Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naděje pro nakaženého taxikáře: „Zázračný“ lék dorazil do Česka! Nemocnice už mu ho podává

Autor: pom, vei, veef - 
24. března 2020
10:09

„Zázračný“ lék Remdesivir, který vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences v čele s Čechem Tomášem Cihlářem, je konečně v Česku! Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) ho podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) začala podávat nakaženému taxikáři (53), jenž leží na jednotce intenzivní péče a je napojen na mimotělní oběh.

Ještě v pondělí nebylo jasné, kdy remdesivir – potenciálně účinné antivirotikum, jež má zabránit množení koronaviru v těle – dorazí do Česka, o den později ale přišla velká naděje. „Remdesivir v ČR! Všeobecná fakultní nemocnice ho začíná podávat pacientovi s těžkým průběhem onemocnění. Doufejme, že zabere,“ uvedl v úterý ráno na twitteru Vojtěch. 

Nemocnice ho nakaženému taxikáři, kterého do VFN převezli z Thomayerovy nemocnice a který je napojen na mimotělní oběh, začala podávat formou infuze. Lék podle Vojtěcha dorazil ve větším množství. „Firma poslala větší dodávku do Evropy různým zemím, protože nežádala jen Česká republika, ale i Německo a další,“ řekl Blesk Zprávám. Kde přesně lék firma „vyložila“, ministr v tuto chvíli neví. „Myslím, že to bylo ale přes jiný stát,“ dodal.

Lék i pro další?

Množství, které do Česka dorazilo, je určené jen nakaženému taxikáři. Léčba bude probíhat deset dní, každý den dostane pacient jednu 30minutovou infuzi, potvrdila Blesk Zprávám mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková.

Ministerstvo nyní vyjednává o tom, aby léku bylo pro Čechy víc. „Jediný pacient, který zatím splnil podmínky, je právě nakažený muž ve VFN, je jako jediný na mimotělním oběhu a ve vážném stavu. Doufáme ale, že nakonec budeme mít lék pro více pacientů, děláme pro to maximum,“ uvedl Vojtěch s tím, že se ale stále jedná o lék, který není z dlouhodobého hlediska prozkoušený.

„Sami lékaři budou pozorovat účinky na daného pacienta a reportovat o nich do sídla firmy. Všichni pacienti, kteří jsou ve špatném stavu a jsou připojeni na plicní ventilaci, jsou na jednotce intenzivní péče a i pro ně by byl takový lék dobrý,“ dodal. O lék žádala také Nemocnice Na Bulovce, ale neúspěšně. Informace o tom, jak jednání probíhají, by ministerstvo mohlo mít na konci týdne.

Přílišná poptávka

Remdesivir vyvinula americká firma Gilead Sciences, pracoval na něm tým vedený Čechem Tomášem Cihlářem. Ten se o žádosti Všeobecné fakultní nemocnice dozvěděl od českých přátel. „O tomto pacientovi jsem se nepřímo dozvěděl minulý týden a také to, že nemocnice požádala o poskytnutí léku koncem minulého týdne,“ popsal pro Český rozhlas Plus v úterý ráno. V databázi následně chtěl zkontrolovat stav požadavku. „Spojil jsem se s ošetřujícím lékařem z VFN (tím je Martin Balík z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny - pozn. red.). V jednu chvíli jsme žádost nemohli najít, během víkendu se nám to podařilo a s panem doktorem jsme vykorespondovali všechna povolení,“ uvedl s tím, že lék v pondělí ráno odešel z evropského dispečinku do Prahy. 

Firma dočasně přestala kvůli „přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku teď tvoří těhotné ženy a děti mladší 18 let. Podle Cihláře se nicméně v následujících dnech spustí nový mechanismus, který umožní, aby se lék dostal k většímu počtu lidí. „Závisí na tom, že jednotlivé státy vyčlení klíčovou nemocnici, která bude spádová pro nejtěžší případy. Nemocnici se poskytne určité množství dávek léku a podle protokolu se distribuuje mezi pacienty. Nový protokol je koncipovaný, během následujících dnů se bude zavádět,“ řekl Cihlář.

krapotkin ( 24. března 2020 11:44 )

A kolik dávek si nechali papaláši pro sebe ?

hanja ( 24. března 2020 10:14 )

Konečně! Snad pomůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa