Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První pomoc pro ohrožené seniory: Tahle telefonní čísla mohou zachránit život, radí odborníci

Autor: růž - 
13. března 2020
08:48

Panika okolo koronaviru těžce dopadá především na seniory. Mají strach jít na nákup, do lékárny nebo vyvenčit pejska. Stres ale může být stejně nebezpečný jako samotná nákaza. Organizace, které pomáhají seniorům, proto nově zavádějí nejen krizové linky, ale snaží se konkrétní důchodce propojit s dobrovolníky.

Řada důchodců nemá v okolí nikoho, kdo by jim pomohl překonat problémy spojené s běžným životem v »koronavirovém režimu«. „Nikdo by neměl zůstat bez pomoci. Obracíme se na vás všechny, abyste se rozhlédli ve svém okolí a ve svých i vzdálených rodinách, jestli jsou všichni senioři zaopatření a nepotřebují třeba dojít pro nákup nebo pro léky,“ prosí Jaroslav Lorman, ředitel Život 90.

Radí odborníci

Na seniorských linkách získají důchodci konkrétní rady. „Dokážeme se seniory sestavit krizový plán, pokud mají potíže a nevědí, jak je řešit. Pomůžeme jim se uklidnit a získat ztracenou rovnováhu. Pomáháme jim zorientovat se v informacích, kterých je nyní všude kolem velmi mnoho a na někoho může jejich množství působit až děsivě,“ vysvětluje psycholožka Klára Gramppová Janečková z organizace Elpida.

Mgr. Klára Gramppová Janečková Mgr. Klára Gramppová Janečková | Tonda Tran

Chrání před zlem

Kromě toho nabízejí seniorské organizace i zprostředkování pomoci dobrovolníků. „Pomoc seniorům musí být velmi citlivá. Jde o křehkou a ohroženou skupinu, kterou se roky snažíme chránit a varovat před zlými lidmi, kteří by jim chtěli jakkoliv ublížit,” vysvětluje Lorman. Dobrovolníky, kteří se ozvou, jak Život 90, tak Elpida propojí s konkrétními seniory, kteří potřebují pomoc.

Nabídněte nákup nebo soucitné ucho

Chcete pomáhat, ale nevíte jak? Konkrétní rady nabízí psycholožka Klára Gramppová Janečková: 

Pomozte s nákupem – velkou pozorností pro osamělé seniory je pomoc s nákupem běžných potravin nebo vyzvednutí léků z lékárny. 

Objednete nákup online – řada seniorů si neví rady s internetem. Zeptejte se jich, jestli nepotřebují poradit se založením účtu u nějaké donáškové služby a pomozte jim s první objednávkou. 

Udržujte odstup – riziko přenosu nemoci je vysoké. Proto raději nechoďte k přímo k seniorům do bytu a nepodávejte si s nimi ruce. Mohlo by se stát, že jim onemocnění přinesete »zvenku«.

Sdílejte starosti – starším lidem často pomáhá už »jen« to, že jim někdo naslouchá a sdílí s nimi starosti spojené s epidemií. Pokud máte nějaké osamělě žijící starší příbuzné, zavolejte jim!

Zeptejte se, jak se se situací vyrovnávají a jestli mají někoho, kdo jim pomáhá, nebo jsou na vzniklou situaci sami.

Potřebujete poradit?

Pražští senioři se s žádostí o radu nebo pomoc můžou obrátit na non-stop krizovou linku na čísle 739 477 609. Volat můžou nejen senioři, ale i lidé, kteří vědí o někom, kdo by pomoc potřeboval. Pro důchodce z celé republiky slouží Linka seniorů. Na číslo 800 200 007 je možné volat zdarma.

ULOŽTE SI ČÍSLO POMOCI

PRAŽŠTÍ SENIOŘI:  739 477 609 

MIMOPRAŽŠTÍ SENIOŘI:  800 200 007

Chcete být dobrovolníkem?

Nabízíte seniorům svou pomoc? Život 90 pro dobrovolníky zřídil speciální linku. Přihlásit se je možné na čísle 773 071 024 nebo napsat na e-mail dobrovolnici@zivot90.cz. Nedivte se ale, pokud budou koordinátoři chtít znát vaši totožnost. Je to kvůli omezení rizika důvodem zneužití nebo násilí vůči seniorům.

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>

Mgr. Klára Gramppová Janečková Mgr. Klára Gramppová Janečková | Tonda Tran

vaber ( 13. března 2020 14:38 )

ale kdo je senior, kolik mu musí být roků aby se pasoval na seniora ,někdo už je senior v padesáti ,někdo nechce být senior ani v v devadesáti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa