Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyděšená zvířata v popelu a ohořelých troskách. Snímky australského utrpení lámou srdce

Autor: ČTK, Dagmar Honsová, sova - 
8. ledna 2020
20:15

Austrálii v následujících dnech zasáhne další vlna veder, která rapidně zvýší riziko šíření požárů. Ohně už téměř půl roku sužují zejména jihovýchod země. Kromě devastace přírodního bohatství Austrálii v této souvislosti trápí i masivní úhyn zvířat. Těch už v plamenech zahynula zhruba miliarda. Třetina turisty oblíbeného Klokaního ostrova je navíc spálená na popel, některým vzácným druhům reálně hrozí, že zmizí ze zemského povrchu. Nejen vědce pak trápí i hrozivý vliv, který by požáry mohly mít na celosvětové klima. Kouř pocházející z Austrálie už ovlivňuje počasí například v Jižní Americe. Meteoroložka Dagmar Honsová se pro Blesk podívala na to, jak se kvůli ohni bude měnit počasí v Evropě.

Úřady australského státu Viktorie navíc ve středu vyzvaly obyvatele oblastí ohrožených požáry, aby ve čtvrtek zvážili možnost evakuace. V pátek se totiž mají do států Viktorie a Nový Jižní Wales na jihovýchodě Austrálie vrátit vedra, která zvýší riziko šíření ohně. Ve státě Jižní Austrálie jsou teploty přesahující 40 stupňů a nepředvídatelný vítr očekávaný již ve čtvrtek.

Počet mrtvých v důsledku australských požárů vzrostl ve středu na 26. Nejnovější obětí na oficiálním seznamu je 43letý hasič, který zahynul při automobilové nehodě ve státě Viktorie, když byl ve službě. Úřady ve středu potvrdily, že jeho smrt souvisela s ničivými požáry.

Premiér nabádá turisty, aby se nenechali odradit

Policie v nejhůře postiženém státě Nový Jižní Wales tento týden oznámila, že zadržela 24 lidí, kteří čelí obvinění ze žhářství. Zatčeným, kteří údajně úmyslně založili některé z lesních požárů, hrozí až 25 let vězení. Vyšetřováno je také 47 lidí, kteří navzdory přísným opatřením v krizových oblastech prý odhodili na zem nedopalek cigarety či zápalku, a 53 lidí, kteří údajně porušili zákaz rozdělávání ohňů.

Australský premiér Scott Morrison ve středu vyzval zahraniční turisty, aby se nenechali lesními požáry v zemi odradit. „Austrálie je pořád úžasné místo, vezměte své rodiny a užijte si tady dovolenou,“ řekl Morrison při návštěvě Klokaního ostrova (Kangaroo Island).

Tento třetí největší australský ostrov, kam pravidelně přijíždějí za klokany, koaly, ptakopysky či tučňáky davy turistů, patří k místům, jež byla v posledních týdnech lesními požáry těžce postižena. Morrison ve středu přiznal, že plameny zdevastovaly třetinu ostrova, zbylé dvě třetiny jsou ale pro návštěvníky stále otevřeny.

Klokani prchající před požáry v Austrálii. Klokani prchající před požáry v Austrálii. | Reuters

Děsivé údaje o počtu mrtvých živočichů

Vědci z univerzity v Sydney ve středu zdvojnásobili svůj odhad počtu zvířat zabitých od září při požárech v Austrálii. Zatímco dříve mluvili o 480 milionech, nyní v bilanci uvádějí, že za oběť plamenům padla zřejmě miliarda savců, ptáků a plazů. Hmyz a bezobratlí živočichové se do bilance nezapočítávají.

Zkáza na Klokaním ostrově. Po požáru zde zůstaly ohořelý mrtvoly zvířat i zbytky vegetace (7.1. 2019) Zkáza na Klokaním ostrově. Po požáru zde zůstaly ohořelý mrtvoly zvířat i zbytky vegetace (7.1. 2019) | Reuters

Ve státě Nový Jižní Wales nadále hoří 130 požárů, z nichž padesátka není pod kontrolou, a ve státě Viktorie dalších 40. Podle agentury Reuters plameny sežehly již 2000 domů a více než 10,3 milionu hektarů porostu.

Ve venkovských oblastech zůstává řada obcí v důsledku požárů bez dodávek elektřiny a bez telekomunikačního spojení, některé se rovněž potýkají se zajištěním dodávek pitné vody. Katastrofální požáry přicházejí v Austrálii po tříletém suchu, jež někteří experti spojují s klimatickými změnami.

Na pomoc přiletěli hasiči z Kanady, celebrity přispívají dary

Dvě největší australská města Sydney a Melbourne, a také metropole Canberra, jsou nadále zahalena hustým dýmem, a řadí se tak v současnosti k nejvíce znečištěným městům světa.

Na pomoc v boji s lesními požáry přiletělo ve středu do Austrálie 67 hasičů ze Spojených států a Kanady. Připojili se ke 40 svým krajanům, kteří již v Austrálii s likvidací požárů pomáhají.

Značnými finančními částkami přispěli v posledních dnech na podporu lidí zasažených požáry a na boj proti ohňům některé celebrity. Britský zpěvák Elton John a australský herec Chris Hemsworth, který žije v suchem postiženém městě Byron Bay ve státě Nový Jižní Wales, oznámili každý příspěvek jeden milion dolarů. Mezi dalšími dárci jsou například australská herečka Nicole Kidmanová a zpěvačka Kylie Minogue či americká zpěvačka Pink.

Slavní tenisté Roger Federer, Rafael Nadal a Serena Williamsová sehrají v melbournské Rod Laver Areně charitativní exhibiční zápasy, jejichž výtěžek půjde na pomoc obětem požárů. Exhibice by se měla konat 15. ledna, tedy necelý týden před zahájením grandslamového turnaje Australian Open.

Může se kouř z požárů dostat i nad Evropu?

Kvůli rozsáhlým ohňům v Austrálii se do ovzduší dostává obrovské množství kouře, které ovlivňuje počasí už na Novém Zélandu a v Jižní Americe. Nad velkým žárem se vytváří oblaka, tzv. pyrocumulosy, které, pokud jsou i nadále živeny teplem z ohně, dále rostou a vznikají z nich pyrocumulonimby, tedy ohnivá bouřková oblaka. Ta mohou, díky nasávání kouře a žhavých uhlíků, oheň dále rozšiřovat.

Do ovzduší se také dostává velké množství prachových částic, které mohou sloužit jako tzv. kondenzační jádra, na kterých se vytváří oblačnost. Velká oblačnost propustí méně slunečních paprsků a teploty jsou nižší. Může se dostat kouř z Austrálie i nad Evropu a přinést více extrémů v počasí roku 2020?

Satelitní snímky ukazují zkázu Austrálie Satelitní snímky ukazují zkázu Austrálie | Reuters

Zatímco australské ohně už počasí ve svém okolí výrazně ovlivňují a dopad nejen na rozptylové podmínky bude znatelný ještě týdny nebo měsíce po uhašení požárů, tak cirkulační systémy severní a jižní polokouli jsou do značné míry oddělené, hovoříme o zóně tropické konvergence. Díky tomu masivní přechod kouře z požárů nad Austrálií na severní polokouli a zasažení Evropy očekávat nelze.

Nový rok v Česku odstartoval nezvykle vysokými teplotami, které hned 2. ledna přepisovaly místy tabulky teplotních rekordů – například na Churáňově bylo 11,7 °C. A před výraznými odchylkami počasí od dlouhodobých normálů i extrémy v počasí i nadále varují scénáře klimatických změn.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

spania ( 9. ledna 2020 12:44 )

Chudáci zvířata...Je mi líto i té krásné australské krajiny Nechtěli by si vzít od nás trochu toho deště a zimy a nám sen na oplátku poslat trochu toho slunce a tepla? Tohle je ovšem jen začátek a taky se začíná plnit Nostradamovo proroctví.Naše planeta nám začne čím dál tím víc ukazovat jak je námi lidmi zničená a že už nemůže dál...

verka1 ( 9. ledna 2020 09:26 )

Zničená příroda a chudáci zvířata co musí prožívat v bolestech, ještěže se našli dobrovolníci a snaží se nebohym zvířatům pomoci.

KC44 ( 9. ledna 2020 05:57 )

To je strašný a obrovska katastrofa....

latecia ( 9. ledna 2020 04:28 )

Vzdyt se pripojili i jine staty, pisou Kanada napriklad, o usa teda nic, ale pri takove tragedii je nutne spojit sily dohromady, tamni zvirata jsou pokladem cele zeme. Zrovnatak kdyz horela Notre Damme nebo Praha byla pod vodou...
Videl nekdo horet treva takovy vezak s 30ti patry? Hasi se to ne hodiny, dny, ale tyden. Je to ve vzduchu stejne tak to museji hasit- ze vzduchu. Ale meli byt na takove veci pripraveni, v okoli maj more. To by ale nesmeli byt hloupi Anglosaxoni.

nemocna ( 9. ledna 2020 03:35 )

Kdyby přijali nabízenou pomoc jiných států už dávno mohlo být po ohni a spoustu zvířat by se zachránilo, ale asi je jim to jedno protože několik ohnisek vůbec nehasí, zvířata měli zachranovat před požárem ne až po něm co zbylo a popálené, tolik tisíce zvířat uhynulo a ještě chtějí zabít deset tisíc divokých velbloudů kvůli suchu, seno potrava se dá přivézt, jsou bezohlední a bezcitní jak k přírodě tak k živým tvorům zvířatům

Zobrazit celou diskusi