Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanovy nové milosti: Dal ji neplatiči výživného, který zachránil ženu po infarktu

Aktualizováno -
19. března 2020
17:01
Autor: ČTK, sab - 
19. března 2020
10:28

Prezident Miloš Zeman udělil dvě milosti, informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Jedna z nich je podle Hradu „zcela výjimečná“ a dostal ji muž, který „bez zaváhání poskytl první pomoc a zachránil tak život další osobě“. Druhý omilostněný je podle Zemana ohrožený na životě v důsledku závažného srdečního selhání. Zeman v minulosti omilostnil i zcela zdravého Jiřího Kajínka odsouzeného za dvojnásobnou vraždu.

První případ, ve kterém tentokrát prezident Zeman udělil milost, je podle Hradu zcela výjimečný. „...udělil milost muži, který bez zaváhání poskytl první pomoc a zachránil tak život další osobě,“ píše prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v oficiálním prohlášení, které ve čtvrtek vydal Hrad na svých webových stránkách.

Neplatil alimenty, ale zachránil život

Obvykle prezident uděluje milost osobám, které mají závažný zdravotní stav. Právě v tomto se případ vymyká. „Pan prezident však považoval za správné ocenit tento mimořádný a chvályhodný skutek tím, že omilostněnému prominul zbytek nepodmíněného trestu odnětí svobody uloženého mu za přečiny zanedbání povinné výživy,“ přiblížil Ovčáček.

„Odsouzený byl ve výkonu trestu odnětí svobody pro spáchání dvojnásobného přečinu zanedbání povinné výživy, za což mu byl uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání dvou let nepodmíněně, odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Chebu,“ upřesnil Blesk Zprávám mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka.

K muži také Hrad dodal, že už si většinu trestu „odseděl“. Ve vězení pracoval a ředitel věznice si ho pochvaloval. Podle Ovčáčka ho hodnotil velmi kladně. 

Ženě masíroval srdce

Podle informací Blesk Zpráv je jedním z omilostněných vězeň Ondřej, který zachránil život ženě s infarktem. Trestanec z věznice v Bytízi u Příbrami byl v polovině února pracovat ve firmě mimo areál. Když jeho kolegyně zkolabovala, zahájil okamžitě masáž srdce.

O to, že třiačtyřicetiletý muž dostal milost, se zasadila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Podle jejího mluvčího iniciovala postoupení žádosti, protože se jednalo o milost „ze zásadních humanitárních důvodů“.

„Důvodem předložení návrhu byl zcela mimořádný čin odsouzeného, který zachránil život ženě. Tu postihl na venkovním nestřeženém pracovišti rozsáhlý infarkt a následně upadla na zem. Odsouzený svojí pohotovou reakcí, masáží srdce a zavoláním první pomoci významně napomohl až do příjezdu záchranné služby a je tak příkladem pro ostatní,“ řekl Blesk Zprávám Řepka.

„Tento den se stal nezapomenutelným již na celý život,“ popsal Ondřej, na kritickou chvíli vzpomínal se slovy: „Na pracovišti zkolabovala paní, která zde pracuje. Ležela na zemi a na nic nereagovala.  Ihned jsem zkontroloval životní funkce a věděl jsem, že je zle. Začal jsem neprodleně s masáží srdce, dále jsem plnil to, co mi radila paní ze záchranky prostřednictvím telefonu.“

Vězeň masáž srdce prováděl až do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Díky jeho pohotové reakci a obětavosti je jeho kolegyně již po operaci a hlavně naživu. „Nyní již vím, že paní prodělala rozsáhlý infarkt a já masáží srdce přispěl k záchraně jejího života. Paní je po operaci a žije a to je pro mě velice důležité,“ dodal s tím, že by zachráněnou ženu ještě někdy rád viděl.

Podle mluvčí příbramské věznice Mileny Palkové na Ondřeje celá událost těžce dolehla. O události se prý hrdinovi mluvilo špatně. „Jen špatně hledal slova, emoce byly velice silné a nemohl o nich ani hovořit. Jednal pohotově a morálně správně,“ pochválila ho mluvčí.

Druhý do vězení nenastoupil

V druhém případě je důvod k propuštění z vězení už obvyklý. „Pan prezident přihlédl k dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu omilostněného způsobeného závažným srdečním selháním, které jej bezprostředně ohrožuje na životě,“ vysvětlil Ovčáček.

Podle vyjádření Hradu má dotyčný nezvratně poškozený srdeční sval. Jediná šance pro čtyřiačtyřicetiletého muže je transplantace srdce. Jiné léčebné metody jsou vyčerpané a nepomohly mu. „Omilostněný již po několik let není schopen výkonu trestu, jehož nástup mu proto soud opakovaně odkládá,“ doplnil mluvčí. Zbytek trestu mu prezident prominul.

Muž se provinil tím, že řídil opilý. Nepodmíněný trest odnětí svobody dostal za maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky. „Za to mu byl uložen úhrnný trest v trvání 5 měsíců nepodmíněně, odsouzen rozsudkem Městského soudu v Brně,“ sdělil Blesk Zprávám mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Dostal zároveň také zákaz řízení na tři roky. Na ten se milost nevztahuje, za volant tak nemocný usednout nemůže. Žádost o milost podala jeho matka. Oba podněty k posouzení žádostí prezidentovi předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). 

salto ( 20. března 2020 10:48 )

Navrhuji:
vypracovat seznam (i s výčtem hříchů), které amestoval:
- VH
- VK
- MZ
To by bylo počteníčko

villon ( 19. března 2020 18:48 )

Jenom proto, že Lihoš kdysi vikřikoval, že žádný amnestie a milosti dávat nebude. Kdyby od začátku nelhal, tak nikdo neřekne ani ho w no. A tak je to u něj se všim. Protože je to lhář prolhanej.

petrsvetr1 ( 19. března 2020 18:00 )

sakra, ty jsi jim teď ale naložil....určitě se u toho tetelíš jakej si machr....takový malý hov.no..

saatanas ( 19. března 2020 17:36 )

Ten tady je ouplně k hovnu 💩 ať se s Burešem chytnou za koule a táhnou na Sibiř

ingmarie ( 19. března 2020 15:25 )

Zeman dokazuje, že prezidenta vůbec nepotřebujeme . Toho potřebuje jen jeho hradní parta

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa