Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Mají žárem roztavené nehty“. Koalové trpí v plamenech, kakadu může vymřít úplně

Autor: sova - 
7. ledna 2020
18:50

Australské úřady přišly s odhady počtu dosud uhynulých zvířat v důsledku masivních požárů. Jen na Klokaním ostrově plameny připravily o život zhruba 25 tisíc koalů. Ve vážném ohrožení jsou také vzácné populace vakomyší nebo kakaduů hnědohlavých – na popel už byla totiž spálena celá třetina ostrova. Děsivá čísla o úhynech vzácných druhů děsí ekology i ochránce zvířat. Některé údaje mluví až o půl miliardě uhořelých živočichů. O katastrofě píše britský The Guardian.

Požáry postihly prozatím zejména západní část Klokaního ostrova – právě ta je pro svou biodiverzitu přitom nejvíce ceněna přírodovědci. Jejich obavy se týkají především druhů, jako je vakomyš tlustoocasá nebo kakadu hnědohlavý. Právě tito živočichové se na postižené části ostrova vyskytují v hojných počtech. Tedy alespoň dosud.

Nejtragičtější by bylo nepochybně početné vymírání u kakadua hnědohlavého. Díky práci ochranářů se právě na Klokaním ostrově podařilo rozšířit jeho populaci z původních pouhých 150 kusů v 90. letech na nynější čtyři stovky. Takový byl tedy počet vzácných ptáků před požáry. Kolika se jich lidé dopočítají poté, co ohnivé peklo skončí – pokud vůbec nějakých, to neví prozatím nikdo.

Zkáza na Klokaním ostrově. Po požáru zde zůstaly ohořelé mrtvoly zvířat i zbytky vegetace (7. 1. 2019). Zkáza na Klokaním ostrově. Po požáru zde zůstaly ohořelé mrtvoly zvířat i zbytky vegetace (7. 1. 2019). | Reuters

Požáry přišly na začátku období líhnutí

„Už teď jsme schopni říct, že velký počet oblastí chovu a krmení na severním pobřeží ostrova jsme bohužel ztratili,“ uvedla Daniella Teixeiraová, ornitoložka z University of Queensland.

Její kolegyně Gabriel Mary Crowleyová z Centra biologické diverzity a ochrany přírody se speciálně vzácným kakaduům věnuje již 22 let. Mluví přitom o reálné naději, že se alespoň jednomu hejnu podařilo uniknout před požáry na poloostrov Dudley, který se nachází na východě třetího největšího australského ostrova.

„Pokud se jim to skutečně povedlo, budou se ale potýkat s jiným problémem – nedostatkem vhodné potravy,“ tvrdí profesorka Crowleyová. A vysvětluje, proč jsou skutečně mimořádné obavy namístě.

„Požáry přišly na začátku období líhnutí. Spoustu samiček tak sedělo na vejcích a zdráhaly se odletět. Do velké míry tak bude přežití tohoto druhu záviset na tom, kolik z nich dokázalo překonat tento mateřský pud a zachránit alespoň sebe,“ osvětlila bioložka.

„Koaly měly žárem roztavené nehty, museli jsme je utratit“

Temně zní i vyprávění Sama Mitchella ze správy přírodní rezervace, která se na Klokaním ostrově nachází. Byl svědkem toho, jak se ochránci i obyvatelé ostrova vydali riskovat své vlastní životy k záchraně vzácných zvířat.

Hasiči nezachraňují jen lidi a domy, ale i zvířata. Hasiči nezachraňují jen lidi a domy, ale i zvířata. | Reuters

Bohužel, alespoň třetina toho, co nám přinesli, musela být utracena,“ řekl. „Například koaly měly často mnoho popálenin na rukou a nohou – dokonce i žárem roztavené nehty. Pro některé z nich už to bylo za hranicí snesitelné bolesti.

Profesor entomologie Richard Glatz z jihoaustralské University of Adelaide vyjadřuje starost o další z mimořádně vzácných druhů – zelenou tesařskou včelu s druhovým názvem Xylocopa aerata. Ta se na celém světě vyskytuje pouze v okolí Sydney a ještě na jednom místě. Správně – na Klokaním ostrově.

Padesát domů na ostrově už pohltily plameny

Sám se přitom kvůli svému milovanému hmyzu na ostrov před časem přestěhoval. A podle svých slov nad zkázou jeho oblíbeného druhu raději ani nepřemýšlí.

„Stále to všechno zpracovávám. Teď mě spíš trápí to, co se děje lidem kolem mě. Jsme tu na ostrově všichni sousedé. A přišli jsme už o 50 domů. To je na malou komunitu opravdu velký počet,“ říká muž, který kromě akademické činnosti působí i jako šéfredaktor magazínu Austral Entomology.

Zobrazit celou diskusi