Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novoroční tragédie v zoo: Požár zabil třicet opic!

Aktualizováno -
1. ledna 2020
15:40
Autor: VaB, ČTK - 
1. ledna 2020
11:30

Ohromná tragédie postihla na Nový rok zoologickou zahradu v německém Krefeldu. Pavilon opic tam zachvátil požár. I přes okamžitou pomoc hasičů uhynulo několik desítek goril, orangutanů a šimpanzů. Podle dosavadních výsledků vyšetřování požár vznikl poté, co se do zoo snesly zapálené nebeské lampiony.

Novoroční tragédie vypukla jen jednačtyřicet minut po půlnoci. Hasiči tentokrát nemuseli vyjíždět k hořícím tújím nebo košům. Místo toho vyráželi bojovat proti nemilosrdným plamenům do zoologické zahrady ve městě Krefeld ve spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko. 

Plameny zasáhly pavilon opic ve stylu tropického skleníku, který se pro veřejnost otevřel v roce 1975. Na rozloze dvou tisíc metrů čtverečních v něm žili orangutani, šimpanzi, gorily, kosmanovití nebo různé druhy ptáků. Po téměř hodině usilovného hašení oznámila zoo zdrcující zprávy.

„V 5:50 hodin se naše nejhorší obavy staly realitou. V pavilonu opic nezůstala naživu žádná zvířata,“ uvedla Zoo Krefeld na svém facebooku. Uhynulo více než 30 zvířat, mezi nimi šimpanzi, orangutani, dvě starší gorily, kaloni a různí ptáci. Škoda se vyšplhala řádově na miliony eur (desítky až stovky milionů korun). „Je to nejtěžší den v historii krefeldské zoo,“ řekl její ředitel Wolfgang Dressler, který se na znamení smutku oblékl do černého.

Přežili jen dva šimpanzi, které se z hořícího pavilonu podařilo hasičům zachránit. Utrpěli lehké popáleniny. Oheň nepoškodil výběh pro gorily, který s pavilonem sousedí, a tamní sedmičlenné gorilí rodině se nic nestalo.

Zoologická zahrada na Nový rok zůstala pro veřejnost uzavřená a přístupná nebude ani ve čtvrtek. Policisté na místě našli tři létající lampiony, na nichž byla ručně napsaná novoroční přání. Už od roku 2009 je přitom jejich vypouštění v Severním Porýní-Vestfálsku, kde Krefeld leží, zakázáno. Policie vyzvala osoby, které lampiony vypustily, aby se jí přihlásily, což pro ně bude polehčující okolnost.

Obyvatele Krefeldu a okolí událost silně zasáhla, ke vstupu do zoo přinášejí květiny, svíčky a plyšová zvířátka. "Uhynuli kvůli vašim silvestrovským radovánkám," stojí na jednom z připojených lístků. Na místě je podle agentury DPA i duchovní.

Krefeldská zoo je poměrně malá a má pověst zařízení přátelského vůči rodinám s dětmi. Ročně ji navštíví kolem 400.000 lidí. Žije v ní asi 1000 zástupců 200 různých druhů zvířat. Pavilon opic ve stylu tropického skleníku se pro veřejnost otevřel v roce 1975.

Požár v zoologické zahradě zažilo Německo naposledy v listopadu 2010 v Karlsruhe, kde hořelo v tamním dětském koutku. Uhynulo tehdy 26 zvířat, mezi nimi alpaky, trpasličí kozy nebo shetlandští ponyové. Čtyři sloni ze sousedního pavilonu utrpěli popáleniny. Proč požár vznikl, se nepodařilo vysvětlit.

Remes ( 2. ledna 2020 14:56 )

To je prostě STRAŠNÝ 😢😢😢...jako když uhoří nevinní lidé😢😢😢

jasnovidec01 ( 1. ledna 2020 18:15 )

prostě jsi Dement co naděláš ...asi máš taky právo na svůj ubohej život

jasnovidec01 ( 1. ledna 2020 17:06 )

rasismus

Evka4 ( 1. ledna 2020 14:59 )

To je strašné. Pyrotechnika by se měla zakázat po celém světě. Je to k ničemu.

agfor ( 1. ledna 2020 12:55 )

K Němcům se stěhují jiné opice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání