Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražský magistrát si „pořídil“ švadleny: Desítky šiček z Litoměřic budou pro město vyrábět roušky

Autor: jim - 
20. března 2020
18:44

Pražští politici zvolili úplně odlišný přístup, než zbytek českých samospráv. Dohodli se s českou textilní firmou TIMO, že pro potřeby Prahy začne šít roušky. Textilní společnost tak dostane práci a Praha vyřeší nedostatek ochranných roušek. První dodávka roušek určených primárně pro zdravotníky, hasiče nebo řidiče MHD, dorazí v pondělí 23. března.

Přibližně 40 šiček z Litoměřic se pustilo do práce na rouškách pro hlavní město. Ve dvousměnném provozu by měly vyrobit desetitisíce nedostatkového zboží pouze pro Prahu. „Díky této objednávce Prahy a DPP tak tito zaměstnanci společnosti TIMO mají zajištěnou práci na další období. Vzhledem k mimořádným opatření a propadu běžných objednávek by jinak s největší pravděpodobností přišli o práci,“ stojí v tiskové zprávě pražského magistrátu.

Desetitisíce roušek

První dodávku roušek z Litoměřic očekává Praha a DPP již v pondělí 23. 3. 2020. Dopravní podnik hl. m. Prahy ji prioritně rozdistribuuje těm zaměstnancům, kteří jsou v nejčastějším kontaktu s veřejností, zejména řidičům a strojvedoucím. „Další várky roušek by měly následovat v dalších dnech. Praha a DPP si v Litoměřicích zatím objednaly několik desítek tisíc vysoce kvalitních bavlněných roušek,“ píše se v tiskové zprávě.

Litoměřická firma bude vyrábět dvouvrstvé roušky, které jsou vyrobeny ze 100% bavlněné a zdravotně nezávadné tkaniny podle kritérií mezinárodního testovacího a certifikačního systému pro textilie Öko-Tex Standard 100. Podle magistrátu je výhodou těchto dvouvrstvých roušek možnost opakovaného použití, lze je prát či vyvařovat, žehlit a pak opět nasadit. Lze do nich vkládat antibakteriální a antivirotickou vložku a měnit pouze tu. 

Šijí úředníci i operátoři

Do šití se podle magistrátu přidávají i zaměstnanci, kteří nemohou vykonávat svoji práci. Na výzvu DPP se téměř desítka pracovníků středisek dopravních informací rozhodla na bázi dobrovolnosti šít další roušky pro DPP, které doplní dodávky z Litoměřic. Také na Magistrátu hl. m. Prahy se k domácímu šití hlásí řada zaměstnankyň a jejich bavlněné roušky využívají například dobrovolníci, kteří se zapojují do projektu Praha drží spolu!

e.lesanova ( 20. března 2020 20:33 )

Magistrátu, hejtmanům, starostům to bylo několikrát opakováno, že mají neomezené možnosti doplnit za "hubičku" chybějící roušky místo útoků na vládu...KONEČNĚ se "rozsvítilo i v kebulích neschopného magistrátu...to to trvalo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa