Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak jsou připravené pražské nemocnice na nával nakažených koronavirem? Mají pár lůžek nebo celá oddělení

Autor: ČTK, jim - 
20. března 2020
18:23

Počty nakažených novým typem koronaviru COVID-19 v Česku rychle vzrůstají a situace je nejhorší v Praze, kde bylo v pátek večer již 241 nakažených. Pražské nemocnice se tedy začaly podle čtvrtečního nařízení vlády připravovat na příjem lidí k hospitalizaci a připravili pro ně lůžka. Které nemocnice mají nejvíce míst a co nesmí na pokojích chybět?

Vinohradská nemocnice

Mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová uvedla, že nyní mají k dispozici zhruba 15 speciálních lůžek pro pacienty s potřebou plicní ventilace. „Usilovně pracujeme na výrazném navýšení. Limitem je počet ventilátorů,“ sdělila.

Všeobecná fakultní nemocnice

Všeobecná fakultní nemocnice má podle mluvčí Marie Heřmánkové nyní vyhrazeno deset lůžek nejvyšší resuscitační péče, pět lůžek intenzivní péče a 20 standardních lůžek. „Dle aktuální situace jsme schopni jejich počet postupně navyšovat, samozřejmě na úkor zdravotní péče o ostatní pacienty,“ dodala.

Thomayerova nemocnice

Připravenost potvrdil i ředitel Thomayerovy nemocnici v Krči Zdeněk Beneš. „Péče je zajištěna jak pro intenzivní péči pro děti a dospělé, tak i pro pacienty, kteří intenzivní péči nepotřebují. Avšak i těmto pacientům můžeme poskytnout lůžkovou péči a oxygenoterapii. Počet lůžek přizpůsobujeme průběžným potřebám, které se v praxi vyskytnou,“ vysvětlil.

Ústřední vojenská nemocnice

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke uvedla, že jejich klinika infekčních nemocí má nyní pro pacienty vyčleněno devět dvoulůžkových pokojů. „Pro případ potřeby jsou k dispozici lůžka pro intenzivní péči. Máme stanovené algoritmy uvolňování lůžek pro pacienty s onemocněním COVID-19 dle vývoje situace a aktuálních potřeb,“ doplnila.

Nemocnice Na Františku

Připravena je i Nemocnice Na Františku, kterou provozuje Praha 1. „Prozatím jsme vyčlenili jedno samostatné oddělení se 14 lůžky. Každé lůžko má vlastní přívod kyslíku,“ sdělila. Doplnila, že v případě potřeby je nemocnice schopna poskytnout další prostory a počet lůžek navýšit, včetně ventilovaných lůžek na jednotce intenzivní péče. Plán poskytnutí akutních lůžek má podle mluvčí Jitky Kalouskové připraven i Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Nemocnice Motol a Na Homolce

Vláda už dříve v metropoli vyhradila pro pacienty s novým typem koronaviru ve vážném stavu místa Na Homolce a v Motole. Homolka má do pondělí připravit deset lůžek s plicními ventilátory a 20 lůžek s kyslíkovou terapií, v Motole je to dvojnásobek.

Podle čtvrtečních informací ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je v zemi 63 nakažených v nemocnicích, z toho pět ve vážném stavu. Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula dnes po jednání štábu uvedl, že pro těžce nemocné koronavirovou infekcí bude připraveno 400 lůžek s okamžitou možností na rozšíření kapacity na 800. V Česku je nyní prokázána nákaza u 774 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa