Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Pozor na šmejdy i depresi,“ varuje expert seniory. Dobrovolníci jim nakoupí i vyvenčí psa

Autor: Nikola Forejtová - 
17. března 2020
05:45

Senioři jsou vůbec nejohroženější skupinou, které se může dotknout  nákaza novým koronavirem. Úmrtnost se u lidí nad 75 let pohybuje dokonce až okolo 15 procent. Řada z nich se tak uzavřela doma, kde ale na ně rovněž může čekat velké nebezpečí, jak upozorňuje Jaroslav Lorman z organizace Život 90. Zmiňuje podvodníky, psychickou nerovnováhu a dokonce i hlad. Blesk Zprávy proto připravily přehled možných nebezpečí, ale také linek, kam se mohou senioři obrátit nejen s žádostí o pomoc, ale i proto, aby si popovídali. 

„Virus planetu nevyhubí. Má smrtnost dohromady tři čtyři procenta. (...) Záleží ale na věku, protože u dětí je smrtnost nulová, ale jak to jde nahoru, tak to prudce stoupá. U občanů 75+ to jde až k 15 procentům,“ zmínil již dříve náměstek ministra zdravotnictví a přední český epidemiolog Roman Prymula. 

Poukázal tím na smutnou statistiku, která koronavirus provází – zabíjí nejvíc staré a chronicky nemocné lidi. Seniorům se tak značně ztížil život. Nemohou si bez hrozícího nebezpečí nakoupit, vyvenčit psa, ale pomalu ani dojít na návštěvu. 

Život 90 teď apeluje na Čechy, aby seniorům pomohli. Hledá dobrovolníky, kteří by nosili nákupy, venčili domácího mazlíčka nebo si s osamělým seniorem trošku popovídali. 

Pozor na šmejdy i shlukování

„Téma seniorů jsme nakousli minulou středu, protože nikde nezaznívalo. Přitom je to nejohroženější skupina. Zřídili jsme tak krizovou linku pro seniory, kteří neví, co se děje, a začali jsme spolupracovat napříč kraji, a to s různými firmami, především pak s dovozci jídel,“ uvedl pro Blesk Zprávy Jaroslav Lorman, výkonný ředitel Života 90.

Reakce byla podle Lormana obrovská. Na linku se začalo obracet tisíce lidí. „Odhaduje se, že v Praze se to týká 40 tisíc seniorů, v celé republice pak 650 tisíců seniorů. To je obrovské číslo. Když se pak podíváte do ulic, tak vidíte, že senioři pořád chodí ven. Střední generace už se trošku stahuje, ale oni furt chodí ven. Což je šílené, protože to odnesou nejvíc,“ doplňuje Lorman. 

Rýpnul si i do vlády, která podle něj nedělá adekvátní kroky a nemá vytvořený systém, který by důchodcům pomohl toto období překonat. Podle něj by krizové linky měly sloužit jen těm lidem, kterým se nedostane pomoc od rodiny, sousedů nebo obce. Zatím ale volají nepřetržitě i ti, kteří mají rodinu i tři kilometry od svého bydliště. 

Senioři čelí velkému množství problémů kvůli koronaviru - řada z nich si nemůže nyní nakoupit ani vyvenčit psa. (Ilustrační foto) Senioři čelí velkému množství problémů kvůli koronaviru - řada z nich si nemůže nyní nakoupit ani vyvenčit psa. (Ilustrační foto) | Profimedia

Důvodů, proč se řada důchodců radši nezdržuje doma, je pak řada. Mimo výše zmíněné potřeby nakupovat hraje velkou roli i osamělost. Senior prostě nechce doma hltat samotu, a tak si jde ven popovídat či si zajde na poštu. „Nechci působit cynicky, ale takhle akorát zaplní systém. Společenská solidarita musí být všestranná a i senioři si musí uvědomit, že omezení pohybu venku je i pro jejich dobro,“ míní Lorman.

Seniorům pak podle experta chybí především důležité informace o tom, jak mají nyní postupovat. Prostřednictvím Blesk Zpráv tak Lorman posílá varování o šmejdech! „Útok podvodníků hrozí. Je to veliké riziko, že se ta pozornost odvětrává na to, co vše se dělá a nesleduje se kvalita péče,“ zmiňuje.

K seniorovi by se totiž mohl podvodník dostat jakožto dobrovolník. Lorman tak varuje a připomíná, co si člověk vlastně může dovolit. „Dobrovolníci musí mít jasně označenou průkazku a je také jasná dohoda nechodit do bytu. Pokud jim jdou do bytu a nejsou to sociální služby, tak nesmí přes práh. To by bylo divný,“ zdůrazňuje Lorman.

Dobrovolníci by tak měli jen převzít psa, předat nákup nebo by jej senior musel dobře znát. „Na samotu, která může být opravdu velkým problémem, máme speciální linku, kam mohou senioři zavolat i jen proto, aby si s nimi někdo povídal. Primární je ale nyní apel na rodinu, aby se o své blízké starali nebo jim aspoň zavolali,“ dodává expert. 

„Hlavně se nesmí senioři stydět! Nesmí se stydět zavolat, že se cítí sami nebo že potřebují pomoct, jinak budou stále chodit ven,“ uzavírá téma Lorman. 

Kraje chystají balíčky, dovozci jdou pomáhat

Nyní se posunujeme v takzvané pyramidě potřeb na nejspodnější a nejzákladnější příčku, tedy k jídlu. Velkým nebezpečím totiž pro seniora může být obyčejný nákup. Zde totiž přijde do kontaktu se stovkami lidí – a to i po cestě. Život 90, ale i ostatní krajské organizace tak apelovaly na vyřešení nákupů.  

Pro seniory nyní rozváží firmy i obce hotová jídla, ale i ingredience zdarma. Důchodce tak zaplatí pouze za to, co si objednal. „Kvůli bezpečnosti jsme také zavedli bezkontaktní platby. Seniorům jsme ale dali výjimku, protože pro ně může být problematické platit kartou nebo převodem,“ prozradila Blesk Zprávám tisková mluvčí Rohlík.cz Zdeňka Svoboda.

Na rozdíl od nových opatření se jídlo donese seniorům až ke dveřím. Jiné skupiny obyvatel musí firmu upozornit o karanténě a jídlo jim je necháno za dveřmi. „Počet objednávek stoupá dramaticky. Snažíme se tomu přizpůsobovat, naskladňujeme zboží a přijímáme kurýry a připravujeme spolupráci s firmami na rozvozy,“ doplňuje Svoboda.  

Na pomoc seniorům nakonec přispěchal i pražský magistrát a chystá speciální potravinové balíčky v hodnotách od 400 stovek. „Jsou v nich základní potraviny. Ušetří se tak čas s klikáním a hledáním,“ vysvětluje mluvčí Rohlíku. Rohlík se totiž s magistrátem domluvil a balíčky, které se začínají posílat od pondělí, budou seniorům pomáhat dovážet. Stejnou pomoc přislíbila i dovážková služba Dáme jídlo nebo Košík.cz.

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily.  - abl
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa