Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dlouhý přiblížil dopad koronaviru na firmy. Po lyžovačce v Itálii na test nešel

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
13. března 2020
05:30

Vláda by měla připustit větší míru zadlužení, protože si to teď můžeme dovolit. V pořadu Epicentrum to řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Je podle něj nutné myslet i na lidi a na firmy. Také přiznal únorovou lyžovačku v Itálii i to, jestli se nechal testovat na koronavirus. Ředitelka Asociace malých a středních podniků a firem Eva Svobodová poradila, co mají malé a střední firmy dělat.

„Já jsem stihnul lyžovat v Itálii v druhém týdnu v únoru pár dní a teď zatím nad žádnými dovolenými nepřemýšlíme,“ řekl Dlouhý s tím, že ho koronavirová nákaza osobně, ani jeho blízké okolí, nijak nezasáhla. Testovat na COVID-19 se prý nenechal a nikoho nakaženého novým typem koronaviru prý osobně nezná.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý (vlevo) a generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a firem Eva Svobodová hosty pořadu Epicentrum dne 12.3.2020. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý (vlevo) a generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a firem Eva Svobodová hosty pořadu Epicentrum dne 12.3.2020. | Blesk:TONDA TRAN

Testy nepodstoupila ani generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a firem Eva Svobodová. Ta popsala, že firmy jsou z epidemie a tvrdých opatřeních vlády proti ní nervózní.

„Je třeba uklidnit zaměstnance, říct, že ta firma má plán, počítá s tím, že kdyby tato situace nastala, má připravené postupy. Ví, kdo přebírá zodpovědnost, kdo se bude starat o služební auta, kdo bude střežit majetek,“ řekla.

Video  Andrej Babiš a Jan Hamáček: Tisková konference vlády - otázky 
Video se připravuje ...

Stav nouze a zákazy

Vláda ve čtvrtek vyhlásila stav nouze. Zakázala akce, na kterých by se mohlo sejít 30 a více lidí. Od pátečního rána platí také vstup na sportoviště, koupaliště a bazény, do wellness center.

Od 20 do 6 hodin budou uzavřené restaurace. Také zakázala vstup do ČR cizincům z rizikových oblastí, od půlnoci na sobotu zavedla kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem. Přejít hranice tam bude možné jen na jedenácti místech.

Kontroly na hraničním přechodu z Německem na dálnici D5 v Rozvadově na Tachovsku. (9.3.2020) Kontroly na hraničním přechodu z Německem na dálnici D5 v Rozvadově na Tachovsku. (9.3.2020) | Blesk:Zbyněk Schnapka

„Moji generaci trošku mrzí, ale naprosto tomu rozumíme, že nemůžu se na Šumavě sebrat, přejít jen tak mimo přechod do Německa nebo do Rakouska a jít tam do vesnice na pivo,“ posteskl si Dlouhý. Dodal, že omezení je nutné a připomněl dobu, kdy hranice lemoval ostnatý drát.

Ustojí to firmy?

Koronavirová epidemie a opatření s ní spojená dopadnou na českou ekonomiku podle Svobodové i Dlouhého velmi tvrdě. Kdy krize skončí, si ela netroufli odhadnout.

„Výrobní firmy jsou nervózní z toho, že to, co se nestihne vyrobit podle plánu do června, tak už se nestihne do konce roku, takže tím pádem je odepsaný rok,“ řekla Eva Svobodová. Ani ona, ani šéf Hospodářské komory prý nedokážou odhadnout, kdy krize skončí. Dlouhý dodal, že Hospodářská komora se na svém webu snaží shromažďovat praktické rady firmám i zaměstnancům: „Je tady určitá roztříštěnost, snažíme se to sjednotit.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 18. března 2020 17:19 )

No jo...Oni jho polslai studovat nekam do BENELUXZ.NMasi ekonome slim opd valu/Jak rika j.Kopecky/ no a nekdo to tady musel nejak instalovat

Diginka ( 13. března 2020 19:15 )

Děkuji všem co se vyjádřili k danému článku, přestože máme v republice koronavirus, mozky nám to ještě nezasáhlo.

st.rec ( 13. března 2020 10:56 )

Dopad Dlouhého na ekonomiku je taky fatální.Záhadně zbohatl a z politiky tehdy odešel. Dodnes se neví kolik ten jack-pot byl.

mbmb ( 13. března 2020 10:12 )

Dlouhy a tri mikulasi z Hradu vcetne Alex Mynarove patri na psychiatrii.Vic nema cenu psat viz nize vse je receno

blamal ( 13. března 2020 09:40 )

“ „Moji generaci trošku mrzí, ale naprosto tomu rozumíme, že nemůžu se na Šumavě sebrat, přejít jen tak mimo přechod do Německa nebo do Rakouska a jít tam do vesnice na pivo,“ posteskl si Dlouhý. Dodal, že omezení je nutné a připomněl dobu, kdy hranice lemoval ostnatý drát.” Sebestredny de.bil. Chapu, ze zrovna jeho mrzi, ze nemuze na pivo do Nemec, ale aspon navenek by mel vyjadrit soustrast ostatnim zemim,kam tak pilne na vejlety jezdi, a taky sdelit, jake hospodarska komora planuje opatreni pomoci tem, ktere nouzovy stav vyrazne zasahne v jejich ekonomicke cinnosti a prijmech. Blbe.cek bolse.vickej, fakt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa