Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

300 milionů za dva dny: Celebrity burcují k pomoci plameny pustošené Austrálii

Autor: sova, ČTK - 
5. ledna 2020
21:35

Do veřejné sbírky na likvidaci škod po rozsáhlých požárech, které už několik měsíců sužují hlavně jihovýchod Austrálie, během posledních 48 hodin přibylo téměř 300 milionů korun. Veřejnost k finančnímu příspěvku vyzvala v pátek na svém facebooku například australská herečka a komička Celeste Barberová. Přispěla i další známá australanka – Nicole Kidmanová. Přes 11 milionů korun přislíbila na pomoc v boji s tragickými lesními požáry také zpěvačka Pink.

Masivní lesní požáry, které několik měsíců trápí hlavně státy Nový Jižní Wales a Victoria, si vyžádaly už čtyřiadvacet obětí. Jak napsala agentura Reuters, v neděli si mohli díky nižším teplotám hasiči a obyvatelé postižených oblastí trochu vydechnout.

Podle meteorologů se ale vysoké teploty na jihovýchod Austrálie brzy zase vrátí. Od loňského října oheň sežehl již více než pět milionů hektarů země. To je více než například rozloha celého Slovenska.

Shořelo už více než dva tisíce domů

Čtyřiadvacátou obětí ničivých požárů se stal 47letý muž, který utrpěl infarkt, když se snažil před ohněm chránit dům svého přítele jihozápadně od hlavního města Canberry. Zranění utrpěli v sobotu při boji s plameny čtyři hasiči. Ve státě Victoria se dál pohřešuje šest lidí. Bilance obětí by tak mohla dál stoupat.

Nižší teploty umožnily uhasit některé z požárů, podle úřadů se jich ale nadále mnoho nebezpečně šíří. Ohni již padly v Austrálii za oběť více než dva tisíce domů. Sobotní požáry zřejmě zničily stovky dalších, uvedl náčelník hasičů ve státu Nový Jižní Wales Shane Fitzsimmons, který sobotu označil za „strašlivý“ a „velmi náročný“ den.

Povolány k boji s plameny byly armádní zálohy

V Novém Jižním Walesu dál zuří asi 170 požárů vegetace, v sousední Victorii asi padesát. Po sobotě, kdy teploty v okolí Sydney dosahovaly téměř 50 stupňů, se mnohde díky větru ochladilo a na některých místech i mírně pršelo. V sobotu australská vláda povolala asi 3000 členů armádních záloh, aby hasičům s bojem proti ohni pomohli.

Hasičům v sobotu večer v prohlášení poděkovala i královna Alžběta II., která je na základě australské ústavy hlavou státu. Australany podpořili také další členové britské královské rodiny. Pozůstalým po obětech vyjádřili soustrast i princové William a Harry s rodinami.

vaber ( 6. ledna 2020 09:08 )

za ty peníze, tak mohou místo shořelých lesů napíchat umělé stromky, plyšáky koaly a klokany , protože živé už tam žít nikdy nebudou

Zobrazit celou diskusi