Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dva Čechy soudí ve Španělsku za vraždu! Za smrt starosty prý inkasovali přes milion

Starostu měli Češi zastřelit.
Starostu měli Češi zastřelit.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
13. ledna 2020
18:14

V jihošpanělském městě Alicante začal v pondělí soudní proces kvůli vraždě starosty obce Polop, v němž jsou obžalováni i dva Češi – Robert F. a Radim R. Ti podle prokuratury vraždu Alejandra Ponsody spolu se třetím mužem na objednávku v roce 2007 spáchali, za což jim hrozí až 27 let vězení.

Jejich obhájci tvrdí, že muži jsou nevinní a že korunní svědek v procesu lže. Informovala o tom místní média, podle nichž by měl být rozsudek vynesen zřejmě koncem ledna. Klíčovou kartou obžaloby je právě svědek v ochranném režimu, jemuž původně zadavatelé vraždy za její provedení nabídli 35.000 eur (asi 875.000 Kč).

Češi dostali 1,25 milionu

On ale starostu zabít odmítl, a tak se posléze osnovatelé vraždy obrátili na dva Čechy a španělského dealera drog Raúla Montera, jimž podle vyšetřovatelů zaplatili 50.000 eur (asi 1,25 milionu). Motivem činu bylo podle obžaloby odstranění starosty, jehož místo chtěl zaujmout radní pro místní rozvoj Juan Cano, což se mu také povedlo a starostou se stal.

Zatčen byl v roce 2009 a dnes stanul před soudem spolu s třemi dalšími muži, kteří vraždu starosty podle prokuratury zosnovali. Za podněcování k vraždě a další trestné činy jim hrozí až 25 let vězení. Cano se dnes před budovou soudu v rozhovorech s novináři „vysmál“ obžalobě kvůli jejímu korunnímu svědkovi. Též jeden z jeho kompliců Salvador Ros novinářům řekl, že je „velmi klidný“ a že neví, z čeho je vlastně obviněn.

Starostu měli zastřelit

Tvrdí, že je nevinný. Vražda starosty obce Polop (též Polop de la Marina), která leží v turisticky oblíbeném regionu nedaleko letoviska Benidorm, se stala 19. října 2007 večer ve starostově garáži. Když Ponsoda přijel domů, pachatelé na něj několikrát vystřelili a zasáhli ho mimo jiné do hlavy. Starosta za několik dní podlehl zraněním v nemocnici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání