Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Budou Češi pracovat jen čtyři dny? Hamáček je pro, Kalousek má výhradu, Schillerová varuje

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. ledna 2020
05:00

Nastane doba zkracování? Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček by si dokázal představit kratší pracovní dobu v Česku. A to tak, že výrazně - pouhé 4 dny v týdnu místo stávajících pěti. Prý by vzrostla i produktivita práce. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) míní, že časem se úvazky zkrátí, ale nařizovat to plošně by bylo krátkozraké. Exministr Miroslav Kalousek (TOP 09) jistý prostor vidí, ale ne dříve než za 10 let. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček je zcela proti.

Jan Hamáček (ČSSD) o nutnosti zkrátit pracovní dobu hovoří opakovaně, loni prosazoval zkrácení o půl hodiny týdně. Teď ale na svém facebooku rozjel debatu nad tím, zda by se nemělo zkracovat ještě výrazněji - a počet pracovních dnů v týdnu by se rázem zkrátil na čtyři. Inu, kdo by nebral prodloužený víkend? 

Hoax o vládě žen a 4 dnech

Hamáček se přitom lidí ptá, co by dělali s volným pátkem. Českou debatu otevřel v době, kdy se ukázalo, že se začátkem roku 2020 po internetu rozšířila nepravdivá zpráva ze světa.

Finská vláda žen tedy koalice, kterou vedou spolu se sociálně demokratickou premiérkou Sannou Marinovou další čtyři koaliční partnerky, prý právě takové zkrácení (na 4 dny v týdnu a navíc pouhých 6 hodin denně) prosazuje. 

Koalice mladých žen, do které český ekonom Vladimír Pikora šil slovy, že „ty holky nechápou priority a chtějí vládnout“, protože „v době, kdy mohou dobře otěhotnět, jsou v politice“, však nic takového aktuálně neplánuje. Marinová to pouze otevřela jako téma k diskuzi v půlce minulého roku během kampaně.

„Čtyřdenní pracovní týden. Chápu, že když se začíná mluvit o změnách, nebereme je vážně. Na druhou stranu lidé dříve věřili, že ani zkrácení pracovního týdne z 6 na 5 dnů není možné. A stalo se! Dokázali byste si dnes ve vaší práci představit, že když své úkoly na týden zvládnete za 4 dny, začne vám víkend už ve čtvrtek odpoledne? Co byste pak dělali v pátek?“ táže se na facebooku Hamáček.

A přidává odkazy na články tvrdící, že např. v Microsoftu při zkoušce čtyřdenního pracovního týdne vzrostla produktivita o 40 procent a že se firmám takové zkrácení vyplácí. „Čtyřdenní pracovní týden je realitou,“ upozorňuje Hamáček.

Kalousek: Ne dřív než za 10 let

Že jednou mohou i Češi pracovat 4 dny v týdnu, to připouští i opoziční kritik a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj jde však o hudbu vzdálenější budoucnosti. 

„Jistě jednou přijde čas, kdy přejdeme na čtyřdenní pracovní týden tak, jako jsme v 60. letech minulého století přešli ze šestidenního na pětidenní. Musí to ale být v souladu s výkonností ekonomiky, její strukturou a konkurenceschopností. V příštích 10 letech to pokládám za vyloučené,“ uvedl Kalousek na dotaz Blesk Zpráv.

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve Státní opeře (5.1.2020) Miroslav Kalousek (TOP 09) ve Státní opeře (5.1.2020) | Foto Blesk - Pavel Machan

Schillerová varuje před krátkozrakostí

Nad možným zkracováním pracovní doby se pozastavila i současná strážkyně státní kasy, viepremiérka Alena Schillerová (za ANO). Ta je s podobným návrhem ještě opatrnější.

„Pokud nechceme ohrozit prosperitu a konkurenceschopnost našeho hospodářství, musí zůstat hybatelem těchto trendů pracovní trh. Je možné, že s nárůstem produktivity práce dojde k postupnému zkracování úvazků, nebo jejich větší flexibilitě. Tento trend už v mnoha firmách sledujeme, takže určitě nejde o utopii,“ poukazuje i ministryně financí na pokusy řady firem s pracovní dobou. 

„Nařizovat něco takového od stolu a všem by však bylo velmi krátkozraké,“ dodává jedním dechem Schillerová.

Hamáček návrhy na zkracování pracovní doby zmiňoval i před komunálními volbami 2018, tehdy v září říkal: „Chceme otevřít diskuzi o zkrácení pracovní doby samozřejmě při zachování stejné odměny.“

Od té doby se však výraznější diskuze na tohle téma nerozproudila. Nyní Hamáček sklízí nejrůznější komentáře - na jedné straně by lidé získali více času na své rodiny, na straně druhé to diskutující označují za populismus, „ultranesmysl“ a mnozí zmiňují i obavu z toho, že by zkrátka za méně práce dostali méně peněz.

Jan Hamáček (ČSSD) s Anjdreme Babišem (ANO) a Alenou Schillerovou (za ANO) ve Sněmovně Jan Hamáček (ČSSD) s Anjdreme Babišem (ANO) a Alenou Schillerovou (za ANO) ve Sněmovně | Foto Blesk - Mária Rušinová

Skopeček: Zbytečný diktát

Jen na 4 dny do práce? Nejkritičtější je ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Pro zkracování pracovní doby pod diktátem státu není žádný relevantní důvod. Ale chce-li se nějaký zaměstnavatel svobodně se svým zaměstnancem domluvit na kratší pracovní době, nebránil bych tomu,“ řekl Blesk Zprávám poslanec.

„Myslím, že v této otázce by měla být mezi zaměstnanci a zaměstnavateli co největší možnost volby a volnost. Šel bych proto raději cestou liberalizace vztahu zaměstnance a zaměstnavatele a cestou podpory zkrácených úvazků, které jsou dnes pro zaměstnavatele díky vysokým odvodům počítaným ze stále se zvyšující minimální mzdy nepříliš výhodné,“ upozorňuje Skopeček. 

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček má za manželku půvabnou Lucii Ekonomický expert ODS Jan Skopeček má za manželku půvabnou Lucii | Alexandr Malachovský / Blesk

Zaměstnavatelé a zaměstnanci jsou dle něj schopni se dnes dohodnout i bez ohledu na stát či odbory. Za důkaz považuje to, že již dnes v některých odvětvích není mnoho pracovních úkonů vázaných na jedno místo a řada zaměstnavatelů nabízí i možnost home office - práce z domova.

„Navíc administrativní zkrácení pracovní doby, nedoprovázené buď odpovídajícím zvýšením produktivity práce nebo poklesem mezd, by nutně vedlo ke zvýšení nákladů na jednotku produkce. Prostě by se logicky vyrobilo méně produkce za stejně vyplácené mzdy. To by se promítlo jak do ještě většího napětí na trhu práce, tak v konečném důsledku pak i do růstu všeobecné cenové hladiny,“ dodal Skopeček pro Blesk Zprávy.

Ekonom: Ponechme to jako benefit. A pomohou nám roboti

Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje, že nápadů na zkracování pracovní doby je více, jenže mají háček. Nejprve je nutné zvýšit produktivitu práce. A vyřešit potíže s nedostatkem pracovníků v některých odvětvích, jako je průmyslová výroba či stavebnictví.

„Ponechme to jako benefit, protože ČR je stále výrazně závislá na průmyslové výrobě, na směnném provozu, a tudíž je pro ní značně problematické takto zkrátit pracovní týden,“ upozorňuje v reakci pro Blesk Zprávy. „Tím skutečným řešením české ekonomiky je to, aby tady byla výroba s vyšší přidanou hodnotou a navýšit produktivitu, tzn. vytvořenou hodnotu za jednotku času,“ upozorňuje Kovanda s tím, že by v tomto mohla pomoci např. robotizace.

„I to by umožnilo zkrácení pracovního týdne třeba na 4 dny, nebo zkrátit pracovní dobu z 8 hodin na 7 apod. Ale dokud ČR nezapracuje na produktivitě, je to velmi obtížně představitelné. Řešením není větší dovážení levné pracovní síly, ale spíše robotů a strojů. Ti nám nakonec umožní to, abychom zkracování pracovní dobu pro Čechy,“ dodává hlavní ekonom Czech Fund.

cocumlte ( 22. ledna 2020 19:15 )

Všichni nejsou netáhla jako ty. To jen vy přičmoudlí

havran2 ( 20. ledna 2020 13:58 )

Je důležité ať si to odsouhlasí poslanci a senátoři,stejně tam nic nedělají a jenom se tam nudí ! ! !

krapotkin ( 20. ledna 2020 13:34 )

Šlo by to, ale to by nesměli "volení" mocipáni tolik krást, rozhazovat miliardy mafiím v Lybii, Turecku, Jordánsku a také by se musel český průmysl vrátit do českých rukou - hlavně ten, co rozdal Klaus kolonizátorům z Německa a Francie,

Monikay ( 20. ledna 2020 13:01 )

no přeji nějakým našim dalekým potomkům, ať se toho někdy dožijí...

spania ( 20. ledna 2020 12:40 )

Tohle než někdy bude,pokud vůbec,tak se tu dnešní čtyřicátníci budou už ploužit s holemi a berlemi,s bolavými zády a zdraví budou mí v háji.A co budou dělat ti,kteří dělají 12-ky?Jedni budou makat 4 dny a druzí budou furt v práci na 12-hodinových šichtách?To tedy taky asi zrušíte nebo nějak upravíte,ne?No jo,jenom takové kecání o ničem,stejně se nic nezmění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa