Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman ještě letos „kopne“. Prezident dostal stavební povolení pro bungalov v Lánech

Autor: vei - 
20. února 2020
15:50

Prezident Miloš Zeman se po skončení v úřadu z Lán stěhovat nebude. Naopak, na stáří si může začít stavět svůj vysněný bungalov. Pozemek za 2,5 milionu korun si nedaleko lánského zámku koupil loni v březnu a necelý rok poté už má také stavební povolení. Úředním razítkem se hlava státu pochlubila na Pražském hradě při setkání se starosty vítězných obcí soutěže Vesnice roku 2019.

Stavební povolení prezident získal podle svých slov asi před týdnem. „Ještě tento rok začnu stavět,“ řekl Zeman při setkání se starosty vítězných obcí v anketě Vesnice roku 2019.

Na vilu si podle svých slov našetřit za svůj život nestihl. „Pan prezident získal stavební povolení a nic tedy nebrání tomu zahájit stavbu bungalovu v Lánech, kde bude pan prezident s rodinou bydlet po skončení druhého funkčního období,“ potvrdil Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Lidé, kteří se tak budou chtít s prezidentem setkávat i po jeho odchodu z úřadu, tak nebudou muset jezdit až na Vysočinu, kde trávil Zeman většinu času svého důchodu, než se stal v roce 2013 poprvé prezidentem. Druhý mandát mu má skončit v roce 2023.

První dáma Ivana chce praktický dům

Zeman si v novém domě přeje především velkou knihovnu a také houpací křeslo. A své představy o novém bydlení prozradila v roce 2018 těsně před vánočními svátky také první dáma Ivana Zemanová.

„Já se budu snažit, aby plánovaný dům byl prakticky řešen a současně byl i útulný,“ řekla s tím, že své místo by měl mít i prezidentský pes Darcy.

Hradní pes Darcy Hradní pes Darcy | Foto Blesk – Ladislav Křivan

Získání stavebního povolení je v České republice nyní zdlouhavé. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové může trvat i pět a půl roku.

„My to máme navrženo tak, aby byl jeden úřad, jedno povolení a do jednoho roku, to znamená ale včetně všech odvolání a přezkumů, to je velmi důležité,“ řekla Dostálová v lednu novinářům v Ostravě. Právě Dostálová byla přitom přítomna Zemanovu prohlášení o získání razítka.

Budoucí prominentní občan Lán Zeman nedávno požehnal v odpočinkové vísce prezidentů nové kapličce. Prohlásil se přitom za neznaboha.

Parcela nedaleko zámku

Loni v březnu server Aktuálně.cz uvedl, že Zeman koupil v Lánech pozemek za 2,5 milionu korun. Parcela o rozloze téměř 1000 metrů čtverečních je nedaleko zámku, ve kterém částečně prezident přebývá.

Pozemek je v nové zástavbě na západním okraji obce. Z jedné strany ho ohraničuje svah, na jehož vrcholu je silnice.

Původně chtěli Zemanovi jinam

V září 2018 prezident po návštěvě Olomouckého kraje řekl, že zvažuje koupi pozemku v obci Mnichovice v okrese Praha-východ. Po skončení mandátu si na něm chtěl postavit bungalov.

Zeman má trvalé bydliště v pražských Stodůlkách. Vlastní také část nemovitosti v Novém Veselí, kam jezdí na dovolenou. V této bývalé tvrzi bydlel v době před první přímou prezidentskou volbou, kdy odešel na Vysočinu na politický důchod.

Menhira ( 24. června 2020 17:48 )

Brzdi ve výrazech, může to stát i 5 milionů od soudu!

Menhira ( 24. června 2020 17:46 )

Varování! Tak pozor! Může to stát až 5 milionů!

Menhira ( 24. června 2020 17:42 )

Ta parcela teda není nic moc "na prezidenta a jeho bungalov". Zeman žil dříve ve Stodůlkách v paneláku, žil skromně, nic nenakradl, tak si dopřál holt parcelu odpovídající jeho finančním možnostem. Navíc půl platu dává na Klokánky. Přeji mu hodně zdraví a aby si hlavně ve zdraví užil tu svou vytouženou knihovnu s houpacím křeslem v kruhu své rodiny. Pejsek je roztomilý!

Menhira ( 24. června 2020 17:37 )

.... jo, nejlépe takového sympaťáka, který sem pozve migranty a jejich sirotky. To bude hodně velkej "sympaťák" !

mamart ( 20. února 2020 23:19 )

wp2t: Štěstí že se DOŽIL , viďte !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa