denně a snažit se věnovat i jiným tématům, zájmům. Využít čas, který nyní trávíme více doma, pro sebe a svou rodinu, najít si čas na své zájmy, zacvičit si. Taky myslet na základy psychohygieny, jako jsou pravidelný spánek a jídlo,“ doporučuje doktorka Adamcová.

Ohrožuje i duši 

Panika a stres s ní spojený způsobují např. zvýšený krevní tlak, zrychlený tep a dýchání. „Potlačuje silně i rozumové složky chování. U některých lidí může dokonce převládat agrese i sobecké chování. A to už ohrožuje vztahy a sociální vazby,“ vypočítává psycholožka Janáčková.

Jak se vyhnout stresu

Každá stresová situace se sníží, pokud si uvědomíte, že je přechodná, ovladatelná a pokud ji dostanete pod racionální kontrolu. „Prakticky to znamená, že v akutním stadiu můžeme mírnit příval emocí dechovými cvičeními či krátkou relaxací. Dobré je mít i pravdivé informace z ověřeného zdroje. V klidném, pokud možno bezpečném prostředí je zhodnotíme a nejlépe pomocí tužky a papíru vytvoříme bodový a časový plán zvládání. Tím snížíme psychický tlak, který na nás působí, a může se vrátit racionální kontrola nad situací. Oporu v těchto chvílích můžeme hledat v pevných partnerských, rodinných vztazích, ale i u odborníka,“ radí Janáčková.

Psycholožka Laura Janáčková Psycholožka Laura Janáčková | archiv Blesku, Profimedia.cz

Kdo je náchylnější?

Nejvíce postiženi jsou ti, kteří mají nedostatečné či zkreslené informace o současné situaci. „Větší sklon k panice mají lidé s úzkostným nastavením a negativními, traumatickými prožitky či zkušenostmi z minulosti,“ doplňuje Janáčková.

Strach vs. panika

Strach je přirozená reakce organismu na neznámé podměty a hrozbu tělesného nebo psychického ohrožení. Panika je psychickým jevem, při kterém v našem chování převládají iracionální složky, tendence k extrémním reakcím a naše jednání je převážně ovládáno emocemi.

Jak chránit děti?

Komunikujte s dětmi o situaci v rodinném kruhu.

◆ Rozumně jim vysvětlete situaci. Mluvte například o nemoci s podobnými příznaky, jako má chřipka, jak se tělo každého člověka dovede bránit imunitním systémem, jak vědci na celém světě spolupracují na léku atd. Vše říkejte klidně, jasně, krátce v oznamovacích větách s přihlédnutím k věku dítěte.

◆ Dále se společně zamyslete, co můžete jako rodina udělat. To znamená dodržování prevence, dezinfekce rukou, neosahávání předmětů, eventuálně nošení roušky, častější telefonování s prarodiči.

Společně hledejte na situaci pozitiva: jste více spolu, více spolu mluvíte, zajímáte se o sebe, vyprávíte si historky, hrajete společenské hry.

◆ Vysvětlete dětem, že situace je přechodná, a projevte naději, že vše dobře dopadne. Dovolte potomkům, aby se ptali, a snažte se jim na vše srozumitelně odpovídat.

Video  Starosta a místostarosta uzavřených měst: Nemáme roušky, pomáháme si sami.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa