Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Harvey (19 měs.) na pohřbu hrdiny (†32) dojal lidi. Premiér to schytal: Nevítaný idiot

Autor: Darina Jíchová - 
2. ledna 2020
15:50

V australském městě Buxton se ve čtvrtek rodina, blízcí a spolupracovníci loučili s dobrovolným hasičem Geoffreyem Keatonem (†32), který se těsně před Vánoci stal jednou z obětí tamních rozsáhlých požárů. Během srdceryvného obřadu převzal hasičův syn Harvey (19 měs.) oblečený v dětské hasičské uniformě posmrtné vyznamenání za statečnost. Pohřbu se účastnil i premiér Scott Morrison, uvedla stanice BBC.

Keaton společně se svým kolegou Andrewem O'Dwyerem zemřel 19. prosince, když na jejich hasičské auto spadl strom. Rozloučením s Keatonem se kromě jeho nejbližších účastnil i šéf profesionálních hasičů pro stát Nový Jižní Wales Shane Fitzsimmons a premiér Morrison.

Geoffrey Keaton zemřel společně s dalšími dvěma hasiči, když bojoval s ničivými požáry. Geoffrey Keaton zemřel společně s dalšími dvěma hasiči, když bojoval s ničivými požáry. | Reuters

„Dorazil jsem, abych vzdal díky Geoffu Keatonovi za jeho službu,“ nechal se slyšet Morrison. Veškerá pozornost se upírala na hasičovu rodinu, zlomená vdova se synem v náručí se skláněla nad rakví a stěží skrývala svůj smutek. Malý Harvey z rukou Fitzsimmonse převzal ocenění, ještě důležitější pak byl ale hrneček, který zanechal na otcově rakvi. „Tati, strašně moc tě miluju,“ stálo na něm.

Lidé zaútočili na premiéra: Hanba vám!

Nekontrolovatelné požáry, které řádí na jihovýchodě země, si vyžádaly nejméně 18 obětí. Plameny se snaží krotit tisíce hasičů, z nichž většina jsou právě neplacení dobrovolníci. Premiér Morrison jim slíbil vysoké odměny, australský lídr tím však neuchlácholil ani hasiče, ani Australany. Lidé mu vyčítají, že je nechal „ve štychu“ a napospas požárům a odjel na dovolenou.

Jasným příkladem je premiérova návštěva města Cobargo, kterou musel Morrison neplánovaně ukončit. Z městečka v Novém Jižním Walesu pocházejí dvě poslední oběti rozsáhlých požárů, premiér lidem přijel jménem vlády vyjádřit soustrast. Místní ale o slova nestáli.

„Měli jsme jen čtyři cisterny, abychom ochránili město. Viděl jste tu spoušť, myslíte, že čtyři stačily? Nemáme na víc, vládu jsme prosili o pomoc,“ vyčetla Morrisonovi jedna žena. „Styďte se, nechal jste naši zemi shořet,“ přidali se další.

Morrison utekl před naštvanými Australany

„Jste idiot a nejste tady vítán,“ ozývalo se z davu. „Nemyslete si, že od nás dostanete nějaké hlasy. Dostaneme vás ven z vlády,“ pokřikovali obyvatelé města. „Co budete dělat teď? Někteří lidé jsou mrtví, jiní nemají domov,“ premiérova ochranka zakročila a rychle ho dostala od rozzuřeného davu. „Nedivím se, že jsou lidé naštvaní,“ komentoval později Morrison. „Rozumím tomu, přišli o všechno a pořád je před námi dost těžkých dnů,“ uvedl.

Stát Nový Jižní Wales vyhlásil stav nouze, podle meteorologů čeká oblast „pekelný víkend“, teploty se mají vyšplhat až na 46 stupňů. Navíc má foukat silný vítr, oba tyto faktory přispívají k šíření požárů.

Video  Děsivé požáry v Austrálii  - Hasiči Nový Jižní Wales/Fire and Rescue NSW
Video se připravuje ...

dama_s_kosou ( 2. ledna 2020 16:39 )

My zase mame za premiera nevidaneho idiota.

Zobrazit celou diskusi