Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Babiš exkluzivně: Po Velikonocích začne Česko zase žít. Co čeká školy, obchody a hospody?

Video se připravuje ...
Autor: J. Veinlich, M. Prokešová - 
3. dubna 2020
05:00

Velikonoce budou kvůli nebezpečnému koronaviru přísně „sešněrované“. Po nich by se však mohl život v Česku postupně uvolňovat. Jak, to premiér Andrej Babiš (65, ANO) včera objasňoval v pořadu Blesku Epicentrum. Rozhovor se uskutečnil na dálku a v rouškách.

Pane premiére, jak dlouho budeme muset na sebe mluvit takto, na dálku s rouškami?

Doufám, že ne dlouho. Jsme optimističtí, vývoj je celkem pozitivní. Nárůsty procentuelně klesají, z hlediska testování jsme na tom v rámci světa i Evropy velice dobře, připravujeme projekt chytré karantény. To zlomové období bude asi konec dubna, kdy se očekává vrchol epidemie, a doufáme, že se dostaneme na max. 10 až 15 tisíc nakažených.

Potom už by to mohlo začít klesat. Pokud by vše šlo dobře, tak doufejme, že někdy koncem května, v červnu bychom se mohli vrátit do nějakého normálu. Ale to jsou samozřejmě jenom prognózy. Záleží, jestli lidi budou dodržovat opatření vlády.

V posledních dnech se neobjevujete na tiskových konferencích, na úřadu vlády byla sanitka, lidé kolem vás byli testováni. Vy sám jste se nechal testovat?

Když jsem chodil na konference, tak jste mě zase kritizovali, že tam chodím každý den… Vládu samozřejmě řídím, takže jsem byl na tiskové konferenci v pondělí. Dohodli jsme se, že bude chodit maximálně pět ministrů. Myslím, že oni to zvládnou i beze mě. Ano, moje okolí bylo testováno, já na testech nebyl, protože k tomu nebyl důvod. Šel bych na ně, kdybych měl nějaké příznaky nebo problémy.

„Žijeme ve válečném stavu“

Ani s ohledem na to, že se vám dcera Vivien vrátila z rizikového Španělska, kde studuje, a vy údajně žijete odděleně od své rodiny?

Moje dcera byla v karanténě do soboty, ale v podstatě je stále doma s mojí paní. Ano, žiju odděleně, chodím jen do práce a do objektu, kde je kancelář a kde mám nějakou ložnici, takže vlastně nepřicházím do styku s nikým. Všechno děláme přes videokonference.

Ukázalo se, že ministři Hamáček a Maláčová při jednom ze společných jednání neměli nasazenou roušku. Není to tak, že vy politici nás zkoušíte, a sami, když nejste vidět, nic nasazeného nemáte?

Pan Hamáček se za to omluvil. My žijeme skutečně ve válečném stavu, vláda zasedla snad šestnáctkrát, řešíme miliony věcí, ale ano, určitě musíme jít příkladem, a také jdeme příkladem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) si vyrazil s kolegy na jarní procházku Premiér Andrej Babiš (ANO) si vyrazil s kolegy na jarní procházku | Facebook Andrej Babiš

Myslíte, že někdo dostatečně lidem vysvětlil, proč si museli obstarat a ušít sami roušky, když jim je stát nebyl schopný zajistit?

Tohle odmítám, my jsme z evropských zemí nejlépe zásobeni. Nikdo nevytvořil takový letecký most z Číny jako my. Žádný stát nedal lidem roušky. Když chce najednou šest miliard lidí na planetě roušky, tak to nejde. Ale my to zvládli jinak. Ukázali jsme, co umí zlaté české ručičky.

Proč chce vláda navrhnout příští týden ve sněmovně prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní? Opozice chce vědět vaše další plány…

Důvod prodloužení je jasný, chceme zamezit šíření koronaviru a ochránit zdraví lidí. Víme, že ten stav pro lidi není dobrý, a už připravujeme postupně uvolňování plošných opatření. Mám tu analýzu, jak začneme s otevíráním obchodů, samozřejmě při zachování určitých pravidel.

Kdy to nastane?

Začneme po Velikonocích, ale k tomu jsou potřeba principy dodržování odstupu od lidí, přísná hygienická pravidla. My pojedeme podle vzoru Singapuru, to je navržený systém. Inspirovali jsme se v nošení roušek a vlastně ve všem, co všechno děláme v zemích, jako jsou Jižní Korea, Singapur, Hongkong. Samozřejmě máme principy a pravidla pro otevření továren, škol...

Babiš: Potřebujeme dostat peníze k lidem

Mohly by se tedy obchody začít otvírat ještě před ukončením nouzového stavu, který navrhujete do 11. května?

Velikonoce budou atypické a já doufám, že po nich začneme některé obchůdky otvírat. Máme nějaké představy, ale samozřejmě nevíme, jak se pandemie vyvine. Teď se musíme soustředit na testování, musíme se dostat na 20 tisíc testů denně, snížit prodlení a v terénu zavést chytrou karanténu. Pokud to zvládneme, tak se křivka nakažených zploští koncem dubna. To neznamená, že v mezičase něco nemůžeme uvolňovat, ale nejdříve po Velikonocích.

Jsou nynější opatření už stropem? Tvrdší už nepřijdou?

Ne, už nechceme žádná tvrdší opatření. Byly i úvahy, že by v neděli byly otevírací doby obchodů omezené. Ale dostali jsme od maloobchodu informace, že zaměstnanci pracovat chtějí, že mají příplatky a řetězce je vybavily ochrannými pomůckami, takže jsme od toho upustili. Samozřejmě hodně lidí se na nás obrací, jako kadeřnictví, kosmetika. Jenže ta vzdálenost mezi lidmi je tam strašně malá… Ale výroba je důležitá. Musíme udržet naše národní hospodářství v chodu, protože ztráty budou obrovské.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Chcete, aby do května příštího roku nemohli majitelé vypovědět nájem, pokud ho lidé nemohou platit. Nic ale nebudete kompenzovat pronajímatelům. Neházíte tu pomoc trochu na ně?

Chceme zabránit tomu, aby někdo zneužíval situaci a zvyšoval třeba nájem.

Ale zasahuje to do práv soukromého podnikání…

Dělali jsme řadu opatření a budeme je ještě měnit, to se týká třeba i návrhu vyplácet 25 tisíc osobám samostatně výdělečně činným, ten návrh se ministerstvu financí moc nepovedl. Určitě to změníme, nemůžeme tam dávat nějaká kritéria a složitou byrokracii, stejně jako u kurzarbeitu. Potřebujeme dostat rychle peníze k lidem, ale tady jde skutečně o ochranu nájemníků.

A není postavena nad ochranu majitelů nemovitostí?

My se snažíme chránit všechny, pokud praxe přinese nějaké problémy, můžeme zase reagovat. Nemůžeme dopředu znát všechny životní situace. Pokud by byl kvůli tomu opatření někdo nějak zásadně poškozen, tak to budeme řešit.

Cestovní ruch v paralýze

Vrátí se do konce školního roku žáci a studenti do školních lavic?

Doufejme, že ano, určitě bych si to přál. Diskutujeme o tom, že bychom začali od nižších stupňů. Principy, které my máme, jsou: zajištění rozestupů alespoň metr pro žáky v lavicích, pro mateřské školy a nižší stupně základních škol výuka v menších skupinách, rozfázování začátků hodin, kontrola při vstupu, dezinfekce, větrání, pravidelné mytí rukou, měření teploty. Je potřeba, aby se pak tato opatření dodržovala. Prioritně chceme otevírat mateřské školy a základní školy, ale záleží na výskytu nákazy.

Předpokládáte tedy, že v červnu budou mateřské a základní školy plné žáků?

Nechci nic slibovat. Zatím to vypadá nadějně, musíme přežít Velikonoce doma a v klidu. Doufejme, že se nám podaří zploštit křivku nákazy a po svátcích budeme chtít mít konkrétní plán na otevírání toho, co jsme zavřeli.

Co střední školy, otevřou před prvním červnem, aby se studenti mohli připravit na řádné maturity?

Na to neodpovím, nechci spekulovat.

Andrej Babiš s respirátorem na Letišti Václava Havla Andrej Babiš s respirátorem na Letišti Václava Havla | Facebook A. Babiše

A kdy se otevřou restaurace?

I tam určitě budou nějaká jasná pravidla. Otevření obchodů by mohlo být mezi prvními, následovalo by otevření škol jako pilot, potom by mohly restaurace. Analyzujeme to, ale vše až po Velikonocích. První krok: restaurace a kantýny s vlastní kuchyní a výdejem jídla, druhý krok by byla volná otevírací doba pro restaurace a kantýny, bude tam omezení alkoholu. Nejrizikovější jsou hospody a bary.

Proběhnou letní tábory pro děti?

Nemůžete mě nutit, abych něco sliboval. Já to nevím. Pro nás je priorita, aby lidi měli práci, a postupně se vrátit do normálu. Ale říct, jestli v červenci bude letní tábor… já bych si to přál.

Pan Prymula říkal, že hranice mohou být zavřené i dva roky, kdy se tedy podle vás podíváme do zahraničí?

Pan Prymula je epidemiolog… Já pevně doufám, že to nenastane. Cestovní ruch je v totální paralýze, snažíme se pomoci Travel Service a ČSA, je tam tři tisíce zaměstnanců. Je to pro nás důležitá firma, když repatriujeme i transportujeme pomůcky. Můžeme vypsat i nějaké programy, abychom vyplnili kapacitu u nás doma. Je to příležitost, aby lidé zůstali v létě tady a utratili tu peníze.

S jakou nezaměstnaností na konci koronavirové anabáze počítáte?

Jsou nějaká čísla, ale jestli se jim dá věřit. Máme 368 547 neschopenek, z toho 21 tisíc karantén, uvidíme, jak to ovlivní kurzarbeit (kompenzace firmám na mzdy nevyužitých zaměstnanců, pozn. red.). Cílem je, aby firmy vyráběly. Doufám, že to nebude motivovat funkční firmy, aby nějak omezovaly výrobu kvůli tomu, aby dosáhly na nějaké peníze.

 

„Je spousta prostoru k šetření státu“

Některé firmy ale už propouštějí.

Chápu, že některé segmenty to mají těžké. Problémem může být automobilový průmysl, protože Škoda zastavila výrobu na základě rozhodnutí akcionáře, a dopad do vertikály dodavatelů je obrovský. Otázka je, jaký bude po krizi odbyt automobilů. Není ale možné, aby se seriózní zaměstnavatel, když tady máme krizi měsíc, zaměstnanců zbavoval. Naopak by měl udělat všechno proto, aby je udržel. Zvlášť když mu stát k tomu dává všechny předpoklady.

Schodek státního rozpočtu bude mnohonásobně vyšší, kde nás čeká šetření?

Je spousta prostoru k šetření státu, tahle krize možná urychlí digitalizaci státu, takže se zjednoduší procesy a nebude na to třeba tolik lidí. Samozřejmě, že bude potřeba šetřit.

Babiš vyrazil do skladů řetězců, Čechy vehementně vyzýval, aby neskupovali potraviny (13.3.2020) Babiš vyrazil do skladů řetězců, Čechy vehementně vyzýval, aby neskupovali potraviny (13.3.2020) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Sáhnou si politici na své platy? Zmrazí se třeba i platy státních úředníků?

Někteří úředníci teď připravují zákony, pracují dnem i nocí i o víkendech, učitelé také – i když nechodí do školy – mají spoustu povinností. Zaměstnanci státu jsou dneska v první linii – hasiči, policisté, vojáci. Byl bych třeba pro, aby si senátoři a poslanci řekli, že část platu pošlou na charitu. Nechci to ale navrhovat, protože jsem specifický případ, všechno posílám samoživitelkám, nikdy jsem žádné peníze za politickou kariéru nebral.

Elektronická evidence tržeb byla odsunuta jen o tři měsíce, nebylo by potřeba delší dobu? Tři měsíce asi podnikatele nevytrhnou.

Dobrá připomínka. My se k tomu ještě vrátíme. Pokud to jejich podnikání bude nějakým způsobem postižené, nemám problém s tím odložit to třeba do konce roku.

Jak jste spokojený s fungováním vlády, očekáváte po odeznění krize personální změny?

Neočekávám, myslím, že vláda funguje velice dobře. Nevidím tam problémy. Žijeme ve válečném stavu, děláme chyby, ale my je napravíme.

Inspirace ze Singapuru

Inspirací pro to, jak zvládnout pandemii koronaviru, byl české vládě jihoasijský Singapur. Tam byla nákaza Covidem-19 potvrzená už na konci ledna. Země tehdy zavedla řadu striktních opatření jako měření teploty zaměstnanců, když vcházejí do práce, zavřená jsou kina a bary a na ulicích musí lidé dodržovat minimálně metrové rozestupy.

Ostrovní stát zatím nechal otevřené školy a žáci mají jeden den domácí výuky. Co se naopak Singapuru příliš nenosí, jsou roušky. Lidé je používají hlavně ve chvílích, kdy se necítí dobře.

Andrej Babiš s rouškou na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020) Andrej Babiš s rouškou na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020) | Úřad vlády

Děti do tříd? Rezort teď s ničím nepočítá

Premiér se rozpovídal i o tom, za jakých podmínek by se mohli žáci vrátit do škol. Jenže... Ve třídách je klidně 30 dětí a není dost dobře proveditelné, aby každé sedělo samo a dodržovalo metrový odstup. A co teprve přestávky, kde se žáci vyhrnou z lavic, pobíhají po třídě nebo se jdou projít na chodbu. Realizaci Babišových nápadů nepotvrdili ani na ministerstvu školství.

„Rozhodnuti o zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví na našich školách je primárně epidemiologicko-zdravotnickým rozhodnutím. Jakmile bude ze strany ministerstva zdravotnictví upřesněn nejpravděpodobnější scénář vývoje epidemie, jsme připraveni konzultovat jednotlivé návrhy i jejich proveditelnost na školách,“ uvedla pro Blesk mluvčí rezortu Aneta Lednová. 

Diginka ( 4. dubna 2020 10:01 )

Jasně, teď už se nebojím ničeho, někdo si namazal kapse dodávkou prošlého a na nic materiálu z Číny, Bobeš prodává svoji desinfekci, roušky jsem si ušila, hurá, budeme se radovat a v příštích volbách tupci opět zvolí svého guru. On je přece jednička,kdo ovšem trochu myslí, a čte i jinde, ví, že všechno jsou to jen kecy na uchlácholení a zvládnutí chaosu.Vůbec nic nezvládali a ještě se i v této situaci obohatili na úkor nás všech. Zboží od českého dodavatele= nákup prodej, z Číny= nákup -prodej-šup do kapes. A to jsme ještě ukradli materiál určený do Itálie.

frantacizek ( 3. dubna 2020 23:42 )

dnes se vyléčila i jedna seniorka. fantastické

frantacizek ( 3. dubna 2020 23:40 )

důvěra ve vládu v Německu roste, už je 63%, stále zamořují, bez inteligentní karantény, kterou aplikují asijské státy, kde už křivka zase roste. A v Německu stále bez povinných roušek, pouze jedno, dvě města se tak rozhodla, přitom mají parádní čísla. Problém řeší, protože ta oficiální čísla nakažených je třeba násobit ještě tak 10, stejně tak u nás. Sám mám pocit, jestli jsem to už neprodělal, 2-3 dny jsem se cítil slabý a s jemnou rýmou, což je stav, který normálně neznám. U nás to jelo přitom ve městě.
Zajímalo by mě to procento zamoření čs. populace, pracuje na tom několik univerzitních týmů, ale nikdy to nepůjde věrohodnou kvantitativní metodou díky obrovské statistické chybě, většina to dělá podle mě kvalitativně pouze. Taky by bylo zajímavé jako u jiných vakcín, zkusit udělat nějakou z protilátek těch, kteří se už vyléčili, pokud jsou tedy rezistentními, to ještě nikdo věrohodně nesdělil.
Lidé se nemají, čeho bát. U většiny to má lepší průběh i než klasická chřipka, pokud žijí zdravě, sportují, nejsou obézní, kuřáci, nemají předchozí vážnou anamnezu. Tenhle vir jako by byl lepší než jakákoliv preventivní prohlídka u každého z nás... Snad to promoření u nás proběhlo aspon od čísla 50% nahoru. To by mohly mít ty rizikové skupiny už naději, že je do budoucna ochráníme podle nás s kolegy. A hlavně už si to nezopakujeme na podzim, protože si nejsem vůbec jistý, že nízká čísla tady znamenají vítězství v téhle podle Babiše "válce"

nespokojeny ( 3. dubna 2020 20:59 )

Uveďte, prosím alespoň jednu firmu v ČR, která 13.3.2020 vyráběla v dostatečné míře ochranné prostředky. Žádnou nenajdete. Teprve v těchto dnech řada českých , šikovných lidí reaguje a pracuje. Vy jenom kecáte.

nespokojeny ( 3. dubna 2020 20:40 )

Kdo "někdy, něco" řídil, pracoval s lidmi apod. chápe, že vláda zvládá současnou situaci velmi dobře. O její práci svědčí výsledky.
Opoziční strany, nedělají nic, jen kritizují a ve své podstatě jen spekulují, komplikují situaci.
Vláda reagovala velmi brzy, včas. Všechny opoziční strany kritizovaly a zesměšňovali.
Premiér není dobrý rétor, ale je neskutečně pracovitý člověk.Svou pracovitostí strhává ostatní.
V současné situaci by měli být oceněni, především zdravotníci, hasiči, vojáci, lékárnici, prostě každý poctiví jednotlivec, který přiložil ruku k dílu.
Podnikatelé, OSVČ, kteří nemají po 3týdnech rezervu a jsou v krizi, by měli okamžitě svoje činnosti ukončit a najít si jiný způsob obživy.
Za svého okolí však vím, že to nejsou zdaleka všichni. Většina z nich je uznalá a svým způsobem vděčná za pomoc. Řvou pouze křiklouni, kteří nedokáží snížit svoje životní náklady. hlady ještě nikdo neumírá.
Klidně se vsadím příští volby v roce 2021 budou s výsledkem ANO kolem 35%, polepší si i ČSSD. K tomu nepotřebuji žádné studie, prognózy, odhady vidím reakce ve svém okolí a to vždy vyšlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa