Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Šéfka sester o úmrtí kolegyně z Thomayerky: Doplatili na to, že byli první

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
31. března 2020
06:00

Thomayerova nemocnice doplatila na to, že byla prvním zařízením, kde pečovali o pacienta nakaženého novým typem koronaviru. Myslí si to prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová, která byla hostem pondělního Epicentra Blesku, kde hovořila mimo jiné i o úmrtí zdravotní sestry (48), zaměstnané v Thomayerově nemocnici. Mluvila i o tom, zda čeští lékaři a zdravotníci mají dostatek ochranných pomůcek a zda s nimi správně zacházejí.

„Je to opravdu nešťastná událost, která nás všechny hluboce zasáhla,“ řekla k úmrtí sestřičky Šochmanová. Právě v Thomayerově nemocnici začali jako první pečovat o pacienta nakaženého koronavirem. „Jak se říká, ne každé prvenství je vždycky výhrou. Bohužel v té době pracovali s informacemi, které měli, a za dané epidemiologické situace,“ dodala.

Prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová pomocí Skype hostem pořadu Epicentrum dne 30.3.2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. Prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová pomocí Skype hostem pořadu Epicentrum dne 30.3.2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. | Blesk:Jakub Poláček

Nikdo nic neporušil, ale nevěděli jsme, co víme dnes

Je si jistá, že nikdo z personálu neporušil žádná pravidla, pouze vycházel z pravidel, která byla tehdy nastavena. „Prostě ta situace byla úplně odlišná od toho, co víme a umíme dnes,“ vysvětlila šéfka českých sester. Podle jejího názoru zemřelá sestra pracovala na standardním oddělení. „Kde samozřejmě to povědomí personálu v běžném provozu není tak velké jako těch, kdo pracují v první linii. V současné době je vše úplně jinak, my jsme personál velmi proškolili,“ zdůraznila.

„Teď už máme dostatečný počet ochranných pomůcek a náš personál se neustále trénuje v tom, jak se tyto pomůcky správně oblékají, jak se mají správně používat,“ řekla dále Šochmanová s tím, že podle ní všechna zdravotnická zařízení dostala dodávky ochranných pomůcek. „Je velmi důležité ujištění, že tyto dodávky budou kontinuální,“ dodala.

Celý záznam rozhovoru můžete zhlédnout zde:

Video  Epicentrum - Martina Šochmanová  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa