Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula doporučil látkové roušky. A po „nájezdu seniorů“ chce zrušit slevové akce

Autor: ČTK - 
20. března 2020
17:40

Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula navrhne vládě, aby zrušila slevové akce v obchodech. Podle něj to způsobuje komplikace kvůli shromažďování osob, rozvoz letáků je navíc potenciálním zdrojem šíření koronaviru. Prymula to v pátek řekl novinářům po jednání krizového štábu. Zároveň vyzývá občany, aby nosili látkové roušky kvůli nedostatku jednorázových. Stát by ale v příštích týdnech měl na nákup zdravotních prostředků vynaložit přes tři miliardy korun a roušky a zdravotní materiál pro své občany sehnat.

Problém se slevovými akcemi se podle Prymuly objevil v souvislosti s vymezením otevírací doby v obchodech, kdy mezi 7:00 a 9:00 mohou nakupovat pouze osoby starší 65 let nebo hendikepovaní. Objevují se podle něj stížnosti, že senioři všechno zlevněné zboží vykoupí.

„Já navrhnu vládě, abychom slevové akce zrušili. V této době si myslím, že je to zbytečné, není tady nějaký problém, že bychom se museli podbízet s některými potravinami za levnější ceny. Takže ty slevové akce nemají význam, ba naopak jsou potenciálně nebezpečné,“ řekl Prymula.

Video  Konec slev v obchodech a doporučení látkových roušek: Prymula řekl novinky o koronaviru   - abl
Video se připravuje ...

Skrze omezení se vláda snaží ochránit rizikovou skupinu obyvatel, a to ty nejstarší. Původně vymezený nákupní čas pro seniory od 10 do 12 hodin se ve čtvrtek posunul na dřívější hodiny. Omezení se vztahuje na obchody s potravinami, s hygienickými potřebami a na drogerie. Nově ale už ne na lékárny.

Prymula: Používejte textilní roušky, ne jednorázové

Prymula zároveň apeluje na občany, aby používali textilní roušky. Stát se bude snažit je pro obyvatele získat. Opakované zásobování jednorázovými rouškami při dnešním nedostatku zdravotnických pomůcek je velmi komplikované, řekl Prymula po jednání pracovní skupiny Ústředního krizového štábu.

Vietnamská komunita šije roušky pro české lékaře. Vietnamská komunita šije roušky pro české lékaře. | FB: Viet Up

„Chci apelovat na obyvatele, aby, pokud mají možnost, používali textilní roušky. Ukazuje se, že používání jednorázových roušek je náročné a příliš opakovaně je používat nelze,“ poznamenal Prymula.

Na pražské letiště v pátek před polednem dorazilo letadlo se zakoupeným 1,1 milionem respirátorů, které mají být ještě v pátek rozvezeny do krajů. V sobotu dorazí další dvě letadla z Číny se zdravotnickými pomůckami. V následujících šesti týdnech by pak měla pravidelně přivážet ochranné pomůcky tři letadla týdně. Celkově by stát v příštích týdnech měl na nákup zdravotních prostředků vynaložit přes tři miliardy korun.

V sobotu by čínská společnost China Eastern měla přivézt dalších sedm milionů roušek, následně pak obří letoun Ruslan, který si stát zapůjčil na Ukrajině, více než 100 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus nového typu. Stát plánuje také převoz prostředků, které jako dar zajistila skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Vedle více než stovky tun roušek, respirátorů a testů by mezi nimi mělo být i 50 plicních ventilátorů. Do Česka by podle Hamáčka měly ventilátory dorazit na začátku příštího týdne.

1,1 milionu respirátorů z Číny pro Čechy: Přílet letadla China Eastern do Prahy (20.3.2020) 1,1 milionu respirátorů z Číny pro Čechy: Přílet letadla China Eastern do Prahy (20.3.2020) | Foto Blesk - Jan Jedlička

Stát si rovněž objednal celkem sedm letadel u tuzemské společnosti Smartwings. První dvě odletěla už ve čtvrtek, dosud však stojí na letišti v Novosibirsku, kde měla naplánované mezipřistání. Člen představenstva čínské společnosti CITIC Europe Holdings Jaroslav Tvrdík v pátek uvedl, že letadla čekají na volné místo na šanghajském letišti, což potrvá nejspíš do neděle.

hejhej ( 21. března 2020 16:44 )

Slevy jsou podvod. Vidím to např. v Kauflandu. Danou věc zdraží 7-10 Kč a za měsíc jí s velkou pompou slevní o 3- 4 Kč.

frantacizek ( 21. března 2020 00:05 )

podle všech odborníků okolo mě (i vašich kolegů biochemiků) je navíc tohle celé nerozum, pokud už se to neuhlídalo v Číně. nyní byste už měli právě hlídat jen ty rizikovky a nechat Česko promořit, protože pakliže se to vrátí a ono se to asi vrátí, tak se vám celá tahle hysterie taky vrátí a budeme možná pak tím epicentrem my, popř. nám to zasáhne znovu ekonomiku, narozdíl od států, které volí tu cestu promoření - Německo, Británie, Švédsko, Švýcarsko a nedobrovolně Španělsko, Itálie.

frantacizek ( 21. března 2020 00:00 )

a co takhle je tam pane Prymula nepouštět vůbec ven, pokud zdravé držíte doma a vydat strikní zákaz vycházení pro seniory + lidí už s nějakou závažnou anamnezou.. Nebylo by to lepší a ROZUMNĚJŠÍ? Už dávno, pokud je pouštíte vůbec ven a nejste schopni ty rizikovky ochránit donáškou domů, tak striktní používání respirátorů 2 nebo 3. Vy nevíte, co dělá levá a pravá ruka často. Jedno nařízení bije druhé a obě pak celý princip, proč to celé děláte..

jana999 ( 20. března 2020 22:17 )

chyba byla od těch sedmi, pro seniory to měli nechat od 10 do 12, na prvním místě jsou pracující a ti si nemohli ráno cestou do práce koupit ani jídlo, já jsem taky nefnukala, že musím s nákupem čekat až do 12, protože se mi zase nechce vstávat, ted je to sice super pro mne ale důležitější jsou pro mě ted ti co musí jít brzy za prací.

mim33 ( 20. března 2020 19:20 )

WHO o rouškách: http­s://ww­w.wh­o.in­t/emer­genci­es/di­seases­/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks
Plus článek z Novinek: http­s://ww­w.no­vinky­.cz/zah­ranic­ni/ko­rona­virus­/cla­nek/zas­tupce-who-vystoupil-bez-rousky-kdybych-ji-mel-siril-bych-strach-vysvetlil-40317399

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa