Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rentgen jako rychlá cesta potvrzení nemoci? Koronavirus odhalí „mléčné skvrny“, tvrdí Američané

Autor: Darina Jíchová - 
11. března 2020
19:00

Odborníci ze Severoamerické radiologické společnosti (RSNA) zveřejnili sérii rentgenových snímků plic pacientů nakažených koronavirem způsobujícím nemoc Covid-19. Američtí lékaři stejně jako jejich kolegové z celého světa byli schopni vysledovat řadu abnormalit, které spojují Covid-19 se SARSem (těžkým akutním respiračním syndromem) a jemu příbuzným virem MERSem. Všechny rentgeny byly pořízeny u pacientů, kteří měli prokazatelné symptomy koronaviru: horečku a kašel. Zprávu přinesl list The Mirror. Podle Američanů je rentgenování efektivnějším způsobem diagnostiky koronaviru.

Na snímcích je patrné poškození, které koronavirus způsobuje. Obdobné poškození utrpěli i lidé nakažení SARSem nebo MERSem. Lékaři na plicích našli „charakteristické skvrny“, jejich nález by mohl „urychlit diagnostiku koronaviru a zabránit šíření infekce“.

Sken č. 1: Detailní rentgen plic, na kterém jsou patrné denzity mléčného skla. Sken č. 1: Detailní rentgen plic, na kterém jsou patrné denzity mléčného skla. | RSNA

Odborníci z RSNA měli k dispozici i rentgeny nakažených z čínského města Wu-chan, které je považováno za ohnisko nákazy. Na skenech čtyřiapadesátileté pacientky lékaři zaznamenali bílé skvrny, tzv. denzity mléčného skla (GGO). Tento jev byl stále patrnějším na pozdějších rentgenech pacientky.

Žena byla hospitalizována s horečkou, kterou měla týden, a kašlem, stěžovala si zároveň na celkovou únavu a zahlenění. Lékaři rychle diagnostikovali koronavirus a její stav označili jako „závažný“, dostala kyslík a antibiotika.

Skvrny objevili i u dalších pacientů

Dalším případem z Wu-chanu, který zkoumali v RSNA, byl nakažený čtyřiačtyřicetiletý muž. Pacient pracoval na tržnici, odkud se podle všeho virus rozšířil. Číňan byl nejdříve doma 2 týdny s vysokou horečkou a kašlem, do nemocnice šel až 25. prosince 2019. Na jeho skenech byly stejné denzity jako u předešlé ženy, skvrny byly čím dál výraznější s tím, jak nemoc postupovala. Muž zemřel po týdnu v nemocnici.

K porovnání pak Američané měli pacientku (45) z provincie S’-čchuan, u které byla nákaza diagnostikována po jejím návratu z Japonska. Také ona měla horečku a kašel, navíc si stěžovala na bolesti na hrudi. Na horním laloku levé plíce u ní objevili „převrácené haló“, jako haló radiologové označují lem GGO.

RSNA porovnávalo rentgeny více než tisíce pacientů a shodli se na tom, že skeny jsou lepší diagnostikou koronaviru v raném stadiu než laboratorní testy. Rentgeny dokonce označili za primární metodu screeningu pacientů s podezřením na koronavirus.

Nález newyorských lékařů

Jako vůbec první začali rentgenové snímky nakažených zkoumat v newyorské nemocnici Mount Sinai Hospital. Tamní lékaři rychle identifikovali opakující se schéma a zaznamenali, že s postupem nemoci je výskyt GGO hustější a skvrny jsou výraznější na skenech. Rychle určili, že stejné jevy se nacházely u pacientů se SARSem a MERSem.

Video  Ministr a odbornice o zavřených školách kvůli koronaviru. Co mají dělat rodiče?  - Markéta Volfová, Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bouda1920 ( 12. března 2020 11:10 )

Nejspíš dokud nezemře opravdu hodně lidí tak to lidé nebudou brát vážně!!!!!!!! Lidé se musí hodně bát a mít respekt a nejen z koronavirus jinak nastane mezi lidmi doslova džungle. Jen dobytci se nebojí a páchají zlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa