Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klokani živoří na spáleništi: Záchranáři jim házejí tuny mrkve z vrtulníků

Autor: Darina Jíchová - 
13. ledna 2020
18:29

Požáry, které už několik měsíců ničí jih Austrálie, se nejvíce podepsaly na tamních zvířatech. Z toho důvodu vláda státu Nový Jižní Wales ve spolupráci se záchranáři zahájila o víkendu „Operaci klokan“. Spousta zvířat, především vačnatců, se sice před plameny zachránila, v ohněm zpustošených oblastech ale hladoví. Úřady se rozhodly klokany a další zvířata nakrmit, z helikoptér jim shazují tisíce kilogramů mrkve a batátů, uvedla stanice CNN. Požáry si v Austrálii vyžádaly 28 lidských obětí, oheň zabil stovky milionů zvířat.

O speciálním projektu s názvem Operace klokan, z anglického Operation Rock Wallaby, informoval ministr energetiky a životního prostředí Matt Kean, který na svém twitteru sdílel snímky z prvního „leteckého krmení“. Ujistil, že zelenina je rovnoměrně distribuována mezi různé rezervace a klokaní kolonie.

Tenhle klokan měl štěstí, tisíce dalších v plamenech zemřely. Tenhle klokan měl štěstí, tisíce dalších v plamenech zemřely. | Reuters

Klokani nemají co jíst

„Projekt je jednou z klíčových strategií, na kterých pracujeme při obnově zničených oblastí a ochraně ohrožených druhů, jakým je klokan skalní, po kterém je celá akce pojmenovaná,“ prohlásil Kean. „Podle předběžného šetření několik míst, kde se tento druh vačnatce pohybuje, lehlo popelem. Klokani ale oheň přežili a nyní mají jen omezený zdroj potravy,“ vysvětlil Kean.

„Je to největší akce, kterou jsme kdy pro dokrmování klokanů skalních dělali,“ doplnil Kean. Právě tento druh vačnatců se kvůli rozsáhlým požárům zařadil na seznam ohrožených druhů, stojí v prohlášení ministerstva životního prostředí a energetiky. V Novém Jižním Walesu během ohnivé katastrofy zahynulo téměř 500 milionů zvířat, podle odborníků může být bilance zvířecích obětí ještě vyšší, prý by mohla přesáhnout miliardu.

Nejhůře jsou na tom koalové

Kean doplnil, že se snaží na různých místech instalovat kamery, aby sledovali, která zvířata si pro potravu chodí a jaký je jejich stav. Nejsou to ale jen klokani, kdo trpí během požárů, živel zdevastoval rovněž populace ptáků, plazů či savců.

Charitativní počin na pomoc koalům v New Yorku Charitativní počin na pomoc koalům v New Yorku | Instagram Koalas of NYC

Nejvíce ale požáry zasáhly koaly. Zprávy o popálených nebo uhořelých koalech otřásly celým světem, např. v americkém velkoměstě New York, které zaplavili plyšoví koalové.

Jedná se o počin newyorské pobočky australské mediální agentury Cummins&Partners, jejíž zaměstnanci po městě – na stromy, telefonní sloupy, značky, lampy, zábradlí atd., umístili plyšáky s informacemi o charitě a možnostech, jak přispět na pomoc australským vačnatcům. „Newyorští koalové“ mají vlastní instagramový profil Koalas of NYC.

Zobrazit celou diskusi