Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman bude na Hradě slavit. Mají zaznít Gottovy hity, rodina mistra o tom neví

Autor: Jakub Veinlich - 
4. března 2020
05:35

Prezident Miloš Zeman oslaví sedmý rok od své inaugurace. Výročí si opět v neděli připomene slavnostním koncertem. Tentokrát budou znít Pražským hradem hity zesnulého zpěváka Karla Gotta, kterého se chystá prezident v říjnu vyznamenat. Akci může ale ještě zhatit nařízení Bezpečnostní rady státu. Ministr zdravotnictví totiž v úterý nevyloučil, že by se mohly zakázat akce s větší koncentrací lidí.

Každý rok si prezident Miloš Zeman a první dáma Ivana připomínají výročí inaugurace. Na Pražský hrad si při té příležitosti zvou vždy své věrné. Ne jinak tomu má být i letos. Při slavnostním koncertu chce prezidentský pár tentokrát vzdát hold Karlu Gottovi, který zemřel v 80 letech loni prvního října.

„Slavnostní koncert ‚Můj sedmý rok s vámi‘, s podtitulem ‚Pocta Karlu Gottovi‘, se uskuteční v neděli v 17 hodin,“ potvrdil Blesk Zprávám exkluzivní informaci mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Oproti předešlým letům se ale pozvaní hosté, kterých Zemanovi pozvali například vloni okolo tisícovky, budou muset vejít do Jízdárny Pražského hradu, protože slavnostní Španělský sál, kde se podobné akce vždy konají, prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Na začátek koncertu pronese prezident jako obvykle krátký projev. „Následně zazní hity Karla Gotta v podání Mariana Vojtka, Bohuše Matuše a Jana Kopečného,“ vyjmenoval Ovčáček interprety, kteří se mají zhostit hitů zesnulého mnohanásobného zlatého slavíka.

Gottova rodina neměla o ničem ani tušení

Jestli dostala na koncert pozvání například i vdova po zesnulém zpěvákovi, ale Ovčáček říct nechtěl. Redakce proto oslovila i mluvčí Ivany Gottové. Rodina o podobné akci nic neví. „Nemáme jedinou informaci o chystaném koncertu s podtitulem Pocta Karlu Gottovi,“ reagovala překvapeně pro Blesk Zprávy mluvčí rodiny Karla Gotta.

Jedinou poctu zpěvákovi, kterou manželka Ivana chystá, je ta v pražské aréně, která se má konat na dvou koncertech letos v prosinci. Tedy více než rok od zpěvákovy smrti. 

Kdo by naopak na koncertě podle informací Blesk Zpráv neměl chybět, je například premiér Andrej Babiš nebo vicepremiérka a ministryně financí. „Ano, s účastí počítám,“ potvrdila reakci Alena Schillerová (ANO).

„Počítáme s účastí několika set návštěvníků. Přítomní budou  zajímaví hosté, ale nebudu dopředu prozrazovat,“ nechtěl být konkrétní Ovčáček. Dá se ale předpokládat, že společné výročí si se Zemanem nepřipomene ani ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup. Prezident mu na začátku roku zrušil pravidelnou účast v jeho pořadech, které sám moderuje. Na obrazovkách se oba pánové společně objevovali o čtvrtečních večerech několik let. 

Zhatí koncert koronavirus? 

Radost z výročí inaugurace by ale prezidentovi mohlo zkazit rozhodnutí Bezpečnostní rady státu. Ta má totiž už ve středu ráno rozhodnout, zda kvůli šíření koronavirové infekce COVID-19 neomezí pořádání akcí, na kterých se shlukuje větší počet lidí.

„Vidíme, že v jiných státech probíhá nějaká regulace shromažďování většího počtu osob, ať je to Francie, ať je to Německo, ať je to Švýcarsko. Předpokládám, že půjdeme podobnou cestou, ale musíme si ještě vydefinovat skutečně ty počty, protože bezesporu tato infekční choroba se šíří v rámci nějaké širší komunity, ten potenciál tam existuje. Jakékoliv takovéto hromadné akce představují epidemiologické riziko,“ řekl v úterý ráno na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Slavnostních koncertů se navíc pokaždé účastní i lidé z nejužšího týmu prezidenta. Tedy například kancléř Vratislav Mynář nebo poradce Martin Nejedlý. Právě ti mohou být ale potenciálním rizikem nákazy. V pondělí se totiž spolu s šéfem fotbalové Slavie vrátili z Číny. Mynářova žena Alex těsně před jeho příletem na facebooku ujišťovala, že kancléř bude v karanténě. Nejedlý však podle médií doporučení lékařů nevzal příliš vážně a vyrazil se známými do restaurace.

„Zmínění s účastí nepočítají,“ reagoval hradní mluvčí. „Pokud jde o epidemiologickou situaci v souvislosti s koronavirem, samozřejmě ji pečlivě sledujeme. Více nyní nebudu sdělovat,“ neodpověděl Ovčáček ani na dotaz, zda je prezidentský pár připravený případně koncert přesunout na jiný termín.

V loňském roce Zemanovi a jeho pozvaným hostům při výročí inaugurace zazpívala na přání Ivany Zemanové ve Španělském sále Pražského hradu francouzská šansoniérka Mireille Mathieu, která shodou okolností v sobotu a v neděli opět vystoupí v pražském Kongresovém centru. Akci tehdy moderovala těhotná kancléřova žena Alexandra Mynářová. 

Hosty vítala i těhotná Alex Mynářová. Hosty vítala i těhotná Alex Mynářová. | Blesk:Michal Protivansky/CNC

V roce 2017 při výročním koncertu Miloš Zeman oznámil, že se bude znovu ucházet o prezidentský úřad. V roce 2018 se pak koncert nekonal, protože podruhé skládal prezidentský slib.

Prezident vyrazí do Číny

Jak bude vypadat Zemanův osmý rok? Pražský hrad detaily stále tají. Prezident se přitom těsně po svém znovuzvolení dušoval, že bude i nadále cestovat do krajů, tak jak jezdil ve volebním roce. Prezident přitom odmítal, že by to bylo kvůli předvolební kampani.

„Pokud jde o plán cest na další měsíce, je ve stadiu příprav, a proto nebudu zatím specifikovat,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv opět neurčitě hradní mluvčí Ovčáček.

V minulých měsících přitom Zeman avizoval, že by se měl letos opět vypravit do Moskvy na oslavy vítězství druhé světové války. Od loňského prosince má Zeman také další pozvání do Číny. O něm ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý večer řekl, že ho prezident využije. Do Číny tedy má v plánu vyrazit i navzdory koronaviru.

Evka4 ( 4. března 2020 15:57 )

Bude to setkání příjemných lidí na úrovni. Přeji hezkou zábavu

oldedek ( 4. března 2020 12:37 )

Myslíš, i když asi tím prvním slovem jsem to asi přehnal, že je drahý milošku vůbec, za to, co si pro nás všecny srychtoval, vůbec co slavit ...

Nebylo by pro tebe lepší se jako obvykle natáhnout na faulenc v Lánech ?!?

villon ( 4. března 2020 10:56 )

Na Hradě na tohle všichni s rou. Vyšší bitosti, ne?

villon ( 4. března 2020 10:55 )

Však on Mistr kantilény byl zadobře s kdekým a i s mafiánama kšeftoval, čili nic překvapivého. Hradní skvadře přejeme hezkou zábavu, snad pozvou i Domču, když teď bez Tima osaměla.

sorgedoktor ( 4. března 2020 09:03 )

Terex...snizujete uroven diskuze na minimum

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa